den 3 augusti
Svar på fråga 2004/05:1951 om homosexuella adoptivföräldrar i internationella adoptioner
Socialminister Berit Andnor
Birgitta Ohlsson (fp) har frågat utrikesminister Laila Freivalds om hennes insatser i bilaterala samtal med representanter från så kallade adoptionsländer för att förklara den svenska lagstiftningen på området när det gäller homosexuellas rätt att prövas som adoptionsföräldrar. Arbetet och ansvaret inom regeringen är så fördelat att det är jag, som ansvarig för barnpolitiken, som ska besvara frågan.
Regeringen driver konsekvent frågor om mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för sexuella minoriteter, inom det internationella samfundet och i bilaterala kontakter med andra länder. Genom ett sådant medvetet arbete hoppas vi kunna påverka värderingar och attityder.
I alla sammanhang där det kan vara aktuellt lyfter vi också fram vår lagstiftning om de homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar utifrån vår syn på människors lika värde i ett demokratiskt samhälle. Det gäller inte minst när vi diskuterar adoptionsfrågor med länder där svenskar adopterar eller när frågan förs på tal av representanter från andra länder.
Jag vill också peka på att vår nyinrättade myndighet för internationella adoptionsfrågor driver den internationella verksamheten på området. Det innebär bland annat utbyte av information, kunskaper och erfarenheter med centrala myndigheter och andra aktörer i andra länder. I denna verksamhet ingår en tydlig förklaring av den svenska lagstiftningen på området, inklusive homosexuella pars rätt att prövas som adoptivföräldrar, som ett grundläggande inslag.
Myndigheten har också enligt sitt regleringsbrev för 2005 i uppdrag att fortsätta det uppföljningsarbete, som påbörjades av Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor, av den nya lagen om homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar. Det innebär att myndigheten ska följa effekterna av lagstiftningen och rapportera om ursprungsländernas reaktioner och utvecklingen när det gäller adoptionsverksamheten.
Myndigheten har den 29 juni 2005 lämnat en rapport till regeringen om den fortsatta utvecklingen och vilka åtgärder som myndigheten vidtagit. Enligt denna rapport har myndigheten diskuterat frågan med andra europeiska mottagarländer och tagit upp den vid möten både i Sverige och i utlandet med utländska adoptionsmyndigheter i barnens ursprungsländer. Lagändringen har inte medfört några komplikationer i samarbetet mellan Sverige och ursprungsländerna. Flera mottagarländer har diskuterat att genomföra motsvarande lagändring som Sverige, men har ännu inte tagit beslut i frågan.
Förmedling av internationella adoptioner görs i Sverige av frivilliga sammanslutningar @ ideella verksamheter som ofta byggts upp av adoptivföräldrar. Dessa ideella organisationer har många kontakter på olika nivåer i ursprungsländerna. Deras representanter har också de praktiska erfarenheter som är relevanta för såväl adoptivföräldrarna och för dem som över huvud taget arbetar med dessa frågor. Det är en naturlig och viktig uppgift för dem att sprida kunskap om det svenska samhällets värderingar och normer, inklusive när det gäller lagstiftningen om homosexuella pars rätt att prövas som adoptivföräldrar. På det sättet kan de svenska sammanslutningarna bidra i ursprungsländerna till en förändrad syn på människor, oavsett deras sexuella läggning.
Regeringens uppfattning är att frågan om homosexuellas möjligheter att prövas som adoptivföräldrar handlar om mänskliga rättigheter och att detta drivs konsekvent i alla sammanhang.