Konflikten i Kashmir

Skriftlig fråga 2018/19:921 av Serkan Köse (S)

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-08-27
Överlämnad
2019-08-28
Anmäld
2019-08-29
Sista svarsdatum
2019-09-11
Svarsdatum
2019-09-13
Besvarad
2019-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 6 augusti beslutade den indiska regeringen att avskaffa artikel 370 i den indiska konstitutionen, som gav befolkningen i den indiskkontrollerade delen av Kashmir vissa begränsade rättigheter och en liten grad av autonomi. Syftet med avskaffandet av artikel 370 sägs vara att förebygga terrorism och att integrera regionen med resten av Indien.

Efter ogiltigförklaring av artikel 370 har antalet indiska soldater i Kashmir ökat till nästan 800 000 och befolkningens möjligheter att kommunicera med omvärlden begränsats. Såväl internet (både mobilt och bredband) som telefonlinjer och tv-kanaler har varit nedstängda. Den indiska regeringen har förbjudit allmänna sammankomster. Utegångsförbud har utlysts, och skolor och universitet har stängts. Civilbefolkningen har begränsad tillgång till livsmedel och sjukvård. Lokala politiker hålls i husarrest, och flera hundra personer har frihetsberövats. Bland dem finns politiker, universitetsprofessorer, företagsledare och människorättsaktivister. Det har också rapporterats om att många har dödats.

Utvecklingen är oroväckande, och vi har väldigt lite information om vad som sker i Kashmir. Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden. Sedan slutet av 1980-talet har situationen i Kashmir varit instabil, och den har trappats upp under det senaste året. En upptrappning av konflikten mellan kärnvapenländerna Pakistan och Indien kan leda till förödande konsekvenser för hela regionen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ kan Sverige ta för att uppmärksamma situationen i Kashmir och för att konflikten ska lösas på ett fredligt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:921 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:921 av Serkan Köse (S)
Konflikten i Kashmir

Serkan Köse har frågat Margot Wallström om vilka initiativ Sverige kan ta för att uppmärksamma situationen i Kashmir och för att konflikten ska lösas på ett fredligt sätt. Frågan har överlämnats till mig som ny utrikesminister.

Situationen i Kashmir är oroande och regeringen följer noggrant utvecklingen. Sverige och EU har haft direkta kontakter med både Indien och Pakistan i frågan den senaste månaden. Tillsammans med EU följer Sverige nära de förändringar som skett i Jammu och Kashmirs konstitutionella status och noterar uppgifter som har framkommit om hur utvecklingen påverkar situationen för de mänskliga rättigheterna.

Sverige och EU stödjer en bilateral politisk lösning genom kontakter mellan Indien och Pakistan. Vi understryker vikten av respekt för de medborgerliga fri- och rättigheterna samt att en långsiktig politisk lösning på situationen måste involvera Kashmirs invånare och att en eskalering av situationen i Kashmir undviks. Dialog mellan Indien och Pakistan är avgörande.

Sverige ingår i FN:s observationsstyrka UNMOGIP som övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan sedan 1949. Sverige bidrar för närvarande med 5 av ca 40 militärobservatörer.

Stockholm den 13 september 2019

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.