Till innehåll på sidan

Självmord hos barn och unga

Motion 2004/05:So429 av Magdalena Andersson m.fl. (m, fp, kd, v, c, mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att integrera program för självmordsprevention i skolornas antimobbningsprogram.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt program för självmordsprevention.

1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.

Motivering

Självmord och självmordsförsök utgör ett stort folkhälsoproblem - inte minst bland barn och ungdomar. Under de senaste tio åren, dvs. 1993 - 2002 har 60 barn under 15 år tagit sitt liv, i genomsnitt sex per år. Under samma tid har 1197 barn och ungdomar i åldrarna 15-24 år tagit sina liv, 120 varje år! Ökningen i åldrarna 15-24 år är 57 procent mellan 1998-2002.

Riksdagen har tidigare beslutat att omsätta WHO: s stödmaterial för självmordprevention i skolor till svenska förhållanden. Material finns och är tillgängligt, men borde också vara en integrerad del av skolornas antimobbningsprogram.

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) har i en studie kartlagt huruvida det överhuvudtaget förekommer några självmordspreventiva åtgärder i svenska högstadie- och gymnasieskolor. Undersökningen visar att beredskapen i svenska skolor är låg när det gäller att upptäcka och hjälpa elever som befinner sig i allvarlig psykisk och social nöd och därmed riskerar att utföra självmordhandlingar.

Goda exempel finns. I Stockholms stad har en motion om att införa självmordförebyggande program i alla skolor behandlats och tillstyrkts. Inom NASP finns nationella nätverk, och det västsvenska nätverket har på eget initiativ beställt och ska distribuera ut stödmaterial till alla skolor i regionen, men riksdagens tvärpolitiska barngrupp anser inte att dessa lovvärda initiativ räcker. Barn och unga i hela landet behöver stöd och vuxna behöver redskap för att upptäcka problem och kunna arbeta förebyggande.

Studier visar tydliga samband mellan mobbning under grundskoleåren och självmordförsök under gymnasieåren. Utsattheten som den mobbade eleven befinner sig i sätter djupa spår, som han eller hon inte klarar av att hantera på egen hand. Livssituationen blir för svår. Varje vecka tar en svensk tonåring sitt liv!

Det finns självmordpreventiva program som har visat en positiv inverkan på elever. Mentalt förebyggande hälsovård har prövats i olika skolor och jämförts med skolor som inte haft tillgång till detta program. Sucidrisken och suicidala handlingar har tydligt minskat i de skolor som genomfört detta program. Den tvärpolitiska barngruppen har uppfattningen att stödmaterial för självmordsprevention skall vara en integrerad del av skolans antimobbnings-program. Dessutom bör ett nationellt program för utveckling av självmordprevention tas fram. Det ankommer på regeringen att vidta åtgärder med anledning av vad vi här anfört.

Stockholm den 30 september 2004

Magdalena Andersson (m)

Marita Aronson (fp)

Inger Davidson (kd)

Gunilla Wahlén (v)

Birgitta Carlsson (c)

Jan Lindholm (mp)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att integrera program för självmordsprevention i skolornas antimobbningsprogram.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt program för självmordsprevention.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.