Kommenterad dagordning FAC handel
Bilaga till dokument från EU-nämnden 2024/25:4FFA59
Kommenterad dagordning
Rådet för utrikes frågor - handel
2025-03-31
Utrikesdepartementet
Avdelning för handel och främjande, Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad
Rådets möte (handelsministrarna) den 7 april
Kommenterad dagordning
1.Godkännande av dagordningen
2.A-punkter
3.EU-USA handelsrelation
Diskussionspunkt
Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera den senaste utvecklingen i handelsrelationen med USA i ljuset av den nya administrationens handelspolitik, särskilt tullar.
Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen anser att det är viktigt med ett enigt EU-agerande och nära samverkan mellan EU-kommissionen och medlemsstaterna. EU:s styrka ligger i att kunna agera tydligt och samfällt. Regeringen kommer verka för att EU:s eventuella motåtgärder ska vara riktade, proportionerliga och väl avvägda för att undvika eskalering. Regeringen kommer att bevaka svenska intressen inklusive att EU:s motåtgärder främst bör omfatta produkter som är enkla att ersätta och som inte äventyrar svenska och europeiska företags värdekedjor. På längre sikt bör EU arbeta för att öka EU:s konkurrenskraft, förenkla regelverk och undanröja hinder på den inre marknaden, samt diversifiera utrikeshandeln ytterligare.
Sammantaget är en god och dynamisk handelsrelation med USA en central och långsiktig prioritering för regeringen. Trots de aktuella svårigheterna bör EU och USA arbeta för att på sikt kunna skapa förutsättningar för att kunna ingå ett frihandelsavtal och närmare samarbete om ekonomisk säkerhet och framväxande teknik när det ligger i EU:s intresse.
Med ökande protektionistiska tongångar verkar regeringen för att EU ska fortsätta att bedriva en öppen och regelbaserad handelspolitik som tillsammans med en väl fungerande inre marknad bidrar till tillväxt och konkurrenskraft. Därför är en av regeringens viktigaste handelspolitiska prioriteringar att EU sluter nya frihandelsavtal. Regeringen verkar även för att rena handelsavtal också ska vara möjligt och att öppenhet för flexibilitet i EU:s positioner bör finnas för att underlätta för EU-kommissionen att kunna slutföra förhandlingar som resulterar i fördjupade handelsrelationer.
Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU:s handelsrelationer med USA diskuterades vid FAC handel den 21 november 2024. Frågan behandlades i Näringsutskottet den 14 november samt i EU-nämnden den 15 november 2024.
4.Handelsrelationen med Kina
Diskussionspunkt
Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Förslagets innehåll: EU-kommissionen väntas presentera resultatet av handelskommissionär Šefčovičs möte med Kinas handelsminister Wang Wentao under besök i Peking 26–28 mars. Medlemsstaterna ges möjlighet att framföra synpunkter kring handelsrelationen med Kina.
Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen avser notera EU- kommissionens redogörelse av Šefčovičs möten i Peking i syfte att bilda sig en uppfattning om Kinas syn på handelsrelationen med EU. Regeringen planerar att framföra Sveriges syn på vikten av dialog och handel med Kina
där det är möjligt i linje med EU:s och Sveriges intressen och värderingar. Detta inkluderar att främja handel på lika villkor och hantera klimatfrågan. Regeringen
avser även att i korthet redogöra för huvuddragen i statssekreterare Jevrells och Kinas vice handelsminister Ling Jis bilaterala blandkommissionsmöte om ekonomi och handel som äger rum i Stockholm den 1 april.
2 (3)
Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU:s handelsrelationer med Kina diskuterades vid FAC handel den 25 maj 2023. Frågan behandlades i Näringsutskottet den 11 maj samt i EU-nämnden den 17 maj 2023.
3 (3)