Diplomatisk bojkott av OS i Kina

Skriftlig fråga 2021/22:552 av Björn Söder (SD)

Björn Söder (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Flera länder har meddelat att man diplomatiskt kommer att bojkotta OS i Kina. I måndags meddelade USA att man inte kommer att skicka några officiella representanter från den amerikanska regeringen att närvara under vinter-OS i Peking i februari. Under de två senaste dagarna har Australien, Storbritannien och Kanada valt att göra samma sak.

”Många runt om i världen är extremt oroliga för den kinesiska regeringens upprepade brott mot mänskliga rättigheter”, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt AP.

Trots att inga representanter från ländernas regeringar kommer att närvara så stöder de alla sina idrottare att delta i spelen.

”Vi välkomnar att de aktiva kommer att vara där och att de stöds av sina nationella regeringar. Resten är politik, rena politiska beslut av varje regering”, säger Thomas Bach, ordförande Internationella olympiska kommittén, enligt Reuters.

Jag vill fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser Sveriges regering att, i syfte att protestera mot den kinesiska regeringens upprepade brott mot mänskliga rättigheter, också meddela att man diplomatiskt bojkottar OS i Kina, och om inte, varför?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-12-09 Överlämnad: 2021-12-10 Anmäld: 2021-12-13 Svarsdatum: 2021-12-15 Sista svarsdatum: 2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga