Ett förbud mot omvändelseterapi

Skriftlig fråga 2021/22:665 av Arman Teimouri (L)

Arman Teimouri (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ytterligare ett föregångsland har ställt sig bakom ett förbud mot omvändelseterapi. För drygt en vecka sedan blev det nämligen olagligt att praktisera terapiformen i Kanada. 

Omvändelseterapi är behandling som utgår från det falska antagandet att man kan ”botas” från den sexuella läggning eller könsidentitet man föds med. Det innefattar ofta påtryckningar och tvång för att personen inte längre ska identifiera sig som hbtq-person eller ge uttryck för den delen av sin identitet.

För den som utsätts innebär omvändelseterapi ofta stort psykiskt lidande. Därför fördöms företeelsen av WHO och erkända medicinska och psykologiska institutioner världen över. Trots att fler och fler länder nu förbjuder omvändelseterapi så har regeringen fortfarande inte tagit ställning, och svenska hbtq-ungdomar hotas att utsättas för den.

Liberalerna har drivit frågan gentemot regeringen, vilket bland annat ledde till att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick ett uppdrag att kartlägga fenomenet omvändelseterapi.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att likt Kanada och andra föregångsländer förbjuda omvändelseterapi?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2021-12-17 Överlämnad: 2021-12-17 Anmäld: 2021-12-20 Sista svarsdatum: 2022-01-03 Svarsdatum: 2022-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga