Kränkningar av mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Marocko

Skriftlig fråga 2020/21:684 av Håkan Svenneling (V)

Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Situationen för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Marocko är allvarlig. Människor som protesterar för bättre levnadsvillkor förföljs och fängslas. Journalister som rapporterar om allvarliga missförhållanden grips och anklagas systematiskt för att skada monarkin, islam eller landets territoriella integritet, det vill säga Marockos anspråk på Västsahara.

Flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har uppmärksammat hur journalisten Omar Radi övervakats och trakasserats av de marockanska myndigheterna. Radi har undersökt korruption och bristande mänskliga rättigheter i landet, vilket har gjort honom till en måltavla. Ett annat exempel är pristagaren av Right Livelihood Award 2019, Aminatou Haidar, som regelbundet utsätts för trakasserier och förföljelse.

Det senaste decenniet har en rad protester lett till massarresteringar och rättsosäkra, politiska domar. Mordet på fiskhandlaren Mohcine Fikri 2016, som krossades till döds i en sopbil efter att polisen konfiskerat hans varor, ledde till omfattande protester. Den så kallade Hirak Rif-rörelsen krävde bättre levnadsvillkor och ett slut på korruption och polisvåld. Sedan dess har ett tusental människor gripits och drygt 500 fängelsedomar avkunnats mot både aktivister och journalister som rapporterat om protesterna. Många har dömts till mycket långa fängelsestraff efter erkännanden som framtvingats under tortyr.

Den senaste tidens upptrappning av konflikten med Västsahara är oroande. Marocko har återkommande visat brister i respekten för mänskliga rättigheter. Sverige har handelsförbindelser med Marocko, och Business Sweden har ett regionalt kontor i Casablanca. Den regionala strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mellanöstern och Nordafrika 2016–2020 förväntas bland annat bidra till stärkt demokrati och ökad respekt för mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ avser ministern och Sveriges regering att ta i syfte att värna mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och yttrandefrihet i Marocko?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-11-25 Överlämnad: 2020-11-25 Anmäld: 2020-11-26 Svarsdatum: 2020-12-02 Sista svarsdatum: 2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga