Åtgärder mot tjuvfiske

Skriftlig fråga 2017/18:120 av ClasGöran Carlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-18
Överlämnad
2017-10-19
Anmäld
2017-10-20
Sista svarsdatum
2017-10-25
Svarsdatum
2017-10-30
Besvarad
2017-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Under sommaren har det gått att följa hur en stor tjuvfiskehärva nystats upp nere i Kronobergs län. Den illegala fångsten har uppgått till så mycket som 1,7 ton och består av stora mängder gös, kräftor och gädda som sålts vidare på fiskmarknader i Göteborg och i Stockholm. Genom denna illegala verksamhet har en liga tjänat runt 400 000 kronor, som tjänats på ett organiserat och brottsligt vis. Detta är något som behöver förebyggas och göras svårare – det ska inte kunna vara lönsamt att begå brott. En sådan åtgärd hade kunnat vara att införa ursprungsmärkning på insjöfisk. Det skulle innebära att leverantörerna blev skyldiga att redovisa var fisken är fångad. På så sätt skulle fiskköparen kunna återkoppla detta till fiskevårdsområdena, för att verifiera om fisken är lagligen fiskad.

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att hindra tjuvfisket?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:120 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/06401/FJR

Näringsdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:120 av ClasGöran Carlsson (S) Åtgärder mot tjuvfiske

ClasGöran Carlsson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen
tänker vidta för att förhindra tjuvfisket.

Låt mig börja med att understryka att det angivna exemplet om
omfattande tjuvfiske i Kronobergs län är föremål för domstolsprövning och jag kan inte kommentera det enskilda fallet.

Dagens regler för fiskeverksamhet och försäljning av fiske är tydliga. Det finns olika aktörer i kedjan som har ett ansvar att se till att reglerna efterlevs. Väl fungerande mekanismer i samtliga led av kedjan är en garanti för att förebygga, motverka och undanröja tjuvfiske. I dagsläget har Havs- och vattenmyndigheten, Kustbevakningen och länsstyrelserna ansvar för kontrollen av gällande regelverk för hur fisket i haven och på allmänt vatten i våra fem stora sjöar efterlevs. Sjöpolisen förebygger och ingriper mot brott på sjön och på land.

I sjöar med enskilt vatten, vilket frågeställarens fråga berör, har vi ett system där den enskilda fiskerättsinnehavaren ansvarar för tillsynen. Länsstyrelsen utbildar och förordnar fisketillsynsmän som på uppdrag
av fiskerättsinnehavaren bedriver tillsyn. Det är en utmaning att få dessa tillsynspersoner att räcka till i ett land som Sverige med ca 100 000 sjöar och vattendrag i glesbefolkade områden. Därför finns det ett ansvar i samtliga led. Spårbarhet i form av ursprungsmärkning av fångster från inlandsvatten finns redan idag och jag förutsätter en god efterlevnad av dessa regler.

Stockholm den 30 oktober 2017

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.