Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd

Motion 2008/09:U351 av Urban Ahlin m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-07
Numrering
2008-10-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 enligt uppställning:

    Anslag

    Regeringens förslag

    Anslagsförändring

    1:1 Biståndsverksamhet

    27 627 171

    +113 000

    1:6 Sadev

    20 295

    +2 000

    Summa

    30 109 379

    +115 000

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avräkningar från biståndsramen till följd av skuldavskrivningar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte föra över biståndsmedel till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på demokrati och mänskliga rättigheter inom biståndet.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om demokratibiståndet till Ryssland.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om klimatsmart bistånd.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på konfliktförebyggande, medling och fredsarbete inom biståndet.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på att bekämpa aids i utvecklingsländerna.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitetsförstärkning i biståndet.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om informationssatsning kring biståndet.

Motivering

Vi socialdemokrater vill att det svenska biståndet ska präglas av hög ambition, hög kvalitet och ge resultat. Vi vill att Sverige ska ge 1 procent av bruttonationalinkomsten i bistånd. Utvecklingen i världen är positiv på flera områden men samtidigt återstår många stora utmaningar för att utrota fattigdomen, kämpa mot klyftor och orättvisor, stärka arbetstagares rättigheter i hela världen och kunna ta vara på människors kraft och vilja till utveckling. Inte minst Afrika ser vi som prioriterat i detta arbete.

Trots att den moderatstyrda regeringen säger sig vilja stå fast vid målet om 1 procent av BNI till bistånd så känner vi oro. Gång på gång har regeringen urholkat biståndet, till exempel genom att skriva ned biståndsramen med skuldavskrivningar som överstiger fordringarnas värde. Även för 2009 aviseras en avräkning för skuldavskrivning. Vi har inte insyn i hur mycket denna skuld faktiskt är bokförd till idag och kan därför inte lägga något annat förslag än regeringen – men vi vill principiellt avvisa eventuella uppblåsta avräkningar från biståndsramen, i likhet med vår budgetmotion för 2008. Dessutom säger vi nej till att föra över resurser från biståndsbudgeten till anslaget till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (UO6). Dessa resurser bör även fortsättningsvis hanteras över biståndsbudgeten.

Demokratisatsning. Vi socialdemokrater vill ha en aktiv biståndspolitik för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i biståndet och vill därför göra en större satsning på området med 500 miljoner inom biståndsramen 2009–2011.

Demokratibistånd till Ryssland. Situationen i Ryssland är oroande på många sätt. För oss i Sverige är det viktigt att Ryssland utvecklas till ett öppet och demokratiskt samhälle. Därför var det med stor oro som vi såg den moderatledda regeringen driva igenom snabbutfasningen av biståndet till Ryssland, detta vid en tidpunkt då situationen var och är mer allvarlig än på länge. Det är både rimligt och bra att vi drar oss ur biståndsinsatser i till exempel rysk infrastruktur, men samtidigt är det viktigt att vi fortsatt stöder utvecklingsinsatser som främjar ett öppet och demokratiskt samhälle. I budgetpropositionen lämnar regeringen fortfarande inga klara besked när det gäller att återinföra demokratibiståndet till Ryssland. Detta måste återupptas och i vår demokratisatsning ingår självklart stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland med 100 miljoner 2009–2011.

En klimatsmart biståndspolitik. Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor och en viktig beståndsdel för hållbar utveckling. Vi vill inrätta en mekanism för miljöteknik- samt kunskapsöverföring till utvecklingsländerna genom en kombination av bland annat exportkrediter, exportfrämjande, forskning och bistånd. Andra åtgärder som kan bidra till att skärpa miljö- och klimatprofilen i biståndet handlar t.ex. om att satsa på de delar av Swedfunds verksamhet som kan leda till ökade investeringar i miljö- och klimatförbättrande företag i utvecklingsländerna, styra mikrolån/krediter mot miljöteknik och införa miljöbokslut för biståndet. Vi vill vidare satsa på forskning och utbildning i Sverige om sätt för utvecklingsländerna att finna vägar till utveckling utan att behöva genomgå de utvecklade ländernas misstag. Vi vill stärka det globala samarbetet inom detta område. Vi vill att FN:s miljöprogram UNEP stärks och utvecklas till ett centralt miljöorgan inom FN och satsa på arbetet som görs inom ramen för FN:s vetenskapliga klimatpanel, IPCC. Klimatbiståndet måste förstärkas och vi anslår ytterligare en miljard 2009–2011.

Stärkt arbete för fred och säkerhet. Fred och säkerhet är en förutsättning för utveckling. Vi socialdemokrater vill stärka arbetet för fred och säkerhet och göra en särskild satsning på medling, konflikthantering och förebyggande fredsarbete. Därför vill vi att man inom UD och forskarvärlden ska bygga upp ytterligare kapacitet inom detta område, och vi avsätter en miljard kronor för denna verksamhet inom biståndsramen 2009–2011.

Ohälsa hot mot utveckling. Aids är ett av de största hindren för utveckling. Vi vill därför göra en riktad satsning på aidsbekämpning om 500 miljoner inom biståndsramen 2009-2011.

Kvalitetsförstärkning. Vi förespråkar en stark biståndspolitik. Därför ska enprocentsnivån på det svenska biståndet fortsätta att gälla. Men biståndet måste användas effektivt. Vi vill därför ytterligare stärka anslaget till utvärderingsmyndigheten Sadev för att stärka dess kapacitet under de kommande tre åren. För 2009 handlar det om två miljoner kronor för att öka kvaliteten och effektiviteten i biståndet.

Information om biståndet. Sverige är världens största biståndsgivare – i alla fall mätt som andel av våra egna resurser. Det är viktigt att förbättra återkopplingen till svenska folket om utvecklingspolitikens mål och resultat. Vi vill, i dialog med Sida och de enskilda organisationerna, se över hur vi kan utveckla och stärka informationsarbetet kring biståndet och för detta avsätter vi 15 miljoner 2009–2011.

Stockholm den 6 oktober 2008

Urban Ahlin (s)

Carina Hägg (s)

Kent Härstedt (s)

Kenneth G Forslund (s)

Kerstin Engle (s)

Carin Runeson (s)

Olle Thorell (s)

Ameer Sachet (s)

Yrkanden (10)

  • 1
    Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 enligt uppställning:
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avräkningar från biståndsramen till följd av skuldavskrivningar.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte föra över biståndsmedel till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på demokrati och mänskliga rättigheter inom biståndet.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om demokratibiståndet till Ryssland.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om klimatsmart bistånd.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 7
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på konfliktförebyggande, medling och fredsarbete inom biståndet.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 8
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på att bekämpa aids i utvecklingsländerna.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 9
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvalitetsförstärkning i biståndet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 10
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om informationssatsning kring biståndet.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.