Kommenterad dagordning GAC den 18 mars 2025
Bilaga till dokument från EU-nämnden 2024/25:4FF071
Kommenterad dagordning
Allmänna rådet
2025-03-03
Statsrådsberedningen
Kansliet för allmänna rådet och Coreper I
Allmänna rådets möte den 18 mars 2025
Kommenterad dagordning
1.Godkännande av dagordningen
2.(Ev.) A-punkter
Icke lagstiftande verksamhet
3.Förberedelse av Europeiska rådet 20–21 mars 2025: slutsatser
Diskussionspunkt
Förslagets innehåll:
Vid mötet väntas ett utkast till slutsatser inför Europeiska rådets möte den 20–21 mars att behandlas. Slutsatserna förväntas, utöver Ukraina och Mellanöstern, att innehålla
Konkurrenskraft, inre marknad, energi, handel
Multilateralism (med deltagande av FN:s generalsekreterare)
Hav (inför Europeiska havspakten och FN:s havskonferens)
En första strategisk diskussion om nästa fleråriga budgetram och egna medel
Migration.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen verkar fortsatt för ett ökat, starkt och långsiktigt stöd till Ukraina – politiskt, militärt, ekonomiskt, humanitärt och rättsligt, samt fortsatt stöd för Ukrainas EU-närmande. Regeringen verkar för en rättvis och hållbar fred grundad i folkrätten inklusive FN-stadgan, och slår vakt om principen: Inga fredsförhandlingar om Ukraina utan Ukraina. En slutlig fred måste ske på Ukrainas villkor, och säkerställa Ukrainas säkerhet och suveränitet. Regeringen arbetar aktivt för att EU ska öka trycket på Ryssland genom ytterligare sanktioner och andra åtgärder, däribland ett sänkt oljepristak och åtgärder mot skuggflottan, samt för att EU vidtar mer långtgående åtgärder vad gäller användningen av immobiliserade ryska tillgångar till stöd för Ukraina i förenlighet med folkrätten och EU-rätten. En varaktig fred i Europa bygger på ett starkt, självständigt och säkert Ukraina. Regeringen betonar att inga beslut om Ukraina ska tas utan Ukraina och inga diskussioner om Europa och europeisk säkerhet ske utan Europa.
Regeringen välkomnar fortsatt fokus på hur EU på bästa sätt bidrar till fred, säkerhet och hållbar utveckling i Mellanöstern, med stöd till en syriskledd, fredlig och inkluderande process samt till fortsatt vapenvila i Gaza för att frige gisslan, säkra ökat humanitärt tillträde och stöd och lägga grunden för ett varaktigt slut på stridigheterna som är en förutsättning för framsteg mot och för en framförhandlad tvåstatslösning.
Regeringen välkomnar att konkurrenskraften återkommer på dagordningen och driver på för att den inre marknaden ska fullbordas, fler frihandelsavtal ingås, EU:s kapitalmarknader förbättras, innovation underlättas, reglerna förenklas och hinder undanröjs.
Regeringen understryker vikten av internationell dialog och multilateralt samarbete i ett sällsynt utmanande geopolitiskt läge. Det är ett svenskt och europeiskt strategiskt intresse att vidmakthålla den regelbaserade världsordningen baserad på folkrätten och FN-stadgan.
2 (7)
Regeringen välkomnar den övergripande ambitionen i Havspakten, så som hittills kommunicerad av kommissionen.
Förhandlingen om EU:s fleråriga budgetram för perioden efter 2027 sker i det mest utmanande geopolitiska omvärldsläget sedan andra världskrigets slut. Rysslands aggression understryker vikten av fortsatt stöd till Ukraina, både för deras säkerhet och för vår egen. Sveriges budgetrestriktiva linje ligger fast. Svensk avgift bör hållas nere och regeringen ser inget behov av, och är kritisk till att introducera nya egna medel. Regeringen anser att nästa MFF måste vara redo att ge fortsatt stöd till Ukraina. Regeringen vill se en politik som bättre avspeglar EU:s aktuella utmaningar: kriget, konkurrenskraft, klimatet, kriminaliteten.
Vad gäller den gemensamma migrationspolitiken vill regeringen se ett reviderat regelverk vad gäller återvändande och en översyn av konceptet säkert tredjeland under tidigt 2025. Vidare välkomnar regeringen kommissionens aviserade strategi på viseringsområdet.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Den kommenterade preliminära dagordningen inför mötet i Europeiska rådet 20-21 mars behandlades i EU-nämnden 21 februari 2025.
4. Relationen mellan EU och UK
Diskussionspunkt
Förslagets innehåll: [Har ännu ej delats]. Rådet förväntas diskutera upplägg och prioriteringar i förhandlingen om en närmare relation mellan EU och Storbritannien.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen verkar för ett fortsatt närmande och strategiskt samarbete mellan EU och Storbritannien, i synnerhet inom försvar och säkerhet. Regeringen
3 (7)
bedömer att det finns tydligt momentum för politiska ambitioner om närmare relationer och samarbete, vilket skulle gynna både EU och Sverige. Samtidigt är det viktigt att Storbritannien fullföljer samtliga delar av avtalen med EU. Regeringen välkomnar att en dialog med Storbritannien påbörjas och stödjer etableringen av ett säkerhets- och försvarspartnerskap. Partnerskapet bygger dels på den brittiska regeringens uttalade ambition att fördjupa samarbetet med EU, dels på de gemensamma hot och utmaningar EU och Storbritannien upplever efter Rysslands aggressionskrig mot Ukraina och det utmanande geopolitiska världsläget.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
EU:s relationer med Storbritannien behandlades senast vid samråd med EU- nämnden inför Allmänna Rådet den 17 december 2024.
Fortsatt behandling av ärendet:
Uppföljning av toppmötet mellan EU-institutionerna och Storbritannien den 19 maj 2025, i samband med Allmänna Rådet den 27 maj 2025.
5. Europeiska planeringsterminen
a)Syntesrapport av rådets bidrag till den europeiska planeringsterminen 2025
Diskussionspunkt
Förslagets innehåll:
Den europeiska planeringsterminen för ekonomisk-politisk samordning 2025 inleddes genom att kommissionen presenterade det så kallade höstpaketet, som presenterades i två delar. Den första finanspolitiska delen presenterades den 28 november 2024 och den andra delen den 18 december 2024. Höstpaketet har behandlats i flera rådsformationer och samråd med EU-nämnden har ägt rum inför respektive rådsmöte. Ordförandeskapet förväntas presentera en rapport som sammanfattar rådets hittillsvarande behandling av de olika delarna av årets europeiska planeringstermin.
4 (7)
Förslag till svensk ståndpunkt:
Rapporten har ännu inte delgivits medlemsstaterna. Sverige välkomnar att rapporten tas fram och behandlingen av terminen i de olika rådsformationerna.
b)Uppdaterad färdplan för den europeiska planeringsterminen 2025
Informationspunkt
Förslagets innehåll:
I december 2024 presenterade enligt praxis det dåvarande och det tillträdande ordförandeskapet en färdplan som beskriver de viktigaste åtgärderna för den europeiska planeringsterminen 2025. Färdplanen utgör en sorts planeringsöversikt av rådets, och dess förberedande instansers, behandling av de huvudsakliga delarna inom europeiska planeringterminen 2025. En uppdaterad färdplan ska nu presenteras men har ännu inte delgivits medlemsstaterna.
c)Rekommendation om den ekonomiska politiken i euroområdet 2025: vidarebefordran till Europeiska rådet
Informationspunkt
Förslagets innehåll:
Utkastet till rekommendation till euroområdet kommer att tillställas Europeiska rådet för att sedan formellt godkännas av rådet. Endast euroländerna har rösträtt om rekommendationen.
Kommissionen publicerar årligen ett förslag på rådsrekommendation för euroområdets ekonomiska politik det kommande året. I årets rekommendation uppmanas euroländerna att öka produktiviteten bland annat genom att förbättra varu- och tjänstemarknadernas funktionssätt. Därtill rekommenderas länderna att öka arbetskraftsutbudet och
5 (7)
sysselsättningen samt att säkerställa efterlevnaden av EU:s reformerade ramverk för ekonomisk styrning.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Europeiska terminen har behandlats vid flertalet tillfällen under året i EU-nämnden inför möten i olika rådskonstellationer.
6. Lagstiftningsplanering
a)Gemensam deklaration om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2025
b)Gemensamma slutsatser för politiska mål och prioriteringar för perioden 2025-2029
Godkännande
Förslagets innehåll:
Kommissionens arbetsprogram för 2025 presenterades den 12 februari och debatterades samma dag i Europaparlamentet. Det är det första som presenterades av den nya kommissionen och bygger på ordförande Ursula von der Leyens politiska riktlinjer och uppdragsbrev till kommissionärerna.
Den gemensamma deklarationen för prioriteringar av lagstiftning respektive gemensamma slutsatser för policymål och prioriteringar syftar till att bidra till samarbetet mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen. De underlag som nu presenterats ligger i linje med vad som angetts i arbetsprogrammet och den diskussion om den årliga och fleråriga programplaneringen som fördes vid GAC den 25 februari.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen välkomnar den huvudsakliga inriktningen den gemensamma deklarationen och de gemensamma slutsatserna. Dessa ligger i linje med den inriktning som angetts i kommissionens arbetsprogram och följer i stora delar den ansats som regeringen antagit inom sina prioriterade frågor på EU- området; kriget, kriminaliteten, klimatet och konkurrenskraften. Regeringen
6 (7)
kan därför ställa sig bakom ett antagande av den gemensamma deklarationen och de gemensamma slutsatserna.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Kommissionens arbetsprogram och årliga och fleråriga programplanering diskuterades av allmänna rådet den 25 februari och behandlades i EU- nämnden inför det mötet.
7.Övriga frågor
7 (7)