Hälsofrämjande arrangemang i coronatider

Skriftlig fråga 2020/21:1013 av Johan Andersson (S)

Johan Andersson (S)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Ett flertal stora idrottsevenemang och folkhälsoaktiviteter har under 2020 blivit inställda på grund av ökad risk för smittspridning under pandemin.

FHM har utfärdat rapporten Förutsättningar för smittsäkra arrangemang utifrån ett regeringsuppdrag för att ge vägledning om kommande arrangemang. Dessvärre skapar dessa riktlinjer fler frågor än svar för arrangörerna, som oftast är ideella organisationer som skapar stora intäkter som fördelas till idrottsrörelsen.

Vätternrundan är ett av världens största motionslopp på cykel, med start och mål i Motala och med en arena 315 kilometer runt Vättern. Loppet har begränsade startgrupper, depåer och målområden som kan skyddas mot smittspridningen. Detta är ett sådant arrangemang som hamnar i gränslandet med nuvarande regler och lagstiftning.

Genomförande av nationella motionsarrangemang kräver långa ställtider för att för kunna göras så säkra som möjligt.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är därför:

 

Är statsrådet och regeringen beredda att möjliggöra smittsäkra evenemang utifrån ett folkhälsoperspektiv under 2021? 

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2020-12-14 Överlämnad: 2020-12-15 Anmäld: 2020-12-16 Sista svarsdatum: 2020-12-29 Svarsdatum: 2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga