Införande av lex Knuters

Skriftlig fråga 2018/19:271 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-19
Överlämnad
2019-02-20
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Nyligen läste jag ett reportage i tidningen Elektrikern. Det handlade om den bortgångne medlemmen Karl Knuters. Man kan lätt tro att den här skriftliga frågan handlar om en arbetsrelaterad olycka; elektriker har som bekant ett farligt yrke. Men det gör den inte. I Elektrikern beskriver Kalle Knuters mamma hur han hade berättat att han hade börjat spela och hon först blev förvånad och undrade vad han menade och tänkte att han redan spelade musik. Men det var ett spelberoende som Knuters hade utvecklat. 

Kalle hade stora skulder. Han hade tagit lån efter lån för att bekosta sitt spelande. Till sin syster Rosemarie säger han på natten mot julafton: ”Du anar inte hur lätt det är att låna pengar, det är som en disktrasa. Du vrider ur den och tror att den är urvriden, men så vrider du lite till, och får ut lite mer. Och vrider du i ena hörnet så får du ytterligare lite till. Du kan vrida den där jäkla trasan hur mycket som helst. Det är så lätt att låna pengar.” 

Efter samtal med personalen skrivs Kalle ut från psykakuten. Då har han bara timmar kvar att leva. Dagen efter, på julafton, tar han sitt liv.

Genom en registerstudie av drygt 2 000 svenskar visar Anders Håkansson, professor vid Lunds universitet, och hans kollega att spelberoende har 15 gånger högre självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. 

Karl Knuters kollega Johnny skriver till minne av sin bortgångne vän och kollega:

”Jag lovar att se till att din bortgång ska medföra att fler får hjälp. Därför tänker jag påverka så att regelverket för alla dessa låneinstitut, sms-lån, privata spelbolag och nätkasinon ändras. Egentligen borde de kanske förbjudas helt. Åtminstone bör ALL spelreklam helt förbjudas.” 

När du åker från Järva till riksdagen på morgonen är ditt första möte med spelreklam och sms-lån i tv:n. Sedan ser du nästa i tunnelbanans reklam, och tar du fram mobilen ser du spelreklam där också. Det är verkligen inte hållbart. Många människor hamnar i ett spelberoende, och en del, som till exempel Karl Knuters, tar sitt liv. Jag vet att statsrådet redan har tagit ett par viktiga steg för att begränsa spelreklam och sms-lån. 

Jag vill fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur ser statsrådet på idén att spelreklam ska omfattas av motsvarande regler och lagstiftning som för tobak och alkohol?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:271 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/

00555

/OU

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:271 av Anders Österberg (S)
Införande av lex Knuters

Anders Österberg har frågat mig hur jag ser på idén att spelreklam ska omfattas av motsvarande regler och lagstiftning som för tobak och alkohol.

Sedan den 1 januari 2019 gäller att alla som erbjuder spel om pengar eller pengars värde på den svenska spelmarknaden ska ha svensk spellicens och följa svensk spellagstiftning. Det främsta syftet med att genomföra reformen är att ta tillbaka kontrollen över den svenska spelmarknaden. Det är en viktig förutsättning för att kunna motverka spelmissbruk och uppnå ett starkt konsumentskydd. Överdrivet spelande kan förstöra människors liv och åtgärder för att skydda mot spelmissbruk är viktiga. Det måttfullhetskrav och andra begränsningar som finns för spelreklamen ska följas.

Vid det möte jag kallade branschen till den 14 februari underströk jag att för spelreklamen i Sverige gäller ett måttfullhetskrav som ska följas. Branschen har nu fram till den 31 mars på sig för att redovisa vilka åtgärder branschen själv kommer att vidta för att komma tillrätta med den aggressiva marknadsföringen, både vad gäller mängden och utformningen. Därefter kommer jag att ta ställning till om ytterligare åtgärder behövs.

Stockholm den 26 februari 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.