Egenproducerad el vid strömavbrott

Skriftlig fråga 2017/18:99 av Mikael Dahlqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-12
Överlämnad
2017-10-13
Anmäld
2017-10-17
Svarsdatum
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-10-25
Besvarad
2017-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Allt fler fastighetsägare sätter solceller på sina tak. Energimyndigheten räknar med en fördubbling varje år. Sedan 70-talet har många fritidshus använt solceller som sin enda elförsörjning. Nu är det främst villor som minskar sin elkostnad under de soliga dagarna – en positiv utveckling som regeringen väljer att stödja genom bland annat höjt solinvesteringsstöd.

I dag är det nätbolagen som sköter mätningen av inkommande och utgående el. De flesta elbolag köper tillbaka el som produceras av de kunder som de levererar el till. När antalet solceller ökar innebär det att en allt större mängd egenproducerad el köps av nätbolagen. Problemet är dock att husägare i dagsläget inte kan använda den el som produceras på det egna taket om det blir ett elavbrott. Det tekniska system som används kräver elförsörjning utifrån för att kunna använda den egenproducerade elen.

I dagens samhälle talas det alltmer om kriser och avbrott i de system som det moderna samhället är beroende av. MSB har till och med skickat ut en enkel broschyr till hushållen om vad man bör tänka på om el och vatten skulle få avbrott. Det växande antalet solceller på medborgarnas villor och flerfamiljshus skulle kunna vara en utomordentligt viktig hjälp vid ett strömavbrott.

Den tekniska lösning som krävs för att göra det möjligt att använda den egenproducerade elen vid strömavbrott måste garanteras av nätbolagen, som har monopol på sina marknader. Här behövs ett politiskt ansvarstagande, och regeringen bör driva på och undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas, både utifrån rätten att kunna använda sin egenproducerade el och utifrån ett krisperspektiv vid långvariga strömavbrott.

Min fråga till statsrådet Ibrahim Baylan är därför följande:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att konsumenter ska kunna använda sin egenproducerande el även vid strömavbrott?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:99 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

Dnr M2017/02485/Ee

Miljö- och energidepartementet

Samordnings- och energiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:99 av Mikael Dahlqvist (S) Egenproducerad el vid strömavbrott

Mikael Dahlqvist har ställt frågan till mig vilka åtgärder jag avser vidta för att konsumenter ska kunna använda sin egenproducerade el vid strömavbrott.

Som Mikael Dahlqvist skriver får en energiproduktionsanläggning som
är inkopplad på det allmänna elnätet inte användas så att ledningarna spänningssätts när det är strömavbrott i nätet. Anledningen till detta är att de som arbetar med att reparera felet som orsakat strömavbrottet inte ska utsättas för risker och att nätet inte ska ta skada.

Det finns däremot inget hinder mot att använda sin solcellsanläggning vid strömavbrott om anläggningen och fastighetens elnät är konstruerade så att utmatning av el på det allmänna elnätet inte kan ske när det är strömavbrott. Om bara elsäkerhetskraven är uppfyllda går det alltså redan i dag att använda en solcells- eller vindkraftsanläggning till att driva hushållet vid strömavbrott.

Med energilagring, smarta elnät och mikronät kommer vi inom en snar framtid att ha nya, lättanvända och lättillgängliga lösningar i elnätet på lokal nivå. Det överskott av vind- och solel som produceras kommer att kunna lagras och användas lokalt när elen behövs, oavsett om det beror på att det är ett tillfälligt större behov eller om det beror på att det är strömavbrott i området.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka denna utveckling. Regeringen har till exempel föreslagit en kraftfull förstärkning av stödet till solceller för nästa år och två år framåt och ett nytt stöd till energilagring. Regeringen har också gett Energimyndigheten i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett smart och förnybart energisystem med Gotland som pilotprojekt.


I detta arbete ska Energimyndigheten ta hänsyn till faktorer som försörj-ningstrygghet, leveranskvalitet och elsäkerhet.

Stockholm den 25 oktober 2017


Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.