valbevakningen i medierna

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1404 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2001-06-14
Besvarad
2001-06-27
Anmäld
2001-09-18

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Svar på fråga 2000/01:1404 om valbevakningen i medierna

Kulturminister Marita Ulvskog

Ewa Larsson har frågat mig hur jag avser verka för att jämlikhet uppstår vad avser valbevakning i public service och i övriga medier.

Grunden för public service-företagens sändningsverksamhet är att den ska bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Programföretagen bestämmer själva om innehållet i sändningarna, inom ramen för radio- och TV-lagen och företagens sändningstillstånd.

Riksdagen har den 12 juni fattat beslut om riktlinjer för radio och TV i allmänheten tjänst för perioden 2002-2005 (prop. 2000/01:94, bet. 2000/01:KrU8, rskr. 2000/01:268). Regeringens proposition har tagits fram i nära samarbete med en beredningsgrupp med företrädare för samtliga riksdagspartier som till sin hjälp haft ett underlag från en särskild utredare. Gruppen har inte minst ägnat stort utrymme åt frågan om vilka riktlinjer som ska gälla för programföretagens nyhets- och samhällsbevakning.

Av riksdagens beslut framgår bl.a. att programföretagens sändningsrätt, liksom i dag, ska utövas opartiskt och sakligt. Programföretagen ska vidare beakta programverksamhetens betydelse för den fria åsiktsbildningen och ge utrymme åt en mångfald av åsikter och meningsyttringar. I beslutet framhålls också att programföretagens nyhets- och samhällsbevakning ska bedrivas så att en mångfald i nyhetsurval, analyser och kommentarer blir verklighet.

Granskningsnämnden för radio och TV gör prövningar av programverksamheten utifrån gällande villkor, efter anmälan av enskilda eller på eget initiativ. Nämndens bedömningar har givetvis betydelse för hur programföretagen planerar och bedriver sin verksamhet så att den är i överensstämmelse med riktlinjer och regelverk.

När det gäller andra medieföretag är regelverket som Ewa Larsson vet annorlunda. För TV 4 gäller dock också kraven på saklighet och opartiskhet. För dagspressen gäller inga särskilda regler, utöver grundläggande regelverk på tryck- och yttrandefrihetens område. Däremot tillämpar branschen sedan länge ett system med etiska regler med bl.a. bestämmelser om korrekthet och allsidighet i nyhetsförmedlingen. Dessa regler övervakas av de av branschen inrättade organen Allmänhetens pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd.

Mitt svar på Ewa Larssons fråga är att jag anser att det ligger i det allmänna uppdraget till public service-företagen att erbjuda allmänheten en allsidig information och därmed en rimlig balans exempelvis i bevakning av och utrymme för politiska partier inför val till olika representativa församlingar. Jag anser inte att riksdag och regering bör detaljstyra programföretagens verksamhet när det gäller just valbevakning. Jag anser sammanfattningsvis att de riktlinjer som riksdagen nyligen beslutat för radio och TV i allmänhetens tjänst är väl avvägda och tillräckliga i detta avseende.

Skriftlig fråga 2000/01:1404 av Larsson, Ewa (mp) (undefined 2001-06-14)

den 14 juni

Fråga 2000/01:1404

av Ewa Larsson (mp) till kulturminister Marita Ulvskog om valbevakningen i medierna

De flesta länder har någon form av skriftliga föreskrifter på hur medierna ska sköta valbevakning. I många fall är det noggranna regleringar. I Sverige finns ingenting skrivet eller reglerat om valbevakning.

Vid genomgång av SVT:s rikssändningar efter valet 1998 fann Granskningsnämnden att två längre debatter hållits med samtliga partier. Därutöver en längre duell mellan Göran Persson och Carl Bildt och en kortare mellan Mona Sahlin och Gudrun Schyman.

Rapport morgon hade kortare dueller där s deltog i elva, m i nio, v och fp deltog i fem vardera, c och kd i tre vardera, och mp i två dueller.

Jag tycker det är rimligt att ställa större krav på likformig behandling av partier inför val.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Hur avser ministern verka för att jämlikhet uppstår vad avser valbevakning i public service och i övriga medier?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.