Svar på fråga 2019/20:432 av Fredrik Lindahl (SD)
Brister i säkerhetsprövning
Fredrik Lindahl har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att två personer som befinner sig i Sverige illegalt har arbetat på Arlanda.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka skyddet av de mest skyddsvärda verksamheterna i samhället. Den 1 april i år trädde den nya säkerhetsskyddslagen (2018:585) i kraft. Lagen kräver att en säkerhetsprövning ska göras innan en person anställs eller på något annat sätt deltar i säkerhetskänslig verksamhet. Säkerhetsprövningen görs av arbetsgivaren och syftar till att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i lagen och i övrigt pålitlig från säkerhetssynpunkt. Arbetsgivaren ska göra en grundutredning och hämta in uppgifter om personliga förhållanden av betydelse för säkerhetsprövningen, t.ex. genom kontroll av intyg och en intervju. En säkerhetsprövning ska under vissa omständigheter kompletteras med en registerkontroll av bl.a. misstankes- och belastningsregistret. En korrekt genomförd säkerhetsprövning förutsätter dock att arbetsgivaren skaffar sig en mer allsidig personkännedom än den som en registerkontroll kan ge.
Dessutom är den som anställer en utlänning, enligt utlänningslagstiftningen, skyldig att kontrollera att personen har rätt att vistas och arbeta i Sverige. Det var också vid en inre utlänningskontroll genomförd av gränspolisen som det aktuella fallet uppdagades. Detta visar hur viktigt det är att gränspolisen genomför sådana kontroller.
Utöver bestämmelserna om säkerhetsskydd finns det ett omfattande internationellt regelverk om hur säkerheten ska upprätthållas på flygplatser, s.k. luftfartsskydd. Inom luftfartsskyddet är det Transportstyrelsen som ansvarar för tillsynen.
Ett sätt att komma åt arbetsgivare och andra som inte följer gällande regelverk är genom en effektiv tillsyn. I Regeringskansliet bereds nu lagförslag som syftar till att stärka tillsynen på säkerhetsskyddsområdet (SOU 2018:82). Det är också positivt att de berörda myndigheterna har inlett en närmare dialog med anledning av det aktuella ärendet.
Stockholm den 27 november 2019
Mikael Damberg