Försök med ny lärlingsutbildning i Småland

Motion 2002/03:Ub342 av Maria Larsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra Småland till försöksområde för en ny lärlingsutbildning.

Motivering

Sverige behöver en ny och modern lärlingsutbildning. Ett fungerande lärlingssystem skulle underlätta många ungdomars inträde på arbetsmarknaden och bättre ta tillvara de praktiska färdigheter hos många elever som idag inte trivs i gymnasieskolan. Gymnasieskolan är med sitt krav på att alla ska uppnå högskolebehörighet, en teoretisk utbildning som slår ut många elever. De elever som idag lämnar gymnasieskolan med icke godkänt betyg i kärnämnena är alldeles för många. Dessa elever har i regel svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden.

Samtidigt har idag 7 av 10 företag som behöver nyanställa, svårt att rekrytera medarbetare. De nya arbetsorganisationerna och inte minst investeringarna i ny teknik ställer nya och större krav på arbetskraften vad gäller yrkesutbildning, yrkeskunnande, bredd på kompetens samt ökad flexibilitet. Dessa krav har svårt att tillgodoses inom ramen för den traditionella utbildningen.

Inom ramen för en försöksverksamhet finns i dagens gymnasieskola möjlighet till lärlingsutbildning inom det individuella programmet (IV). Under de första två åren bedrivs undervisningen i gymnasieskolan, och därefter är 1–2 år av utbildningen förlagd till ett företag. Lärlingsutbildningen ska ge en fullständig gymnasieutbildning med högskolebehörighet. Denna utbildning bedrivs idag endast vid ett fåtal företag. Regeringen har trots att man vid ett tillfälle omorganiserat lärlingsutbildningen inte lyckats skapa en utbildning som attraherar ungdomar i någon större utsträckning.

Gymnasiekommitténs arbete med att forma en ny gymnasieskola kommer inte heller att sjösätta sina idéer inom de närmaste åren.

Det är nu är dags att pröva en annan typ av lärlingssystem som tillgodoser såväl elevens behov av en relevant yrkesutbildning som företagens behov av kvalificerade yrkesarbetare. Skolan är här beroende av den kompetens och maskinpark som återfinns endast i näringslivet. Dessutom behövs en god kontaktyta mellan kommun och arbetsliv, skola och näringsliv. Alla dess komponenter tror vi finns i Småland. Därför bör en försöksverksamhet med lärlingsutbildning initieras där.

Lärlingsutbildningen bör bilda ett eget program inom gymnasieskolans ram. De yrkesförberedande programmen berörs inte av vårt förslag. Den bör ha en flexibel utformning med individuell studieplan. Utbildningstiden kan variera mellan 2 och 4 år. Utbildningen måste inte med nödvändighet ge högskolebehörighet. Utbildningstidens längd är beroende av det valet men också av vilken bransch/yrke eleven väljer. På sikt behövs också en yrkeshögskola i Sverige, vartill genomgången lärlingsutbildning självklart ger behörighet.

Lärlingsutbildningen måste knytas nära det lokala näringslivet. Skolan är huvudman under hela utbildningen och har ansvaret för att utbildningen fyller uppställda kvalitetskrav. Praktik varvas med teori redan från första terminen. Fördelningen bör vara två tre dagar/vecka av teori respektive praktik. Företagen får en ersättning från skolan för produktionsbortfall, materialkostnad, maskinslitage osv med 3 000–4 000 kr/månad under första utbildningsåret. Eleven får från företaget en speciellt avtalad, symbolisk ”lärlingslön” fr o m andra året i förhållande till den insats man gör i produktionen. Utbildningen avslutas med yrkesprov och leder till en yrkesexamen. Företaget har inget tvång att anställa eleven vid avslutad utbildning.

Småland bör utgöra försöksområde för ett projekt av den ovan skissade lärlingsutbildningen. I Småland ryms många landsortskommuner med en mängd småföretag. För projektet krävs ekonomiska resurser för planering, samordning, handledning, genomförande samt inte minst marknadsföring gentemot eleverna. Finansiering kan ske på olika sätt, direkt över statsbudgeten, delvis finansiering av EU-medel eller inom de kommande tillväxtprogrammens ram.

Stockholm den 18 oktober 2002

Maria Larsson (kd)


Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra Småland till försöksområde för en ny lärlingsutbildning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.