Inför lex Knuters

Motion 2019/20:1225 av Anders Österberg m.fl. (S)

av Anders Österberg m.fl. (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lagen om spelreklam bör ses över och om att ha i åtanke att skärpningar av spelreklamslagen bör döpas till lex Knuters och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För ett tag sedan fanns ett reportage i tidningen Elektrikern. Det handlade om den bort­gångne medlemmen Karl Knuters. Man kan lätt tro att den här motionen handlar om en arbetsrelaterad olycka; elektriker har som bekant ett farligt yrke. Men det gör den inte. I Elektrikern beskriver Kalle Knuters mamma hur han hade berättat att han hade börjat spela och hon först blev förvånad och undrade vad han menade och tänkte att han redan spelade musik. Men det var ett spelberoende som Knuters hade utvecklat.

Kalle hade stora skulder. Han hade tagit lån efter lån för att bekosta sitt spelande. Till sin syster Rosemarie säger han på natten mot julafton: Du anar inte hur lätt det är att låna pengar, det är som en disktrasa. Du vrider ur den och tror att den är urvriden, men så vrider du lite till, och får ut lite mer. Och vrider du i ena hörnet så får du ytterligare lite till. Du kan vrida den där jäkla trasan hur mycket som helst. Det är så lätt att låna pengar.

Efter samtal med personalen skrivs Kalle ut från psykakuten. Då har han bara timmar kvar att leva. Dagen efter, på julafton, tar han sitt liv.

Genom en registerstudie av drygt 2000 svenskar visar Anders Håkansson, professor vid Lunds universitet, och hans kollega att spelberoende har 15 gånger högre själv­mordsdödlighet än befolkningen i övrigt.

En av Karl Knuters kollegor skriver till minne av sin bortgångne vän och kollega:

Jag lovar att se till att din bortgång ska medföra att fler får hjälp. Därför tänker jag påverka så att regelverket för alla dessa låneinstitut, sms-lån, privata spelbolag och nätkasinon ändras. Egentligen borde de kanske förbjudas helt. Åtminstone bör ALL spelreklam helt förbjudas.

När du åker hemifrån på morgonen till riksdagen är ditt första möte med spelreklam och sms-lån i tv:n. Sedan ser du nästa i tunnelbanans reklam, och tar du fram mobilen ser du spelreklam där också. Det är verkligen inte hållbart. Många människor hamnar i ett spelberoende, och en del, som till exempel Karl Knuters, tar sitt liv. Vi vet att reger­ingen redan har tagit ett par viktiga steg för att begränsa spelreklam och sms-lån. Men det behövs ytterligare skärpningar av spelreklam och om ny lagstiftning sker så ha i åtanke att döpa den till minne av Karl Knuters.

Anders Österberg (S)

Kadir Kasirga (S)

Teres Lindberg (S)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad: 2019-10-01 Granskad: 2019-10-01 Hänvisad: 2019-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)