Ship to Gaza

Skriftlig fråga 2017/18:1551 av Jeannette Escanilla (V)

Jeannette Escanilla (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I juli i år åker tre båtar mot Gaza med syfte att bryta den illegala blockad av Gaza som Israel genomför. Flottiljen kommer inte bara med förnödenheter utan även med hopp och solidaritet till folket i Gaza. Ship to Gaza Sverige är återigen med som arrangör. På båtarna kommer flera svenska medborgare att delta.

Vid tidigare försök har israeliska styrkor bordat båtar på internationellt vatten, ett brott mot internationell lag. Inte vid något tillfälle har Israel mötts av starkare motstånd än fördömanden från svenska regeringar, något som upprört och upprör många som kämpar för att bryta blockaden.

Gazas befolkning har länge lidit under det israeliska förtrycket. De förvägras sina mänskliga rättigheter av en stat som tar till vilka medel som helst för att kontrollera palestinierna i Gaza, och den behandling de utsätts för är utan motstycke i världen i dag. De senaste händelserna, med krypskyttars överlagda mord på palestinier, är ytterligare ett bevis på den israeliska statens omänskliga behandling av ett folk som lever under blockad.

Det är mer relevant än någonsin att beteckna Gaza som ”världens största utomhusfängelse”. Ungdomarna i Gaza, som aldrig fått uppleva frihet från Israels folkrättsvidriga blockad, säger sig vara som levande döda och ser inget hopp i framtiden. Blockaden mot Gaza måste få ett stopp.

Mot bakgrund av detta är min fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser utrikesministern att göra för att visa Israel hur allvarligt Sverige ser på blockaden av Gaza och hindra bordningar och övergrepp vid denna resa?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-06-21 Överlämnad: 2018-06-25 Anmäld: 2018-06-26 Svarsdatum: 2018-07-09 Sista svarsdatum: 2018-07-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga