Till innehåll på sidan

Infrastruktur i Dalsland och Göta älvs dalgång

Motion 2002/03:T519 av Nils-Erik Söderqvist m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre kapacitet och en högre trafiksäkerhet.

Motivering

Riksväg 45 är av utomordentligt stor betydelse för industrins möjlighet till utveckling i Dalsland och Göta älvs dalgång och för transporterna till Göteborgs hamn. Den är också viktig för turisttrafiken från Väst- och Sydsverige till turistanläggningarna i fjällen. Dagens låga standard på riksväg 45 riskerar att bryta den positiva utveckling som nu sker i områdets industri. Den riskerar att försvåra de regionalpolitiska satsningar som krävs i Dalsland.

Hur stor omfattning trafikmängden på riksväg 45 har redovisas i en uppmätning från år 1998. Som exempel från denna mätning kan nämnas att trafikmängden på vägavsnittet mellan Bohus och Nödinge uppgick till 20 400 fordon per årsmedeldygn och beräknas uppgå till 24 200 fordon per årsmedeldygn år 2010. Vid södra infarten till Trollhättans tätort var trafiken 14 600 fordon per årsmedeldygn.

Den tunga biltrafiken i Göta älvs dalgång ökade från 1993 till 1998 med hela 25 procent. Vid nämnda mätning var andelen lastbilar nära tolv procent av totaltrafiken. Sedan dess har trafikmängden fortsatt att öka i takt med industrins framgångar och expansion.

Denna omfattande trafik på riksväg 45 genom vår valkrets leds idag i Göta älvs dalgång vid tätorterna i Ale kommun och genom Lilla Edet och Trollhättan, i Dalsland genom orterna Frändefors, Brålanda och Mellerud. Den täta växlingen mellan olika tillåtna hastigheter, 18 gånger bara genom Ale, och de ofta förekommande samt många signalreglerade plankorsningarna, skapar en ryckighet i trafiken och fartblindhet i tätorterna.

Vid flera icke planskilda korsningar i såväl Göta älvs dalgång som Dalsland korsar denna omfattande trafik den starkt trafikerade järnvägen GöteborgOslo/Karlstad. Bomfällningar vid dessa järnvägskorsningar orsakar tillbud och olyckor. Detta är helt oacceptabelt både för framkomligheten och från trafiksäkerhetssynpunkt.

För att tillgodose kapacitet, kvalitet och trafiksäkerhet på riksväg 45 måste arbetet med att bygga om de mest angelägna vägsträckorna snarast komma igång. På sträckan GöteborgVänersborg krävs att vägen byggs ut till minst fyrfältsväg med planskilda korsningar. Genom Dalsland bör utbyggnad ske till 13-metersväg. Vi anser vidare att riksväg 45 i sin helhet bör graderas upp till Europaväg.

Utvecklingen på riksväg 45 är också starkt kopplad till utvecklingen av järnvägen NorgeVänerlänken. Kapacitetstaket genom Göta älvs dalgång är nu nått även för järnvägstrafiken (för närvarande trafikeras enkelspåret mellan Göteborg och Trollhättan med 55 tåg per dygn) vilket medför att en stor potential pendlings- och godstrafik inte kan tas om hand av tågtrafiken.

Väg- och järnvägsutbyggnaden måste göras i ett sammanhang genom den strategiskt väsentliga delen i Göta älvs dalgång enligt den planering som Vägverket, Banverket och Ale kommun i samverkan genomför. Detta för att åstadkomma ett gott samhällsresultat såväl för kommunikationsstråken och ekonomin som för naturmiljön och samhällsbyggandet i älvdalen i övrigt.

Det redan långt komna planeringsarbetet med väg- och järnvägsutbyggnad på sträckan SurteÄlvängen medför att utbyggnad kan starta redan i början av år 2004.

Stockholm den 17 oktober 2002

Nils-Erik Söderqvist (s)

Christina Nenes (s)

Peter Jonsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bättre kapacitet och en högre trafiksäkerhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.