Kommenterad dagordning TTE Energi 16 juni 2025
Bilaga till dokument från EU-nämnden 2024/25:501640
Kommenterad dagordning
2025-06-09
Klimat- och näringslivsdepartementet
Rådets möte (TTE Energi) den 16 maj 2025
Kommenterad dagordning
1.Godkännande av dagordningen
2.A-punkter
3.REPowerEU-färdplanen
Vilken typ av behandling förväntas i rådet:
Åsiktsutbyte
Ansvarigt statsråd:
Ebba Busch
Förslagets innehåll:
Vid rådsmötet kommer ministrarna ha en diskussion om kommissionens förslag till färdplan för att upphöra med import av energi från Ryssland. Färdplanen presenterades den 6 maj och innehåller bland annat nio åtgärder som rör gas, kärnbränsle och olja. Färdplanen innehåller inga lagförslag, men kommissionen aviserar lagförslag som väntas presenteras i juni.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen välkomnar att EU-kommissionen presenterat en övergripande plan med EU-gemensamma möjliga åtgärder för att minska beroendet av rysk energiimport. Utfasning av rysk energi är en prioriterad fråga för
regeringen som anser att EU:s beroende av rysk energi, inte minst fossila bränslen, ska upphöra snarast möjligt.
Regeringen välkomnar EU-kommissionens ambition att påskynda utfasningen av gasimport från Ryssland, inte minst LNG. EU har minskat sin import av rysk gas, men behöver ytterligare EU-gemensamma åtgärder för att beroendet ska upphöra. Regeringen välkomnar särskilt åtgärder för ökad spårbarhet av gasimporter och effektiv användning av befintlig infrastruktur. Spårbarhet och transparens för import av rysk naturgas är ett steg i rätt riktning för att helt fasa ut rysk gas. Regeringen välkomnar också att EU-kommissionen pekar på betydelsen av fossilfria gaser.
Regeringen välkomnar att meddelandet aviserar åtgärder för en gradvis utfasning av ryska produkter och tjänster i kärnbränslesektorn i syfte att så snart det är möjligt helt ersätta rysk import. Det är positivt att den svenska bränslefabriken snabbt kunnat ersätta en stor del av det bränsle av rysk design som tidigare bara Ryssland kunnat leverera, inte minst till Ukraina. Mot bakgrund av att antalet leverantörer och deras kapacitet i hela kedjan av produkter och tjänster för bränsleproduktion är begränsat i både EU och övriga demokratier anser regeringen att det är angeläget att skapa förutsättningar för ökade investeringar i produktionskapacitet i både EU och övriga länder med stabila demokratier. Regeringen välkomnar också EU- kommissionens planer på att införa krav på nationella planer för utfasningen av ryska produkter och tjänster, liksom bildandet av en infrastruktur för tryggad tillförsel av radioisotoper.
Regeringen välkomnar EU-kommissionens initiativ till nya gemensamma åtgärder för att fasa ut EU:s beroende av rysk olja. Regeringen välkomnar att EU har en proaktiv ansats för att försvåra för den ryska skuggflottans fartyg och dess aktörer. Regeringen anser samtidigt att EU-gemensamma initiativ för att motverka den ryska skuggflottan inte bör duplicera redan pågående nationella och internationella initiativ.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Ej aktuellt.
Fortsatt behandling av ärendet:
Kommissionen avser föreslå lagstiftning utifrån meddelandet.
2 (5)
Faktapromemoria:
2024/25:FPM43
4.Rådsslutsatser om att stärka energiunionen genom förstärkt energisäkerhet
Vilken typ av behandling förväntas i rådet:
Godkännande
Ansvarigt statsråd:
Ebba Busch
Förslagets innehåll:
Vid rådsmötet väntas ministrarna anta rådsslutsatser om att stärka energiunionen genom att förstärka försörjningstryggheten för energi. Slutsatserna presenterades av det polska ordförandeskapet den 28 april i år och adresserar ett stort antal aspekter som kan bidra till en tryggare energiförsörjning inom EU genom bl.a. en välfungerande elmarknad, relevant infrastruktur och trygga leveranskedjor.
Slutsatserna tar bl.a. upp Rysslands anfallskrig mot Ukraina och behovet av fortsatt stöd från EU och dess medlemsstater.
Förslaget till slutsatser välkomnar kommissionens meddelande med en handlingsplan för energi till överkomliga priser och förenklingsarbetet genom paketet med EU-lagstiftning (s.k. Omnibuspaket) som förväntas minska den administrativa bördan för företag inom energisektorn och energiintensiva industrier.
Rådet föreslås uppmana kommissionen att bland annat fortsätta arbetet med att fasa ut fossila bränslen och minska beroendet av opålitliga leverantörer, i enlighet med Versaillesdeklarationen, med beaktande av medlemsstaternas rätt att bestämma sin egen energimix.
Kommissionen uppmanas även att förbättra investeringsvillkoren för energiproduktion inom unionen så att alla rena energitekniker,
3 (5)
lagringslösningar och flexibilitetsåtgärder kan bidra till omställningen och minskningen av unionens koldioxidutsläpp.
Kommissionen uppmanas att senast i juni 2025 lägga fram de förslag som presenteras i färdplanen för att upphöra med import av rysk energi. Kommissionen föreslås även uppmanas att presentera en översyn av unionens regelverk för försörjningstrygghet senast i slutet av första kvartalet 2026.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen avser ställa sig bakom rådsslutsatserna.
Regeringen välkomnar att förslaget till rådsslutsatser, inte minst mot bakgrund av Rysslands anfallskrig i Ukraina, poängterar den stora betydelsen av en trygg energiförsörjning i EU och att insatser inom många olika områden kan bidra för att uppnå detta.
Regeringen välkomnar en teknikneutral ansats i rådsslutsatserna, där alla fossilfria energislag bidrar till unionens försörjningstrygghet och konkurrenskraft.
Regeringen anser att medlemsstater behöver tid för att genomföra redan antagen lagstiftning om tillståndsprocesser för förnybar energi, och att eventuella nya förslag behöver föregås av utvärdering av befintlig lagstiftning.
Cybersäkerhet är ett viktigt område, men även här behöver medlemsstaterna tid att genomföra redan antagen lagstiftning på området.
Regeringen anser att en genuin energiunion inte enbart kan innebära ytterligare sammanlänkningar utan även nationella åtgärder. En ökad försörjningstrygghet, utöver genom sammanlänkningar, kräver även tillräcklig planerbar och fossilfri elproduktion, så som kärnkraft. Kärnkraften har flera egenskaper som tillsammans bidrar till en trygg elförsörjning och som kännetecknar ett robust elsystem. Det är vidare viktigt att låta efterfrågan på el styra utvecklingen av elsystemet. Sverige har ett nytt nationellt planeringsmål baserat på elbehov och ett nytt nationellt leveranssäkerhetsmål för el. Tillsammans ger det förutsättningar för en ökad
4 (5)
försörjningstrygghet och en effektiv elmarknad som främjar konkurrenskraftiga priser.
Regeringen anser att satsningar inom ramen för CEF Energi1 behöver ske inom befintliga ramar och inte ska föregå EU:s fleråriga budgetram (MFF).
Vidare anser regeringen att det är naturligt att energipriser varierar mellan medlemsstater och att det inte finns något självändamål att medlemsstaterna ska ha lika energipriser.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Överläggning i näringsutskottet den 10 juni 2025.
Fortsatt behandling av ärendet:
Ej känt.
Faktapromemoria:
Ej framtagen.
Övriga frågor
a) Arbetsprogram för det inkommande ordförandeskapet
Vilken typ av behandling förväntas i rådet:
Information från den danska delegationen
Ansvarigt statsråd:
Ebba Busch
1CEF – Connecting Europe Facility dvs Fonden för ett sammanlänkat Europa
5 (5)