Kärnkraften i en ny säkerhetspolitisk strategi

Skriftlig fråga 2020/21:3151 av Helena Antoni (M)

Helena Antoni (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen arbetar med att ta fram en ny säkerhetspolitisk strategi. Utifrån Rysslands agerande i vårt närområde och Vattenfalls avtal med den ryska energijätten Rosatom finns här aspekter att väga in i en ny säkerhetspolitisk strategi.

Sedan det klargjorts av den tjeckiska säkerhetstjänsten att det var ryska GRU-agenter som genomförde sprängningen i ett vapenlager i Tjeckien, som utöver omfattande skador även ledde till två omkomna, valde den tjeckiska regeringen att vidta åtgärder. Den 18 april meddelade den tjeckiska regeringen att 18 ryska diplomater skulle utvisas. Därutöver meddelade regeringen att det ryska energibolaget Rosatom inte skulle få vara med och lämna anbud på nytt kärnkraftverk. Regeringen angav säkerhetsskäl.

EU-parlamentet har i en resolution i maj manat till stopp av Rosatoms inblandning i kärnkraftverk i EU. Det är detta Rosatom som Vattenfall har avtal med om kärnbränsleleveranser till Ringhals.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg;

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fånga upp Rysslands ambitioner att använda kärnkraften som maktmedel i den nya säkerhetspolitiska strategin?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-06-08 Överlämnad: 2021-06-09 Anmäld: 2021-06-10 Svarsdatum: 2021-06-16 Sista svarsdatum: 2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga