Miljö- och energidepartementet
|
Samordnings- och energiministern
|
|
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:99 av Mikael Dahlqvist (S) Egenproducerad el vid strömavbrott
Mikael Dahlqvist har ställt frågan till mig vilka åtgärder jag avser vidta för att konsumenter ska kunna använda sin egenproducerade el vid strömavbrott.
Som Mikael Dahlqvist skriver får en energiproduktionsanläggning som
är inkopplad på det allmänna elnätet inte användas så att ledningarna spänningssätts när det är strömavbrott i nätet. Anledningen till detta är att de som arbetar med att reparera felet som orsakat strömavbrottet inte ska utsättas för risker och att nätet inte ska ta skada.
Det finns däremot inget hinder mot att använda sin solcellsanläggning vid strömavbrott om anläggningen och fastighetens elnät är konstruerade så att utmatning av el på det allmänna elnätet inte kan ske när det är strömavbrott. Om bara elsäkerhetskraven är uppfyllda går det alltså redan i dag att använda en solcells- eller vindkraftsanläggning till att driva hushållet vid strömavbrott.
Med energilagring, smarta elnät och mikronät kommer vi inom en snar framtid att ha nya, lättanvända och lättillgängliga lösningar i elnätet på lokal nivå. Det överskott av vind- och solel som produceras kommer att kunna lagras och användas lokalt när elen behövs, oavsett om det beror på att det är ett tillfälligt större behov eller om det beror på att det är strömavbrott i området.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka denna utveckling. Regeringen har till exempel föreslagit en kraftfull förstärkning av stödet till solceller för nästa år och två år framåt och ett nytt stöd till energilagring. Regeringen har också gett Energimyndigheten i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett smart och förnybart energisystem med Gotland som pilotprojekt.
I detta arbete ska Energimyndigheten ta hänsyn till faktorer som försörj-ningstrygghet, leveranskvalitet och elsäkerhet.
Stockholm den 25 oktober 2017
Ibrahim Baylan