Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2002/03:9 Sjukhus med vinstsyfte; förlängd giltighet av lagen (2000:1440) om inskränkning i landstingens rätt att överlämna driften av akutsjukhus till annan

Motion 2002/03:So5 av Kenneth Johansson m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2002/03:9
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2002-11-06
Bordläggning
2002-11-07
Hänvisning
2002-11-08
Förfall
2002-11-20

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens förslag om förlängd giltighet av lagen (2000:1440) om inskränkning i landstingens rätt att överlämna driften av akutsjukhus till annan.

2 Inledning

I samband med proposition 2000/01:36 Sjukhus med vinstsyfte yrkade Centerpartiet avslag på propositionen. Vårt främsta skäl till detta var och är hänsynen till principen om det kommunala självstyret. Lagrådet riktade kraftig kritik mot förslaget. Vid beredning i utskottet framkom ytterligare oklarheter när det gällde den föreslagna lagens förenlighet med bl.a. lagen (1992:1528) om offentlig upphandling och EU-rätten. Riksdagens majoritet, bestående av s,v, mp, röstade igenom stopplagen.

3 Stoppa stopplagen

Regeringens förslag innebär att viss sjukvård förbjuds. Därmed hindras utveckling och mångfald på ett område där det så väl behövs, nämligen akutsjukvården. Genom att stänga dörrarna för företag och föreningar som ger vinstutdelning från att driva sjukhus, kan följden bli stängda sjukhusdörrar. Landstingen kommer i fortsättningen ha möjlighet att lägga ner sjukhus, men det blir förbjudet för andra vårdgivare att driva dem. En sådan lagstiftning är varken logisk eller försvarbar för den som värnar om vården och patienterna. Inslag av vinstdrivande verksamhet försämrar inte det totala vårdutbudet. De som drabbas av regeringens förslag är patienterna eftersom förslaget innebär minskad valfrihet och mindre vårdutbud.

Centerpartiet anser att beslut som rör landstingets och kommunens invånare skall fattas nära och i samråd med medborgarna. Demokratin riskerar att urholkas om medborgarnas krav i allmänna val om politiska majoriteter inte respekteras. Respekten för den kommunala självstyrelsen är avgörande för att upprätthålla förtroendet för den lokala demokratin. Centerpartiet anser att regeringens förslag om att förlänga stopplagen inskränker det lokala självstyret på ett oacceptabelt sätt.

Centerpartiet ser inga hinder i att företag inom vården tillåts gå med vinst. Vinstgivande företag investerar i både kunnande och ny teknik samtidigt som företagen genererar ett ekonomiskt tillskott i verksamheten. Erfarenhetsutbyte mellan olika vårdgivare genererar nya idéer och utvecklar verksamheten. Marknadslösningar får inte innebära att lägsta pris är den enda utslagsgivande faktorn. Andra, inte minst kvalitativa faktorer, måste väga lika tungt. Genom att stimulera anställda inom vårdsektorn att starta företag i olika företagsformer öppnas möjligheten för nya vårdgivare.

Rådande hierarkier inom vården ska få stå tillbaka för teamarbete och ökat informationsflöde mellan vårdgivare och patient. Framtidens sjukhus kan då innehålla fler entreprenörer och vårdgivare som tillsammans bildar en sjukhusenhet. Regeringen bör inte begränsa möjligheterna för sjukvårdshuvudmännen att träffa avtal med entreprenörer. Det bör avgöras av varje landsting eller kommun i enlighet med det kommunala självstyrets principer.

Centerpartiet avvisar förslaget om att förlänga stopplagen. Vårt främsta skäl är att detta är ett beslut som skall fattas av landsting/regioner. För Centerpartiet är det kommunala självstyret viktigt. Stopplagen skall upphävas, och inte förlängas. Vi yrkar avslag på propositionen. Detta bör riksdagen besluta om.

Stockholm den 6 november 2002

Kenneth Johansson (c)

Annika Qarlsson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Sofia Larsen (c)

Birgitta Sellén (c)

Margareta Andersson (c)

Jan Andersson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår regeringens förslag om förlängd giltighet av lagen (2000:1440) om inskränkning i landstingens rätt att överlämna driften av akutsjukhus till annan.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.