artikel 209 i Österrikes strafflagstiftning

Svar på skriftlig fråga 2000/01:618 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2001-02-01
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-09

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Svar på fråga 2000/01:618 om artikel 209 i Österrikes strafflagstiftning

Utrikesminister Anna Lindh

Tasso Stafilidis har frågat mig vilka åtgärder Sverige kommer att vidta under sitt ordförandeskap för att förmå Österrike att avskaffa artikel 209 i den österrikiska strafflagen.

Diskriminering och bestraffning av människor enbart på grund av deras sexuella läggning står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter. Varje individ har en rätt att ge uttryck för sin läggning i den mån det inte skadar andra. En lagstiftning som innebär diskriminering av homosexuella är självfallet oacceptabel.

När det gäller Österrike finns olika åldersgränser för homosexuella, lesbiska och heterosexuella relationer. I det österrikiska parlamentet debatterades 1999 ett förslag till avskaffande av artikel 209 i strafflagen som inte gick igenom.

Självfallet bör samma åldersgräns gälla för homosexuella, lesbiska och heterosexuella relationer. Jag välkomnar den debatt som påbörjades i det österrikiska parlamentet 1999 och hoppas att den ska leda till en ändring av nuvarande strafflagstiftning.

Sverige kommer att fortsätta påtala och uppmärksamma olika former av diskriminering, inklusive på grund av sexuell läggning, som t.ex. den som återfinns i den österrikiska strafflagstiftningen, i alla de sammanhang där det är aktuellt och på bästa sätt tjänar saken som t.ex. i Europarådet.

Skriftlig fråga 2000/01:618 av Stafilidis, Tasso (v) (undefined 2001-02-01)

den 1 februari

Fråga 2000/01:618

av Tasso Stafilidis (v) till utrikesminister Anna Lindh om artikel 209 i Österrikes strafflagstiftning

Enligt artikel 209 i den österrikiska strafflagen tillämpas skilda åldersgränser för manlig homosexualitet (18 år), lesbiska kontakter (14 år) och heterosexuella. I slutet av år 2000 fanns det fortfarande elva män i de österrikiska fängelserna dömda enligt denna lag. EU har vid flera tillfällen, liksom FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, uppmanat Österrike att avskaffa artikel 209 men den österrikiska regeringen har inte visat att de har för avsikt att förändra strafflagstiftningen. Artikel 209 strider dessutom mot artikel 13 i Amsterdamfördraget.

Den österrikiska organisationen för homo- och bisexuellas mänskliga rättigheter @ HOSI @ har nyligen uppvaktat Sveriges ambassadör i Wien och krävt att Sverige under sitt ordförandeskap i EU ska sätta sådan press på Österrike att man avskaffar den diskriminerande lagstiftningen. Om EU ställer krav på ansökarländernas lagstiftning men inte reagerar mot diskriminerande lagstiftning i nuvarande medlemsländer kan EU knappast betraktas som trovärdiga när det gäller kraven att avskaffa all diskriminering av homosexuella.

Min fråga till Anna Lindh är:

Vilka åtgärder kommer Sverige att vidta under sitt ordförandeskap för att förmå Österrike att avskaffa artikel 209 i den österrikiska strafflagen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.