Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska antalet självmord

Motion 2003/04:So264 av Yvonne Andersson och Sven Brus (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning som kan föreslå åtgärder för att minska antalet självmord.

Motivering

Människor i vårt land mår allt sämre, enligt tillgänglig statistik. Sjukskrivningarna har nått rekordsiffror. Ohälsotalen bekymrar. Samhällets kostnader har skjutit i höjden. Antalet självmord har åter ökat och med oro kan vi följa att ett trendbrott skett. Det är dags att bryta en ond cirkel. Livet upplevs inte alltid som meningsfullt och skälen är flera, bilden är komplicerad. När människor endera pressas till omöjliga prestationer av arbetsmarknad och skolor eller inte efterfrågas alls försvagas självkänslan. Kraven på människor är satta efter likhetsprincipen – de som presterar lagom mycket inom områden som samhället värderar accepteras. Men människor har olika begåvning och intresse, och för dem som inte har ”rätt begåvning”, ”rätt kapacitet” eller ”rätt beteende” blir livet svårt. Det sociala nätet är ofta svagt och familjesplittringar bidrar till det. Vårdpersonalen är pressad och okunskap finns om hur man ska möta människor som förlorat livsgnistan.

Drygt tre gånger så många människor begår självmord som antalet som dör i trafiken. Vi satsar stora resurser på forskning och tekniska lösningar för att nå nollvisionen i trafiken. Det är bra. Men nu är det hög tid att också ta oss an det stora problem som döljer sig bakom det stora antalet självmord.

Människor kan sakna goda relationer. De har aldrig lärt sig eller utvecklat beteenden som innebär samverkan i relationer. Också här kan samhället göra insatser. Seminarier kring konflikthantering och samlevnad har visat sig ha positiva effekter för många familjer och som sedan spridit sig till barnomsorg och skola.

Livslustens betydelse för ett friskt samhälle måste uppmärksammas. Därför bör, i alla politiska beslut, konsekvenserna för den enskildes livslust beaktas. Flera sätt finns sannolikt. Det behövs en utredning som kan föreslå åtgärder för att kunna sänka antalet självmord.

Stockholm den 25 september 2003

Yvonne Andersson (kd)

Sven Brus (kd)


Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning som kan föreslå åtgärder för att minska antalet självmord.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.