Riskreduceringsperspektiv för tobak

Skriftlig fråga 2020/21:808 av Christina Östberg (SD)

Christina Östberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi vet alla att rökning leder till över 10 000 dödsfall i Sverige per år och att tio gånger fler insjuknar i rökningsrelaterade sjukdomar. Jämfört med omvärlden är Sverige samtidigt förskonat, med tydligt lägre tobaksrelaterad dödlighet. Bland medlemsstaterna i EU har 24 av 27 länder mer än den dubbla dödligheten. Detta vet vi beror främst på att många snusar i Sverige i stället för att röka cigaretter, vilket vi vet dödar varannan användare i förtid. Det är tydligt att om man använder tobak är produkter som inte förbränns eller andas in klart bättre ur ett rent hälsomässigt perspektiv.

Statistiken är glasklar, och forskningen har varit tydlig länge. För att värna människors liv och hälsa borde målet vara att minska tobakens skadeverkningar snarare än att fokusera på det minskade bruket. Detta om vi vill uppnå något i praktiken och inte bara vara teoretiska i vårt folkhälsoarbete. Socialminister Lena Hallengren har tidigare svarat att arbetet med ANDTS-strategin är i sitt startskede och inte bör föregripas. 

Nu är arbetet i sitt slutskede, och därför blir min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta initiativ till att införa ett så kallat riskreduceringsperspektiv för tobak i den kommande ANDTS-strategin?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-12-01 Överlämnad: 2020-12-02 Anmäld: 2020-12-03 Svarsdatum: 2020-12-09 Sista svarsdatum: 2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga