Kommenterad dagordning JoF
Bilaga till dokument från EU-nämnden 2024/25:500E24
Kommenterad dagordning rådet
2025-05-19
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
Sekretariatet för EU och internationella frågor
Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrarna) den 26 maj 2025
Kommenterad dagordning
1.Godkännande av dagordningen
2.A-punkter
JORDBRUK
Icke lagstiftande verksamhet
3.Marknadssituationen, särskilt efter invasionen av Ukraina och ändringen av USA:s tullpolitik
-Information från kommissionen och medlemsstater
-Diskussion
Ansvarigt statsråd:
Peter Kullgren
Förslagets innehåll:
Vid rådsmötet kommer kommissionen att informera om situationen på jordbruksmarknaderna följt av en diskussion.
Det osäkra politiska läget och inte minst införandet av tullar har lett till snabba svängningar på marknaden av olika råvaror. Samtidigt är jordbruksmarknaderna generellt stabila.
Angående utvecklingen på handelsområdet har EU som svar på att USA pausat vissa tullar (de individuella, högre så kallade reciproka tullar) i 90 dagar, tillfälligt upphävt EU:s motåtgärder, där även jordbruks- och livsmedelsprodukter omfattas, med förhoppningen att en överenskommelse kan ske med USA. I dagarna har kommissionen presenterat ett nytt paket med ytterligare motåtgärder, inkl. för jordbruks- och livsmedelsprodukter, att användas ifall de pågående förhandlingarna med USA inte leder till ett ömsesidigt fördelaktigt resultat.
Lönsamheten i den svenska jordbrukssektorn är relativt god, men med något sämre marknadsmässiga förutsättningar för jordbruksgrödor. Odlingen av höstsådda spannmåls- och oljeväxtgrödor beräknas öka under 2025. Odlingen av vall och bete väntas bli oförändrade medan den trädade arealen minskar. Övervintringen av höstgrödor är god och vårbruket har skett tidigt och under goda förhållanden. Det finns samtidigt en stor oro för risken för torka. Nederbörden under vintern och våren har varit begränsad i södra Sverige och grundvattennivån är ovanligt låg. Produktionen i animaliesektorerna är stabil, men nötköttsproduktionen minskar som en följd av färre födda kalvar.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen är positiv till att ordförandeskapet lyfter frågan om marknadssituationen på rådet. Det är värdefullt att återkommande tydliggöra situationen på jordbruksmarknaderna. Regeringen anser att det är viktigt att eventuella förslag från kommissionen eller medlemsstaterna för att möta utmaningar på jordbruksmarknaderna belyses på ett transparent sätt.
Regeringen verkar för att Ukraina ska få omfattande handelslättnader, inkl. för jordbruks- och livsmedelsprodukter. Regeringen ser även att det är viktigt att så långt möjligt begränsa importen av såväl jordbruksråvaror som jordbruksprodukter från Ryssland och Belarus.
Regeringen anser att EU fortsatt bör eftersträva en förhandlingslösning med USA i syfte att undvika tullhöjningar och bibehålla det transatlantiska handelsutbytet. Samtidigt bör EU visa fortsatt beredskap att införa
2 (6)
motåtgärder när så är påkallat. Regeringen kommer fortsatt bevaka svenska intressen och verka för att eventuella motåtgärder är riktade, proportionerliga och väl avvägda för att undvika en eskalering.
Mot bakgrund av att regeringen driver en budgetrestriktiv linje är det viktigt att säkerställa att eventuella förslag som kommissionen presenterar inte innebär nya åtaganden som på kort eller lång sikt inte kan finansieras inom befintliga ekonomiska ramar.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Marknadssituationen var senast föremål för information i miljö- och jordbruksutskottet den 20 februari samt för samråd med EU-nämnden den 21 februari 2025.
Fortsatt behandling av ärendet: -
Faktapromemoria: -
4.Meddelande om en vision för jordbruk och livsmedel
-Riktlinjedebatt
Ansvarigt statsråd:
Peter Kullgren
Förslagets innehåll:
Meddelandet presenterades den 19 februari och diskuterades en första gång vid rådsmötet i mars. Vid kommande rådsmöte kommer ordförandeskapet föreslå ett antal rekommendationer rörande visionen avsedda för kommissionen. Rekommendationerna bygger på diskussioner som hållits i den särskilda jordbrukskommittén under våren. Visionens utgångspunkt är att bidra till en attraktiv, konkurrenskraftig, hållbar, resilient och framtidssäker sektor som arbetar med naturen; samt till en uppvärdering av mat och rättvisa villkor i livskraftiga landsbygdsområden (inkl. arbetsvillkor). Visionen omfattar hela livsmedelskedjan inklusive fiske och vattenbruk. Digitalisering, innovation och kunskapsöverföring beskrivs som horisontella
3 (6)
prioriteringar, jämte förenkling. Visionen anger en långsiktig inriktning för politiken med en arbetsplan som beskriver flera av de förslag och insatser som kommissionen planerar för sin mandatperiod.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen välkomnar visionen och dess betoning på ökad konkurrenskraft och lönsamhet, vilket i stor utsträckning går i linje med målsättningarna för den svenska livsmedelsstrategin. Sverige driver samtidigt en generell budgetrestriktiv hållning. Eventuella ökade utgifter på EU-budgeten ska finansieras genom omprioritering inom den fleråriga budgetramen.
Regeringen är positiv till horisontella prioriteringar som digitalisering, kunskap och innovation, regelförenkling samt ambitionen att visionen ska bidra till uppfyllandet av miljö- och klimatmål. Regeringen ser även positivt på ett ökat fokus för att främja en motståndskraftig primärproduktion, som bidrar till livsmedelstrygghet och ökad beredskap. Utifrån den diskussion som varit i den särskilda jordbrukskommittén vill regeringen betona vikten av en nationell flexibilitet vad gäller riktandet av stöd, insatser för att främja generationsväxling, underlättande av kapitalförsörjning, insatser för en hållbar nötköttssektor, av att stärka vattenresiliensen och jordhälsan samt en ambitiös översyn på djurskyddsområdet.
Datum för tidigare behandling i riksdagen: Visionen var senast föremål för överläggning i miljö- och jordbruksutskottet den 20 mars samt för samråd med EU-nämnden den 21 mars 2025.
Fortsatt behandling av ärendet: De förslag och initiativ som anges i meddelandet kommer att hanteras i olika rådskonstellationer när de läggs fram av kommissionen.
Faktapromemoria: Faktapromemoria 2024/2025:20
Övriga frågor
Jordbruk
4 (6)
5.a) Kongress om landsbygdsförnyelse och landsbygdsutveckling (Poznan den 8–10 maj 2025)
- Information från ordförandeskapet
Det polska ordförandeskapet kommer att informera om den konferens som arrangerades i Poznan den 9 maj 2025: "European Congress of Rural Renewal and Development 2025".
Huvudmålet för konferensen var att presentera goda erfarenheter och metoder för landsbygdsutveckling, samt att lägga fram nya förslag om hur EU- och nationell politik bättre kan adressera effektiv landsbygdsutveckling. Konferensen syftade även till att presentera exempel på de mest framstående lokala strategierna för landsbygdsutveckling, förnyelse och utvecklingsprocesser samt inkludering av det lokala samhället i dessa processer.
5.b) 57:e konferensen mellan direktörerna för EU:s utbetalande organ (Warszawa den 6–7 maj 2025)
- Information från ordförandeskapet
På rådsmötet väntas det polska ordförandeskapet att informera om mötet mellan direktörerna för utbetalande organ inom EU som genomfördes 5–7 maj 2025 i Warszawa. Vid mötet deltog direktörer vid medlemsstaternas utbetalande organ, EU-kommissionen, Europeiska Revisionsrätten och även OLAF som är EU:s bedrägeribekämpningsbyrå. Syftet med mötet var att utbyta erfarenheter samt reflektera över hur de utbetalande organens roll i den gemensamma jordbrukspolitiken har förändrats. På dagordningen fanns nyckelämnen relaterade till de utbetalande organens funktion och roll i genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken.
5.c) Konferens: hållbar förvaltning av bestånd av skyddade djur som orsakar förluster inom jordbruket (Bryssel den 15 maj 2025)
- Information från ordförandeskapet
Det polska ordförandeskapet väntas informera om en konferens om hållbar förvaltning av skyddade djur som man arrangerade i Bryssel den 15 maj. Målet med konferensen var att presentera aktuella trender när det gäller antalet djur av skyddade arter (ofta gränsöverskridande) som orsakar förluster på gårdar och att diskutera omfattningen av dessa skador. En viktig
5 (6)
fråga var att analysera hur populationer av dessa djur kan förvaltas på ett hållbart sätt – så att deras antal skyddas samtidigt som förlusterna inom jordbruket minskas effektivt. På mötet diskuterades även hur olika medlemsländer avser tillämpa nedlistningen av vargens skyddsstatus.
5.d) Möte mellan generaldirektörerna för skogsbruk (Warszawa den
13–15 maj 2025)
- Information från ordförandeskapet
På rådsmötet väntas det polska ordförandeskapet att informera om EU skogsdirektörsmötet som ägde rum den 13–15 maj med tema skogars resiliens och biologisk mångfald. Delar av mötet genomfördes gemensamt med EU naturdirektörsmötet.
6 (6)
Bilagor (9)
- 250523 FAC utveckling dagordning (pdf, 79 KB)
- 250523 FAC utveckling dagordning samt utskick 2 (pdf, 77 KB)
- 250523 GAC dagordning (pdf, 82 KB)
- 250523 GAC dagordning samt utskick 3 (pdf, 82 KB)
- 250523 JoF dagordning (pdf, 86 KB)
- 250523 JoF dagordning samt utskick 3 (pdf, 80 KB)
- Kommenderad dagordning FAC utveckling (pdf, 134 KB)
- Kommenterad dagordning FAC utveckling (pdf, 134 KB)
- Kommenterad dagordning GAC (pdf, 150 KB)