Till innehåll på sidan

Ideella föreningar och organisationer som arbetar med vittnesstöd

Skriftlig fråga 2013/14:674 av Clas-Göran Carlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-06-10
Överlämnad
2014-06-10
Anmäld
2014-06-11
Besvarad
2014-06-18
Sista svarsdatum
2014-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Alla människor har rätt att känna sig trygga i vardagen. Trygghet mot brott innebär att man inte ska behöva känna rädsla för att utsättas för övergrepp, att samhället reagerar snabbt och tydligt när brott inträffar och att samhället ger stöd och upprättelse till brottsoffer.

Samhället måste skapa förutsättningar för att minska de fysiska, psykiska och ekonomiska skador som uppkommer av brott. Ett brottsoffer ska veta att han eller hon får stöd från alla led – rättsväsen, sjukvård, socialtjänst, brottsofferjourer, kvinno-/mansjourer och liknande. Brottsoffer måste känna förtroende för rättsväsendet. Därför måste rättsväsendet lyckas med sina huvuduppgifter – att utreda brott, att binda gärningsmän till brotten och att lagföra gärningsmännen. Annars finns det en risk för att personer som utsatts för brott inte anmäler dessa.

Rättsväsendet måste arbeta med bemötandefrågor gentemot brottsoffer. Det handlar om hur polis, åklagare och socialtjänst uppträder mot och ger stöd till brottsutsatta. En viktig del i att stärka stödet för den som utsatts för ett brott är att ge information om vad som händer efter anmälan. De ideella föreningar och organisationer som arbetar med att stödja och hjälpa brottsutsatta, till exempel brottsofferjourer, gör ett ovärderligt arbete. Men många gånger har dessa föreningar och organisationer mycket knappa resurser att arbeta med.

I dag kan dessa ideella föreningar och organisationer söka statligt stöd för sin verksamhet med vittnesstöd. Stödet bestäms av ett råd som regeringen har utsett, och rådet har i sin tur utarbetat en fördelningsmodell för stödet. Fördelningsmodellen bygger på en kvantitativ trappstegsmodell där antalet avgjorda mål per år och tingsrätt avgör stödets storlek. Dagens fördelningsmodell missgynnar dem som inte når upp till modellens olika trappsteg, då gränsvärdena är snävt satta. För att stärka dessa ideella föreningar och organisationer måste man se över den nuvarande anslagsmodellen. Ett sätt att komma till rätta med problemet skulle kunna vara att fördela stödet genom en procentuell fördelning på landets tingsrätter.

Därför vill jag fråga justitieministern: Vilka åtgärder tänker justitieministern vidta för att komma till rätta med problematiken kring statliga stöd för ideella föreningar och organisationer som arbetar med vittnesstöd?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:674 besvarad av Clas-Göran Carlsson (S)

Dnr Ju2014/3900/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:674 av Clas-Göran Carlsson (S) Ideella föreningar och organisationer som arbetar med vittnesstöd

Clas-Göran Carlsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att komma till rätta med problematiken kring statliga stöd för ideella föreningar och organisationer som arbetar med vittnesstöd.

Regeringen har gjort betydande satsningar för att på olika sätt utveckla rättsväsendet och stödet till brottsoffer. Anslagen till rättsväsendet är i år ca 11,3 miljarder kr högre jämfört med när regeringen tillträdde 2006. Under mandatperioden har regeringen utvecklat och fördjupat de satsningar som bl.a. beslutades i samband med handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer (skr. 2007/08:39). En stor del av de 960 miljoner kr som avsatts för att främja jämställdhet används för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och för att förbättra stödet till grupper som utsätts för sådan brottslighet.

De insatser som det civila samhällets organisationer gör för brottsdrabbade är ett viktigt och värdefullt komplement till myndigheternas arbete. Det gäller inte minst brottsofferjourerna. Regeringen möjliggör därför genom brottsofferfonden att de ska kunna söka finansiering för sin verksamhet. Vidare har regeringen stärkt stödet till frivilligorganisationerna genom en permanent höjning med 23 miljoner kronor från 2015 av det statsbidrag som Socialstyrelsen fördelar enligt förordningen (2011:1062) om statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området m.m.

För att ytterligare stärka vittnesstödsverksamheten har regeringen nyligen gett Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket i uppdrag att lämna förslag till en långsiktigt hållbar organisation för och finansiering av verksamheten. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2015. Vidare avser regeringen att i höst lämna förslag till en höjning av avgifterna till brottsofferfonden, vilket innebär en avsevärd förstärkning av finansieringen av vittnesstödsverksamheten.

Hur medlen från brottsofferfonden fördelas till bl.a. lokala brottsofferjourer beslutas av ett särskilt råd vid Brottsoffermyndigheten. Det är även myndigheten som beslutar den fördelningsmodell som tillämpas. Den ordningen har jag inte för avsikt att ändra på.

Stockholm den 18 juni 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.