Likvärdig cancervård i hela landet

Skriftlig fråga 2020/21:625 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har en nationell cancerstrategi som ska utgöra grunden för arbetet med att utveckla cancervården. Strategin ska inte bara bidra till en sammanhållen kedja av vårdinsatser utan också bidra till kunskapshöjning inom svensk cancervård. Den goda palliativa vården som bygger på fyra hörnstenar är en viktig del i strategin.

Tyvärr har det visat sig, genom Svenska palliativregistret, att tillgången på specialistvård inom området palliativ vård skiljer sig åt mellan de olika regionerna. Detta trots att regeringen satsat (sedan 2017 har regeringen investerat cirka 90 miljoner kronor årligen) på att förbättra de nationella kvalitetsregistren. Till detta förnyas årligen överenskommelserna mellan staten och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, gällande en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider. Överenskommelsen omfattar 447 miljoner kronor, och där ingår palliativ vård.

Med tanke på de fortsatta ojämlikheterna krävs åtgärder för att alla invånare i Sverige, men framför allt de svårast sjuka, ska ha tillgång till den bästa vården i rätt tid oavsett var de bor. Det behövs åtgärder för att motverka ojämlikheterna inom specialistsjukvården för cancerpatienter och stärka upp tillsynen av att cancervården är jämlik regionerna sinsemellan. Man måste ta reda på hur cancervården påverkas ekonomisk. Ur ett patient- och anhörigperspektiv borde regeringen även ta reda på vilka risker patienten utsätts för genom den ojämlika cancervården.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att det säkerställs att våra svårast sjuka har tillgång till den bästa specialistvården i rätt tid, oavsett vilken region man tillhör?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:625 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:625 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Likvärdig cancervård i hela landet

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag kommer verka för att det säkerställs att våra svårast sjuka har tillgång till den bästa specialistvården i rätt tid, oavsett vilken region man tillhör.

Regeringen arbetar aktivt med att utveckla cancervården i Sverige med utgångspunkt i den nationella cancerstrategin. Viktiga mål för arbetet är att alla ska få tillgång till en god och jämlik cancervård oavsett vem man är eller var i landet man bor. Sjukvårdshuvudmännen ansvarar sedan för att prioritera och fördela resurserna enligt behovsprincipen.

Den enskilt viktigaste åtgärden för en mer jämlik och tillgänglig cancervård är de standardiserade vårdförloppen (SVF). Sedan 2015 har regeringen stöttat införandet av 31 SVF i cancervården som täcker över 95 procent av alla cancerdiagnoser. Av alla cancerpatienter 2019 utreddes 70 procent enligt ett SVF, vilket är i enlighet med målnivån för 2020. Genom SVF har nu fler patienter en jämlik, strukturerad och sammanhållen utredningsgång för cancer – i hela Sverige.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att 600 mnkr tillförs cancervården de kommande tre åren. Det är en ökning med 100 miljoner kronor per år under perioden. Syftet är att tillgänglighet, kvalitet och jämlikhet i cancervården ska öka.

För att stödja regionernas tillgänglighetsarbete generellt har regeringen tillsatt Sveriges första nationella delegation för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården, inklusive cancervården, med fokus på kortare väntetider. Regeringen tillför vidare 3 miljarder kronor på att förbättra tillgängligheten och korta väntetiderna i vården, däribland cancervården. Därutöver tillför regeringen 4 miljarder kronor till regionerna för 2021 respektive 2022 för att hantera uppskjuten vård till följd av covid-19 och covid-19 relaterad vård, vilket också kommer komma cancerpatienter till del.

Regeringen fäster stor vikt vid cancervården och arbetar sammantaget aktivt för att bidra till en god och jämlik cancervård.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.