Kommenderad dagordning FAC utveckling

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2024/25:500E20

PDF

Kommenterad dagordning

Europeiska unionens råd

2025-05-19

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Rådet för utrikes frågor (utveckling) den 26 maj 2025

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Aktuella frågor

Informationspunkt

EU:s höga representant väntas ta upp aktuella frågor på utvecklingsområdet.

4. Utvecklingsfinansiering

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa

Diskussionens innehåll:

Rådet förväntas diskutera utvecklingsfinansiering med fokus på den fjärde konferensen för utvecklingsfinansiering som äger rum i sommar.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Den fjärde konferensen om utvecklingsfinansiering äger rum i Sevilla den 30 juni till den 3 juli 2025. Konferensen förväntas resultera i ett förhandlat dokument innehållande ett uppdaterat finansiellt ramverk till stöd för genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Konferensen behandlar alla finansiella flöden och systemfrågor som berör

hållbar utveckling, inklusive inhemsk resursmobilisering, mobilisering av privat kapital, bistånd, handel, skuld, den internationella finansiella arkitekturen (IFA), vetenskap, teknologi och innovation. Regeringen verkar för att EU ska ta en central roll i förhandlingsprocessen. Tillsammans är EU och dess medlemsstater världens största biståndsgivare och en betydelsefull handelspartner, och därför en viktig utvecklingsfinansieringsaktör.

Förhandlingarna äger rum mot bakgrund av ett svårt geopolitiskt läge som präglas av stora spänningar. Officiellt utvecklingsbistånd minskar och det multilaterala samarbetet utmanas och de globala målen för hållbar utveckling är alltjämt avlägsna. Regeringen verkar därför för att EU ska vara en konstruktiv aktör i förhandlingarna och bidra till ett ambitiöst men realistiskt utfall. Regeringen vill också uppmana andra länder att prioritera stödet till Ukraina.

Utvecklingsfinansieringsramverket behöver uppdateras och göras ändamålsenligt för att i dagens realitet påskynda genomförandet av de globala hållbarhetsmålen. Av denna anledning verkar regeringen för att mer fokus ska ligga på att mobilisera privat finansiering, innovativa finansieringslösningar, inhemsk resursmobilisering och tillväxtfrämjande reformer. Regeringen har inlett en nationell reformprocess för att stärka synergierna mellan utvecklingssamarbete, handelspolitik och företagsfrämjande. Rätt utnyttjat kan biståndet fungera som en katalysator för att mobilisera ytterligare privata resurser för hållbar utveckling. Regeringen verkar för samma ansats inom EU, där Global Gateway kan spela en viktig roll.

Regeringen verkar för ett tydligt fokus på inkluderande, demokratiska och ekonomiska institutioner, rättsstatsprinciper, ett starkt och oberoende civilsamhälle och antikorruptionsåtgärder i våra partnerländer. Varje regering är ansvarig för sin egen utveckling och för att säkerställa dessa grundläggande förutsättningar för investeringar och ekonomisk utveckling. Detta inkluderar även nationella reformer för mänskliga rättigheter och jämställdhet. I linje med detta verkar regeringen även för att EU ska fortsätta försvara sina grundläggande värderingar, bland annat genom att försvara etablerat språk rörande mänskliga rättigheter, klimat, jämställdhet, Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

2 (4)

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Den tredje konferensen om utvecklingsfinansiering behandlades senast vid EU-nämndens sammanträde den 22 maj 2015 inför rådet för utrikes frågor (utveckling) den 26 maj 2015. Den europeiska arkitekturen för utvecklingsfinansiering behandlades vid nämndens sammanträde den 23 april 2021 inför videomöte i rådet för utrikes frågor (utveckling) den 29 april 2021. Utvecklingsfinansiering berörs löpande under andra dagordningspunkter på rådets möten.

5.EU-Afrika relationer: uppföljning av ministermöte mellan EU och Afrikanska unionen

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa

Diskussionens innehåll:

Rådet förväntas diskutera relationen mellan EU och Afrika, med fokus på uppföljning av ministermöte mellan EU och den Afrikanska unionen (AU), som äger rum i Bryssel den 21 maj, samt det kommande toppmötet på stats- och regeringschefsnivå mellan EU och AU, som planeras genomföras senare under 2025.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar att det planeras ett toppmöte mellan EU och AU på stats- och regeringschefsnivå under 2025. Ministermötet som äger rum i Bryssel den 21 maj är ett tillfälle för EU och AU att följa upp genomförandet av de gemensamma åtaganden som antogs i toppmötesdeklarationen ”Joint Vision for 2030” vid det senaste toppmötet 2022. Mötet är också tillfälle för förberedelser inför kommande toppmöte senare under 2025.

Regeringen verkar för att relationen mellan EU och Afrika stärks i en tid av tilltagande global stormaktskonkurrens. Det planerade toppmötet blir ett viktigt tillfälle för EU och AU att bekräfta och åskådliggöra den djupa och breda relationen mellan Europa och Afrika. EU är Afrikas främsta handelspartner, största investerare och mest generösa givare av utvecklingsstöd.

3 (4)

Regeringen verkar för ett mer jämlikt partnerskap med Afrika som bygger på ömsesidiga intressen. Det är viktigt att EU tydliggör och kommunicerar att vi är Afrikas mest trovärdiga och långsiktiga partner.

Regeringen anser att det är viktigt att stödja afrikanska länders egen resursmobilisering och ägarskap över sin utveckling. EU bör verka för katalytiska investeringar och utvecklingsinsatser som skapar förutsättningar för ökad handel, såväl inom Afrika som med EU. EU:s konnektivitetsstrategi Global Gateway kan här spela en viktig roll.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Relationen mellan EU och Afrika berördes senast vid EU-nämndens sammanträde den 11 april 2025 inför rådet för utrikes frågor den 14 april 2025.

4 (4)