Kommenterad dagordning Miljo 17 juni 2025

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2024/25:50163E

DOCX

Rådets möte (miljöministrarna) den 17 juni 2025

Kommenterad dagordning

Godkännande av dagordningen

A-punkter

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om cirkularitetskrav för fordonskonstruktion och hantering av uttjänta fordon, om ändring av förordningarna (EU) 2018/858 och 2019/1020 och om upphävande av direktiven 2000/53/EG och 2005/64/EG

Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Antagande av allmän inriktning.

Ansvarigt statsråd: Romina Pourmokhtari

Förslagets innehåll: Miljörådet förväntas anta en allmän riktlinje inför trilog med EP och KOM. En policydiskussion om förslaget hölls på miljörådet i december 2024 och en lägesrapport avgavs som en övrig punkt på miljörådet i juni 2024.

Den 13 juli 2023 presenterade Kommissionen ett förslag om förordning om cirkulära krav för konstruktion av fordon och för hanteringen av uttjänta fordon. Förslaget är en del av EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi och den nya industristrategin för Europa som lägger ut färdplanen för den europeiska industrin att uppfylla målen för EU:s gröna giv. Syftet med förslaget är att underlätta övergången till en mer cirkulär fordonsindustri, från design av nya fordon till hantering av uttjänta fordon.

Förslaget fastställer krav på cirkularitet gällande konstruktion och tillverkning av fordon när det gäller återanvändbarhet, återvinning och återvinningsbarhet samt användning av återvunnet material. Det ska verifieras vid typgodkännande av fordon samt vid informations- och märkningskrav på delar, komponenter och material i fordon, bl.a. via ett s.k. cirkulärt fordonspass. Förslaget innehåller även krav på utökat producentansvar, insamling och behandling av uttjänta fordon samt export av begagnade fordon från EU till tredjeland.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen avser att stödja antagandet av en allmän riktlinje.

Regeringen ska verka för balans mellan ett effektivt miljöskydd, administrativ börda, näringslivets konkurrenskraft och ett beaktande av fordonsägarnas intressen samt att hänsyn tas till att fordon är en komplex produkt som ingår i globala värdekedjor.

Regeringen anser att förslaget har förbättrats under rådsförhandlingen och att vi har fått gehör för många av de ändringsförslag som vi har lagt fram samt förtydliganden på de frågor som har ställts. Regeringen bedömer därför att vi kan stödja ett antagande av allmän riktlinje.

I nuvarande kompromisstext har regeringen förhandlat fram ett undantag som anses värna om det rörliga kulturarvet i Sverige och att det ska vara en nationell bedömning om vad som avses med fordon av särskilt kulturellt intresse. Regeringen avser fortsatt bevaka undantaget för det rörliga kulturarvet och att nuvarande kompromisstext kvarstår.

Regeringen anser att de privata fordonsägarnas intressen är viktiga. Regeringen avser därför i de fortsatta förhandlingarna särskilt bevaka frågan om att hålla nere administration i samband med ägarbyten mellan privatpersoner.

Regeringen anser att återvunnet innehåll är en av nyckelåtgärderna för att främja den inre marknaden för sekundära råvaror och för att skapa efterfrågan på marknaden. Regeringen avser därför verka för att målnivån för återvunnen plast i nya fordon landar på 25%. Vad gäller krav på återvunnet innehåll av andra material än plast så anser regeringen att sådana krav först behöver föregås av att kommissionen utreder förutsättningar, konsekvenser och genomförbarhet av sådana krav.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Överläggning i miljö- och jordbruksutskottet 28 september. Information hölls i miljö- och jordbruksutskottet den 13 juni och 12 december 2024 samt samråd i EU-nämnden 14 juni och 13 december 2024.

Fortsatt behandling av ärendet: Om beslut av allmän inriktning tas av rådet är det danska inkommande ordförandeskapets målsättning att starta upp trilogerna med EP och KOM. En position från EP är att vänta i september 2025.

Faktapromemoria: 2022/23:FPM133

EU på COP30 – inventering och vägen framåt

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Rådet väntas diskutera processen för EU:s nästa nationellt fastställda bidrag (NDC) till Parisavtalet med sikte mot COP30 i Brasilien.

Ansvarigt statsråd:

Romina Pourmokhtari.

Förslagets innehåll:

COP30 är den 30:e partskonferensen för FN:s ramkonventionen om klimatförändringar (UNFCCC) och ska hållas i Belém, Brasilien, i november 2025. Både EU:s medlemsstater och EU är parter till UNFCCC och Parisavtalet. EU förhandlar med en gemensam röst i klimatförhandlingarna. För EU:s del är den sammantagna ambitionsnivån i de nationellt fastställda bidragen (NDC) som ska lämnas in före partsmötet en central fråga inför COP30.

Den 6 februari 2024 publicerade kommissionen ett meddelande om ett europeiskt klimatmål för 2040. Meddelandet lade grunden till kommissions aviserade förslag till ändrad klimatlag med ett klimatmål till 2040. Klimatmålet kommer även utgöra grunden för EU:s kommande nationellt fastställda bidrag (NDC) till Parisavtalet.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Sverige bör verka för att EU genom det nya nationellt fastställda bidraget (NDC) som ska lämnas in 2025 under Parisavtalet visar ledarskap genom att visa hur grön omställning kombineras med ökad konkurrenskraft och därigenom påverka andra stora utsläppare att göra mer, med utgångspunkt i 2040-målet. Regeringen noterar dock att något skarpt förslag ännu inte presenterats eller antagits. Utifrån EU:s historiska roll i det globala klimatarbetet utgör nästa NDC ett ytterligare ett tillfälle att påverka andra stora utsläppare att göra mer, bland annat genom att visa hur klimatomställningen kan kombineras med ökad konkurrenskraft och tillväxt. Regeringen anser att COP30 behöver resultera i ett utfall som adresserar det förväntade gapet mellan parternas nya NDC:er och Parisavtalets 1,5-gradersmål, i syfte att få fler att göra mer.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

För 2040-klimatmålet har överläggning i miljö- och jordbruksutskottet hållits den 21 mars och information hållits 13 juni och 12 december 2024. Samråd med EU-nämnden avseende 2040-klimatmålet har hållits inför miljörådet den 22 mars, 14 juni och 13 december 2024.

Fortsatt behandling av ärendet:

Kommissionen väntas presentera sitt förslag till klimatlag före sommaruppehållet, troligen i juli. Rådet väntas fatta beslut om NDC under september månad.

Faktapromemoria:

2023/2024:FPM48

Övrig fråga

Rapportering från internationella möten

Trippel partsmöte för Basel (COP 17), Rotterdam (COP 12) and Stockholm (COP 12) konventionerna (Geneve, 28 april - 9 maj 2025)

Information från ordförandeskapet och kommissionen

Information från inkommande ordförandeskapet

Information från Danmark