Svar på fråga 2020/21:142 av Anders Österberg (S) Bahaiers rätt till högre utbildning i Iran
Anders Österberg har frågat mig om jag kan tänka mig att lyfta den oroande upptrappningen av förföljelsen av baha'ier i Iran, och nekandet av baha'iers tillgång till högre utbildning, i EU och i direkt kontakt med Iran.
Sveriges position vad gäller respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är tydlig. Vi lyfter situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran i våra kontakter med iranska företrädare.
Regeringen delar Anders Österbergs oro över baha'iernas svåra situation i Iran. Baha'ierna är särskilt utsatta för diskriminering och hindras från att utöva sin religion. Deras religion erkänns inte av Iran och dess utövare trakasseras och frihetsberövas.
Regeringen tar återkommande upp etniska och religiösa minoriteters, inklusive baha'iernas, situation i kontakter med Iran. Detta skedde bland annat under utrikesminister Zarifs besök i Sverige i augusti 2019.
Situationen för baha'ier och andra minoriteter i Iran innefattas också i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran. Den senaste upplagan av denna rapport publicerades i december 2019. I den står det bland annat, precis som Anders Österberg påpekar, att läsa att baha'ier regelbundet förhindras från att skriva in sig vid institutioner för högre utbildning.
Jag har understrukit vikten av att baha'ierna fritt får utöva sin religion. I en debattartikel om situationen i Jemen, skriven tillsammans med Tysklands utrikesminister Heiko Maas och Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab i Financial Times lyftes också baha’iernas situation. Detta följdes upp bland annat den 31 juli, i samband med att jag välkomnade frigivningen av sex i Jemen fängslade baha'ier.
Utöver bilaterala kontakter och dialog arbetar vi systematiskt och löpande med situationen för Irans minoriteter genom EU och FN i kontakter med iranska företrädare.
Sverige är genom EU bland annat aktivt i förhandlingarna av en årlig resolution i FN om situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Det är för Sverige och resten av EU viktigt att denna resolution även fortsatt tydligt tar upp situationen för minoriteter i Iran, och då inte minst baha'iernas situation.
Sverige kommer fortsätta vara en drivande och tydlig röst för respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran - inklusive baha'iers och andra minoriteters situation - inom EU och FN. Vi kommer även fortsätta att regelbundet ta upp dessa viktiga frågor i vår dialog med Iran.
Stockholm den 7 oktober 2020
Ann Linde