Visitationszoner

Skriftlig fråga 2019/20:67 av Ellen Juntti (M)

Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

S-MP-regeringen har uppgivit att arbetet mot gängkriminaliteten måste intensifieras och att alla människor i Sverige ska vara trygga.

Verkligheten är precis motsatsen. Ingen kan känna sig trygg i dagens Sverige. Oskyldiga människor mördas och skadas då gängkriminella begår brott.

Några tidningsrubriker den senaste månaden är bland annat ”23-åriga kvinnan fick allvarliga ansiktsskador efter explosion i Lund”, ”Student förlorade ena ögat i gängskjutningen”, ”Edgar blev knivskuren och rånad”, ”Skräckgängen rånar – för kickar och makt” och ”Man knivrånad – är livshotande skadad”.

Liknande rubriker är vardagsmat i Sverige. Regeringen har tappat kontrollen över brottsligheten. Regeringen påstår att den vill bekämpa den grova gängkriminaliteten med kraft, men trots detta avspisar den effektfulla åtgärder.

Nyligen avfärdade regeringen Moderaternas förslag om visitationszoner. Dessa finns i Danmark sedan 15 år, och frågan är okontroversiell där. Expressen har i en artikel intervjuat människor i Danmark. Dessa har uppgivit att de känner sig mycket tryggare då de ser poliser stoppa bilar och genomföra visitationer.

Den danska polisen uppgav i samma artikel att det är ett effektivt sätt att kyla ner en pågående gängkonflikt under en avgränsad tidsperiod samt att spontana skjutningar kan undvikas. Då visitationszoner har upprättats har den danska polisen hittat vapen gömda i parker med mera. Dessa vapen har beslagtagits och är därmed borta från gatan, med följden att de inte kan användas i skjutningar.

Rikspolischefen Anders Thornberg har uttryckt önskemål om att visitationszoner i Sverige ska utredas. Detta vägrar regeringen göra.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Varför vill ministern inte utreda frågan om visitationszoner, trots att dessa fungerar i Danmark?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-09-27 Överlämnad: 2019-09-30 Anmäld: 2019-10-01 Svarsdatum: 2019-10-09 Sista svarsdatum: 2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga