Reklam riktad till barn

Motion 2006/07:C367 av Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-02
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reklam riktad till barn.

Motivering

I marknadsföringslagen (1995:450) finns inga särskilda bestämmelser om reklam riktad till barn. Lagens allmänna bestämmelse i 4 § om att marknadsföring skall stämma överens med god marknadsföringssed och även i övrigt vara tillbörlig mot konsumenter gäller även vid marknadsföringsåtgärder som riktar sig till barn. Med god marknadsföringssed avses, enligt 3 §, god affärssed eller andra vedertagna normer som syftar till att skydda konsumenter och näringsidkare vid marknadsföring.

Samtidigt ser vi mycket dold reklam som riktar sig mot barn bl.a. inom leksaksbranschen och via olika tv-program för barn. Ett exempel är Walt Disneys alla filmer med en uppsjö av leksaker som skapas runt omkring. Vad den fria marknaden producerar kan, eller ska, vi inte stoppa men som föräldrar och vuxna kan vi öka vårt medvetande i dessa frågor.

Vi vet att reklam påverkar barn och ungdomar. Samtidigt är det också viktigt att vi ser skillnad på hur olika reklamfilmer kan vara beskaffade. Det finns den kommersiella reklamen och den samhällsnyttiga.

Reklam påverkar barnen på många olika sätt, och mycket av den kommersiella reklamen påverkar barn negativt. Reklamen i tv, tidningar och på affischer ute på stan påverkar barns och ungdomars uppfattning av sitt utseende och skapar en orealistisk självbild för många barn och ungdomar. Vi ser idag att alltfler barn bantar; flera fall av bantningsmedel direkt riktade mot barn har uppmärksammats vid flera tillfällen. Alltfler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt, och sjukdomar som anorexi och bulimi förekommer allt lägre ner i åldrarna. Detta är ofta en direkt konsekvens av de ideal och kroppsbilder som reklam sprider.

Reklamens utformning blir alltmer pornografisk, vilket får till följd att många små flickor och pojkar försöker leva upp till saker de inte är mogna för. Idag finns det inom klädbranschen ett alltför stort klädutbud som ursprungligen avsetts för vuxna, men som nu även görs i barnstorlekar och marknadsförs på bästa säljplats i butiken. Det kan vara svårt för en förälder att säga nej till sin 7-åring som vill ha stringtrosor och bh eftersom ”alla andra” har det.

Att överväga att införa ett generellt förbud för reklam riktad till barn skulle skapa ett dilemma. Ett förbud skulle medföra att exempelvis samhällsnyttiga företeelser som Barnombudsmannen och andra organisationer inte kan göra kampanjer riktade till barn. Barn- och ungdomsförbund skulle heller inte kunna göra en kampanj för att lyfta fram barnkonventionen.

Därför måste det till ett en speciell form av åtgärd vad gäller reklam som riktas till unga människor. För att förhindra kryphål och andra vägar, bör den kommersiella reklamen riktad till barn och ungdomar förbjudas. Det gäller inte minst den reklam som sprids via Internet som är mycket svår att kontrollera.

Stockholm den 27 oktober 2006

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Kerstin Andersson (s)

Veronica Palm (s)

Marie Nordén (s)

Monica Green (s)

Helene Petersson (s)

Marina Pettersson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reklam riktad till barn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.