Den politiska hungerstrejken i Turkiet

Skriftlig fråga 2018/19:115 av Kadir Kasirga (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-04
Överlämnad
2019-02-05
Anmäld
2019-02-06
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan den 7 november 2018 hungerstrejkar Leyla Güven, parlamentariker för socialdemokratiska HDP, i protest mot fängslandena av demokratiskt folkvalda politiker och mot den inhumana isoleringen av PKK-ledaren Abdullah Öcalan som avtjänar sin livstidsdom på fängelseön Imrali. Sedan den 27 juli 2011 förvägras Öcalan att träffa sina advokater.

Hungerstrejken har spridit sig till flera fängelser och i skrivande stund har fler än 300 politiska fångar inlett hungerstrejker i solidaritet med Leyla Güven.

Det är värt att notera att Öcalan och HDP hade en viktig roll i fredprocessen som pågick mellan den turkiska staten och PKK. Denna process utmynnade i en vapenvila i Turkiet från mars månad 2013 som varade till juli månad 2015.

Detta är en period som i dag känns väldigt långt tillbaka med tanke på den auktoritära utvecklingen, repressalierna mot oliktänkare, frihetsberövandet av folkvalda parlamentariker och det eskalerande våldet i de kurdiska provinserna.

Sedan 1999 har Turkiet kandidatlandstatus i EU, vilket ställer krav på att kandidatlandet följer Europarådets konventioner om mänskliga rättigheter och uppfyller Köpenhamnskriterierna som innebär politiska och ekonomiska kriterier som ett kandidatland måste uppfylla för att kunna bli medlem i EU.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ på EU-nivå för att förmå Turkiet att följa Europarådets konventioner om mänskliga rättigheter och Köpenhamnskriterierna?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:115 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksd

agen


Svar på fråga 2018/19:115 av Kadir Kasirga (S)
Den politiska hungerstrejken i Turkiet

Kadir Kasirga har frågat mig om jag avser att ta några initiativ på EU-nivå för att förmå Turkiet att följa Europarådets konventioner om mänskliga rättigheter och Köpenhamnskriterierna.

Regeringen ser med djup oro på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst respekten för mänskliga rättigheter, demokratin och rättsstatens principer. Detta framför vi kontinuerligt till turkiska företrädare i Stockholm, Ankara och på andra ställen vi möts.

Sverige är inom EU och Europarådet en stark röst för främjandet av respekten för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. Vi uppmärksammar situationen för oppositionspolitiker, journalister, akademiker och civilsamhällesaktörer och driver att EU:s medlemsstater fortsätter att agera samlat för att respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet återupprättas. Inom ramen för Turkiets EU-närmande utgör respekt för de mänskliga rättigheterna en central komponent av Köpenhamnskriterierna. Sverige driver bland annat att EU:s förmedlemskapsstöd till Turkiet ska användas för att främja dessa värden.

Regeringen fortsätter därutöver att inom ramen för Sveriges bilaterala reformstöd stötta insatser för att öka kapaciteten hos det civila samhället, media och andra förändringsaktörer.

Folkvalda parlamentariker måste tillåtas verka i enlighet med sitt demokratiska mandat och de hungerstrejker som pågår är mycket oroväckande. Vi välkomnar att Leyla Güven släppts fri.

Stockholm den 13 februari 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.