Konflikten i Kashmir

Skriftlig fråga 2018/19:921 av Serkan Köse (S)

Serkan Köse (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 6 augusti beslutade den indiska regeringen att avskaffa artikel 370 i den indiska konstitutionen, som gav befolkningen i den indiskkontrollerade delen av Kashmir vissa begränsade rättigheter och en liten grad av autonomi. Syftet med avskaffandet av artikel 370 sägs vara att förebygga terrorism och att integrera regionen med resten av Indien.

Efter ogiltigförklaring av artikel 370 har antalet indiska soldater i Kashmir ökat till nästan 800 000 och befolkningens möjligheter att kommunicera med omvärlden begränsats. Såväl internet (både mobilt och bredband) som telefonlinjer och tv-kanaler har varit nedstängda. Den indiska regeringen har förbjudit allmänna sammankomster. Utegångsförbud har utlysts, och skolor och universitet har stängts. Civilbefolkningen har begränsad tillgång till livsmedel och sjukvård. Lokala politiker hålls i husarrest, och flera hundra personer har frihetsberövats. Bland dem finns politiker, universitetsprofessorer, företagsledare och människorättsaktivister. Det har också rapporterats om att många har dödats.

Utvecklingen är oroväckande, och vi har väldigt lite information om vad som sker i Kashmir. Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden. Sedan slutet av 1980-talet har situationen i Kashmir varit instabil, och den har trappats upp under det senaste året. En upptrappning av konflikten mellan kärnvapenländerna Pakistan och Indien kan leda till förödande konsekvenser för hela regionen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ kan Sverige ta för att uppmärksamma situationen i Kashmir och för att konflikten ska lösas på ett fredligt sätt?

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är inlämnad Inlämnad: 2019-08-27 Överlämnad: 2019-08-28 Anmäld: 2019-08-29 Sista svarsdatum: 2019-09-11 Svarsdatum: 2019-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga