Till innehåll på sidan

Skydd för markägarnas rätt vid naturreservatsbildning

Motion 2004/05:MJ524 av Viviann Gerdin och Kenneth Johansson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka äganderätten genom rätten till ersättning i enlighet med marknadsvärdet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vid planering av naturreservat skall berörd markägare tidigt involveras i planeringsprocessen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att markägare som berörs av planerade naturreservat i första hand skall erbjudas omarronderingsmöjligheter.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att konsekvensanalyser för berörda markägare av det nya naturreservatet i området skall göras inklusive ersättningsfrågor för ingrepp i äganderätten.

Motivering

I det svenska samhället finns det ett brett stöd för det enskilda ägandet, men också många som vill urholka det privata ägandet till fördel för det statliga. Detta framgår tydligt genom de handlingar som medvetet försvagar den grundlagsstadgade rätten till ersättning vid ingrepp. Att ensidigt hävda att det gemensammas intresse ska utövas på den enskildes bekostnad riskerar att leda till ökad misstro mot rättsstaten. Det undergräver även det personliga ansvaret för egendom och miljöpåverkan.

Sverige har en blandad ägostruktur av mark och skog. Cirka 51 procent av Sveriges skogar ägs av enskilda personer och utgör en viktig grund för lokal sysselsättning i skogslänen. I takt med att fler och större naturreservatsbildningar planeras och intrång i enskilda markägares egendom har ökat har äganderättsfrågorna fått en ökad dignitet.

Idag finns det 880 000 hektar i reservat. Över 5 miljoner hektar skog skyddas från skogsbruk, av olika anledningar, och det är ca 20 procent av den skogsklädda marken. Regeringens ambitioner att nu ytterligare öka avsättning av mark för naturändamål och den skog som avses är slutavverkningsmogen skog. Det mottas inte med förtjusning av markägarna att ytterligare 440 000 hektar ska bli nya naturreservatsområden. Det medför dessutom ett bortfall av virke till skogsindustrin på ca 1,4 miljoner kubikmeter årligen, leder till minskad sysselsättning inom skogsindustrin på några tusen arbetstillfällen.

I planeringsprocessen för att inrätta naturreservat är det viktigt att berörda markägare blir delaktiga redan i inledningsskedet, detta för att inte skada förtroendet för myndighetsutövarna. Det ska dessutom ske en opartisk värdering av mark och skog, utförd av en utomstående för att säkra neutraliteten i bedömningen av värdet.

Berörda markägare där avsättningar görs efter överenskommelse mellan parterna bör i första hand erbjudas ersättningsmark till ett rimligt pris. Att erbjuda omarronderingsmöjligheter och tillköpsmöjligheter är angeläget för att förstärka det enskilda skogsbruket. Detta bidrar till livskraftiga enheter och fortsatt aktivt skogsbruk.

Ianspråktagande av enskild mark för naturreservatsändamål eller av miljö- och kulturskäl medför ett ingrepp i det privata skogsinnehavet och kan bidra till komplikationer för inte enbart den markägare som omfattas utan även omkringliggande skogsmarker. Konsekvensanalyser för hur de omkringliggande markägarna kan komma att påverkas måste därför göras och eventuella inskränkningar i skogsbruket måste kompenseras.

I en internationell jämförelse ligger Sverige långt fram vad gäller hänsynstagande till natur och miljö, där den aktive småbrukaren har ett stort kunnande och tar ett stort ansvar. Samhället och branschen har också successivt utarbetat metoder för ett uthålligt skogsbruk. Skogen är därmed en av landets viktigaste tillgångar och har haft stor betydelse för tillväxten i Sverige.

Svenskt skogsbruk står inför ett antal utmaningar. Ökade krav på naturhänsyn kräver ett allt effektivare skogsbruk. Berörda markägare för tilltänkta naturreservatsområden måste därför ges full kompensation för de marker som kan komma att bli naturreservat.

I den svenska grundlagen anges det att äganderätten har ett starkt skydd. Att genomföra tvångsinlösen av mark för naturändamål kan därför betecknas som ett ingrepp i äganderätten. Detta bör därför undvikas genom samförståndslösningar och fullvärdiga ersättningar till markägarna.

Stockholm den 2 oktober 2004

Viviann Gerdin (c)

Kenneth Johansson (c)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka äganderätten genom rätten till ersättning i enlighet med marknadsvärdet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vid planering av naturreservat skall berörd markägare tidigt involveras i planeringsprocessen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att markägare som berörs av planerade naturreservat i första hand skall erbjudas omarronderingsmöjligheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att konsekvensanalyser för berörda markägare av det nya naturreservatet i området skall göras inklusive ersättningsfrågor för ingrepp i äganderätten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.