Folkbokföring vid dubbelt boende

Motion 2010/11:Sk297 av Emma Henriksson (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-26
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjligheten till dubbel folkbokföringsadress för barn och vuxna med dubbelt boende bör utredas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda frågan huruvida information, beslut och räkningar från myndigheter, vård och skola ska kunna gå till båda föräldrar.

Motivering

Den lagstiftning som reglerar folkbokföringen tar sin utgångspunkt först och främst i vuxnas situation. Regleringar finns som anger vad som ska räknas som folkboksföringsadress vid dubbelt boende, där huvudsaklig dygnsvila är den avgörande faktorn. Barn som växer upp i dubbelt boende på grund av att föräldrarna lever åtskilda är på samma sätt skrivna på en av föräldrarnas adresser. Det gäller även de barn som bor växelvis lika mycket i båda hemmen.

Detta kan få konsekvenser för vilka rättigheter barnen har i förhållande till kommunens välfärdstjänster rörande exempelvis skolgång, fritidssysselsättning, rätt till skolskjuts m.m. Inte minst riskerar barnens möjligheter att begränsas då de båda hemmen är lokaliserade i två olika kommuner. Till stor del löses detta pragmatiskt genom välvillighet från kommunernas sida men åtskilliga fall har uppmärksammats där barnens behov åsidosätts på grund av att kommunen med stöd av lagstiftningen kan neka att bistå.

För barn som växer upp i dubbelt boende med samma vistelsetid i båda hemmen bör möjligheten till dubbel folkbokföringsadress utredas. En sådan utredning bör också ta reda på vilka konsekvenser detta skulle medföra. Som jag nämnt innan går det inte att vara folkbokförd på två adresser, vilket gör att ett växelvis boende inte avspeglas i folkbokföringsregistret. Det innebär i sin tur att brev från myndigheter, sjukvård, skola med mera normalt sett bara skickas hem till folkbokföringsadressen. Den andre föräldern riskerar att missa viktig information, och i värsta fall undanhåller en förälder information för den andra. Även bidrag fastställs utifrån folkbokföringsadressen, och den förälder som har barnen skrivna hos sig vid växelvis boende har större rätt till bostadsbidrag. Jag föreslår att barn ska kunna ha två adresser och att information, beslut och räkningar från myndigheter, vård och skola ska kunna gå till båda föräldrarna. Reglerna för folkbokföring och för bidrag där folkbokföringen spelar roll ska ses över, med inriktningen att minska risken för konflikter mellan föräldrarna.

Det har framförts praktiska invändningar mot möjligheten till två folkbokföringsadresser. Det måste vara tydligt vilken kommun som ansvarar för skolgången och det skulle kunna led till problem i offentlig statistik. Om det vid en översyn visar sig att två folkbokföringsadresser orsakar alltför stora problem vill vi istället minska betydelsen av folkbokföringsadressen, genom att se över bidragsregler och regler för hur brev till vårdnadshavare skickas.

Det är besvärligt att rätta till en inaktuell eller felaktig folkbokföringsadress om en förälder motsätter sig det. Det går att lämna uppgifter till Skatteverket för att få en omprövning till stånd, men det krävs mycket för att Skatteverket ska ta upp ärendet. Det finns ingen möjlighet för en förälder att överklaga ett folkbokföringsbeslut eller på annat sätt kräva en prövning av folkbokföringen. En sådan möjlighet bör införas. Det är lämpligt att socialtjänsten istället för Skatteverket ansvarar för att utreda sådana fall.

I civilutskottets betänkande från förra året skriver man att Folkbokföringsutredning (SOU 2009:75) har i sitt slutbetänkande redovisat förslag och bedömningar som bl.a. gäller folkbokföringen av barn med dubbel bosättning och barn som föds utomlands. Utskottet anser att resultatet av regeringes övervägande med anledning av Folkbokföringsutredningens slutbetänkande nu bör avvaktas.” Problemet i detta är att det i utredningen inte förs någon diskussion kring just denna problematik. De ständigt återkommande rapporteringarna om hur det brister visar på att detta inte är tillräckligt. Barn riskerar att hamna i kläm när folkbokföringen inte tar hänsyn till deras reella situation.

Även bland vuxna finns de som med regelbundenhet har ett dubbelt boende. Under vissa omständigheter kan detta innebära problem för den enskilde. Det gäller framförallt om personen är i behov av samhällets tjänster men kan också få inverkan på möjligheten att delta aktivt i det politiska och kulturella livet. Även för en kommun med många delvis boende finns ett stort bekymmer då dessa är folkbokförda i annan kommun. De förväntas tillhandahålla samhällstjänster men kan inte tillgodoräkna sig några av de skatteinkomster som medborgaren inbringar.

Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att möjligheten till dubbel folkbokföringsadress för barn och vuxna med dubbelt boende bör utredas.

Stockholm den 25 oktober 2010

Emma Henriksson (KD)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjligheten till dubbel folkbokföringsadress för barn och vuxna med dubbelt boende bör utredas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda frågan huruvida information, beslut och räkningar från myndigheter, vård och skola ska kunna gå till båda föräldrar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.