Immigranters rättigheter i Sverige

Skriftlig fråga 2009/10:334 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-14
Anmäld
2009-12-14
Besvarad
2009-12-21
Svar anmält
2009-12-21
Besvarad
2009-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2009/10:334 Immigranters rättigheter i Sverige

av Tina Acketoft (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Europarådets antitortyrkommitté presenterade i dag, den 11 december 2009, sin rapport över den fjärde inspektionen av Sverige.

Rapporten uppmärksammar och anmärker på Sveriges behandling av illegala immigranter som man menar systematiskt hålls i fängsligt förvar och därmed strider mot Europarådets rekommendationer och mot råden från Europarådets antitortyrkommitté. Kommittén rekommenderar Sverige att omedelbart åtgärda detta så att personer som faller under utlänningslagen inte fängslas.

Även om de två av Migrationsverkets förvar som kommittén besökte (Märsta och Gävle) generellt fick positiva omdömen lämnade kommittén också ett antal rekommendationer för hur hälsovården för personer i förvar kan förbättras.

Baserat på ovan vill jag fråga justitieministern:

Vad avser ministern att göra för att åtgärda de punkter där Sverige har fått kritik av Europarådets antitortyrkommitté för sin behandling av illegala immigranter och på så sätt kunna leva upp till sitt åtagande rörande den Europeiska konventionen?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:334 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 21 december

Svar på fråga

2009/10:334 Immigranters rättigheter i Sverige

Statsrådet Tobias Billström

Tina Acketoft har frågat justitieministern vad hon avser att göra för att åtgärda de punkter där Sverige har fått kritik av Europarådets antitortyrkommitté för sin behandling av illegala immigranter och på så sätt kunna leva upp till sitt åtagande rörande den Europeiska konventionen. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Europarådets kommitté mot tortyr (CPT) besöker regelbundet medlemsstaterna för att undersöka hur frihetsberövade personer behandlas. I den rapport som presenterades med anledning av kommitténs besök i Sverige den 9–18 juni 2009, konstaterade kommittén att utlänningar som har meddelats beslut om förvar ibland placeras i häkten eller på kriminalvårdsanstalt. Kommittén rekommenderar att denna ordning ska upphöra. Vidare lämnar kommittén ett antal rekommendationer om hur hälsovården för förvarstagna kan förbättras.

Utlänningar som hålls i förvar ska enligt utlänningslagen placeras i lokaler som har ordnats särskilt för dem och som drivs av Migrationsverket. Förvaren är utformade på ett sådant sätt att de så långt som möjligt överensstämmer med de lokaler som finns på de anläggningsboenden som Migrationsverket driver. Det innebär bland annat att alla förvarstagna ska kunna rör sig fritt i lokalerna.

Migrationsverkets förvar är således inte en lämplig boendeform för de fall en förvarstagen utlänning utgör en säkerhetsrisk mot sig själv eller mot andra. Mot denna bakgrund kan en vuxen förvarstagen – av säkerhetsskäl och i undantagsfall – placeras i häkte, polisarrest eller kriminalvårdsanstalt.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en övergripande analys av nuvarande lagstiftning och praxis rörande förvar för att utröna det samlade behovet av författningsändringar och andra åtgärder. Utredaren ska bland annat undersöka om den nuvarande regleringen, avseende i vilka fall beslut om avskiljande och placering i häkte, polisarrest eller kriminalvårdsanstalt kan meddelas, är ändamålsenlig och tillräckligt tydlig samt om lagstiftningen tillämpas som är avsett, det vill säga att förvarstagna utlänningar endast i undantagsfall ska placeras i dessa lokaler.

En utlänning som hålls i förvar ska enligt utlänningslagen ha tillgång till hälso- och sjukvård i samma omfattning som den som sökt uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande i övrigt.

Enligt direktiven till ovan nämnda utredning ska utredaren se över behovet av särskilda placeringsalternativ, både inom befintliga förvarslokaler eller i andra inrättningar, för förvarstagna utlänningar med behov av vård och stöd samt, om det bedöms nödvändigt, föreslå formerna för dessa alternativ. Om det under utredningens gång framkommer andra behov av åtgärder för att förbättra och effektivisera förvarsverksamheten ska sådana ändringar också föreslås. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den 15 juni 2010.

Mot den angivna bakgrunden är det för närvarande inte aktuellt för regeringen att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av CPT:s rekommendationer avseende förvar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.