Regelverken för rening av avloppsvatten

Skriftlig fråga 2020/21:3440 av Johnny Skalin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-12
Överlämnad
2021-08-13
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-27
Sista svarsdatum
2021-08-27
Besvarad
2021-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Nyligen rapporterades att Simrishamns kommun satsat på reningsteknik för läkemedelsrester och andra mikroföroreningar. På detta sätt kan avloppsvatten renas för att användas till bevattning av åkrar och i förlängningen även till dricksvatten. Däremot behövs en uppdatering av regelverken för att detta ska kunna göras storskaligt så att cirkularitet kan uppnås.

Cirkularitet är positivt. Att i större skala använda befintlig teknik för återbruk av avloppsvatten kräver uppdaterade regelverk, vid sidan av den EU-förordning som styr återanvändning av avloppsvatten för bevattning inom jordbrukssektorn. Det är en förutsättning att renings- och kontrollprocesser är säkrade då avloppsvatten ska användas för spridning på åkrar och till dricksvatten.

Hög grad av resurseffektivitet skulle kunna uppnås med rätt teknik och välfungerande och kvalitetssäkrade processer, om vattenrening kan ske av avloppsvatten direkt i renings-/återanvändningsverk.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Ser ministern ett behov av en uppdatering av regelverken för rening av avloppsvatten till användbar resurs, och hur avser ministern i så fall att agera?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3440 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 01507 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3440 av Johnny Skalin (SD)
Regelverken för rening av avloppsvatten

Johnny Skalin har frågat mig om jag ser ett behov av en uppdatering av regelverken för rening av avloppsvatten till användbar resurs, och hur jag i så fall avser att agera.

De senaste årens torka och vattenbrist har visat på vikten av vattenhushållning och återanvändning av vatten.

Sedan 2020 finns en EU-förordning om minimikrav för återanvändning av vatten. Naturvårdsverket har i februari 2021 fått i uppdrag att analysera behov av författningsförändringar eller andra åtgärder till följd av denna förordning. I uppdraget ingår bl.a. att föreslå ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt förfarande för tillståndsprövning av produktion och tillhandahållande av återvunnet avloppsvatten för bevattning inom jordbruket samt att föreslå de författningsändringar som behövs. Naturvårdsverket ska redovisa sitt uppdrag i juni 2022.

Regeringen har sedan 2018 gjort stora satsningar på avancerad rening av avloppsvatten med syfte att avlägsna läkemedelsrester och andra svårnedbrytbara ämnen och på så vis minska utsläpp av föroreningar till miljön. Naturvårdsverket har bland annat beviljat medel till projekt som syftat till att öka återanvändning av vatten.

I ljuset av klimatförändringarna och den nyligen publicerade rapporten från FN:s klimatpanel ser jag det som angeläget att fortsätta arbeta med vattenhushållning och återanvändning av vatten och ser fram emot Naturvårdsverkets kommande redovisning

Stockholm den 27 augusti 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.