Månadsuppgifter

Interpellation 2013/14:480 av Anders Karlsson (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-13
Överlämnad
2014-05-14
Anmäld
2014-05-19
Besvarad
2014-06-02
Sista svarsdatum
2014-06-04

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Näringsminister Annie Lööf (C)

 

För att motverka svartjobb, skattefusk och illojal konkurrens efterfrågar många företagare ett enkelt system för månadsuppgifter. Inte minst gäller detta för byggbranschen.

Ministern och Näringsdepartementet lyckades få finansministern och Finansdepartementet att avstå från att lägga fram en proposition i ärendet, fast en sådan var förannonserad.

En problematik som fanns i Månadsuppgiftsutredningens förslag var kanske att det knöts ihop med uppgiftslämning till en rad andra myndigheter än Skatteverket och att uppgiftslämningen skulle bli en universallösning på alla möjliga frågor: beräkning av SGI, understödja löneutmätning, ge underlag i samband med sökande av socialt bistånd, asylsökandes bistånd, a-kasse- och arbetsförmedlingskontroll samt åklagares och domstolars beslut om dagsböter.

Ambitionen att ta ett helhetsbegrepp blev Månadsuppgiftsutredningens fall. Det blev lätt att hitta invändningar mot olika detaljer och beskylla den för att öka företagens regelbörda. Månadsuppgiftsutredningen förstod aldrig att det fanns starka politiska nätverk som ville fälla den, utan serverade motståndarna den möjligheten på silverfat.

Förlorarna är de hederliga företagarna och anställda som jobbar i företag där de inte vet om arbetsgivaren verkligen betalar skatter och arbetsgivaravgifter. När det är riktigt illa kan anställda bli de som sedan får betala in skatten.

Jag menar att ett enkelt system för månadsuppgifter till Skatteverket relativt snabbt borde kunna beslutas. De flesta företag har redan dessa uppgifter i sitt bokföringssystem och lämnar dessa på årsbasis. Precis som i fråga om certifierade kassaregister skulle man också kunna tänka sig en lagstiftning med vissa undantag under en övergångsperiod.

Mina frågor till näringsministern är:

  1. Hur vill ministern motverka att fusk och illojal konkurrens stör konkurrensen inom näringslivet? 
  2. Under vilka förutsättningar kan ministern tänka sig att stödja hederliga företagares framställningar om ett enkelt månadsuppgiftssystem? 

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2013/14:480, Månadsuppgifter

Interpellationsdebatt 2013/14:480

Webb-tv: Månadsuppgifter

Protokoll från debatten

Anf. 48 Finansminister Anders Borg (M)
Herr talman! Anders Karlsson har frågat näringsministern hur hon vill motverka att fusk och illojal konkurrens stör konkurrensen inom näringslivet och under vilka förutsättningar hon kan tänka sig att stödja hederliga företagares framställningar om ett enkelt månadsuppgiftssystem. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen. Månadsuppgiftsutredningen lade i april 2011 fram ett förslag till månatliga kontrolluppgifter. Förslaget sändes ut på remiss till hösten samma år. Ett antal remissinstanser, främst från näringslivet, avstyrkte förslaget. Regeringen har funnit att förslaget, bland annat med hänsyn till remissinstansernas kritik, inte var lämpat för lagstiftning. Regeringen har i övrigt vidtagit många åtgärder för att begränsa skattefelet och minska risken för seriösa företagare att utsättas för illojal konkurrens från dem som inte betalar sina skatter och avgifter. Ett exempel från den senaste tiden är att kravet på kassaregister utökats till att omfatta även torg- och marknadshandel. Ett annat exempel är att en proposition har lämnats till riksdagen med förslag på att införa redovisningscentraler för taxibranschen. Jag kan också nämna att remissbehandlingen av ett förslag på hur ett kontrollsystem inom skatteförfarandet ska vara utformat för byggbranschen nyss är avslutad och att beredning av förslaget pågår i Regeringskansliet.

Anf. 49 Anders Karlsson (S)
Herr talman! Jag tackar finansministern för svaret. Inledningsvis är det två saker i detta svar som jag kort vill kommentera. Finansministern hänvisar i sitt svar till två andra åtgärder regeringen vidtagit mot skattefusk och illojal konkurrens. Givetvis hänvisar han inte till personalliggare inom byggbranschen, för även det är ett förslag som han efter åtta års arbete inte lyckats föra i hamn. I hamn efter åtta års långbänk kom förslaget om redovisningscentraler i taxi. Problemet är dock att taxameterundantaget finns kvar. När det gäller kassaregister inom torg- och marknadshandeln glömde finansministern de utländska torghandlarna. Halvhjärtat och halvdant - så bör rätteligen finansministerns kamp mot skattefusk och illojal konkurrens sammanfattas. Efter många om och men tillsattes en utredning om månadsredovisning. Skatteverkets tidigare generaldirektör Mats Sjöström fick uppdraget. Han gjorde ett gediget arbete, och under 2011 kom hans betänkande. Finansministern hävdar i sitt interpellationssvar att remissinstanserna gjorde ned förslaget och att det var därför det föll. Tyvärr är det inte hela sanningen. Månadsuppgiftsutredningens förslag var bra men kanske för ambitiöst. Det vi socialdemokrater i skatteutskottet har drivit är krav på att individuella månadsuppgifter ska redovisas till Skatteverket. Finansministern hade med månadsredovisning i sin propositionsförteckning våren 2013. Det stod som nr 90 och skulle ha lämnats den 26 mars. Men av detta blev inget. Vad som sedan hände är omslutet av samma dunkel som Nuonaffären. Kanske agerade näringsminister Lööf. Det troliga svaret är att frågan hanterades i det så kallade inre kabinettet av partiledarna och där dömdes av till näringsministerns fördel. Herr talman! Det hade varit ärligare om finansministern, regeringen och de borgerliga riksdagsledamöterna tillstått detta och sagt: Ja, det var en fråga som det fanns olika uppfattningar om, och i den kompromissen vek vi moderater ned oss för Centerpartiet. Vi tycker att det är ett rätt bra förslag men har nu lagt det på is och kommer kanske tillbaka till det senare. I stället väljer finansministern förnekelsens väg. Nej, han har minsann aldrig gillat månadsuppgifter, heter det nu. Politik handlar ofta om kompromisser, och jag tror att väljarna egentligen också förstår det. Att låtsas om något annat sänker trovärdigheten för politiken och demokratin. Anders Borg! Erkänn nu att du vek ned dig för Annie Lööf i frågan om månadsuppgifter.

Anf. 50 Finansminister Anders Borg (M)
Herr talman! Det är ingen tvekan om att vi har gjort betydande framsteg vad gäller att förbättra skattesystemet under senare år. Det finns omfattande underlag från Skatteverket som visar att andelen företag som upplever att de är utsatta för illojal konkurrens i olika sektorer har minskat rätt påtagligt. Vi ser också att andelen av allmänheten som uppfattar att de känner till att någon arbetar svart eller själv har beredskap att arbeta svart har minskat kraftigt. Det är i grund och botten bra. Genom jobbskatteavdrag, RUT och ROT har vi gjort det svenska skattesystemet mer strömlinjeformat. Vi har också bidragit till att minska de avgörande skattekilar som har haft negativa effekter på både skattesystem och sysselsättning. Vi har också gjort breda förändringar på företagsskattesidan för att försäkra oss om att olika skatteupplägg inte ska kunna användas, framför allt när det gäller ränteavdrag. Vi har en företagsskatteutredning som i början av juni kommer med ytterligare förslag för att begränsa ränteavdragen och den snedvridning vi har mellan eget och lånat kapital. Det är bra. Låt mig försöka förtydliga hur vi har tänkt kring månadsuppgifter. Som Anders Karlsson säger finns det ett antal viktiga fördelar med ett månadsuppgiftssystem. Det gäller i termer av hur ett socialförsäkringssystem kan fungera, där månadsuppgifter skulle kunna underlätta trygghetssystemens funktion på just företagarsidan när det gäller föräldraledighet, sjukledighet, arbetslöshet och annat. Det finns också fördelar med ett månadsuppgiftssystem när det gäller samordningen mellan olika myndigheter, vilket skulle göra systemet mer strömlinjeformat. Den stora nackdelen med månadsuppgifterna är helt enkelt att det blir en börda för företagen med ett ökat uppgiftslämnande. Det har varit alldeles tydligt på de reaktioner vi har fått från näringslivets olika organisationer. Man har bedömt att det skulle vara en tung börda som belastar företagen och får negativa effekter på reallöner och sysselsättning. Därför har vi valt att inte gå vidare med förslaget på månadsuppgiftslämnande. Det betyder inte att man inte i framtiden kan hitta andra modeller som ger en bra kombination av kontroll och låga kostnader för uppgiftslämnandet. Det återstår dock att se om en sådan lösning kan komma på plats. Jag vill också understryka att det gedigna arbete regeringen gör kommer att följas upp på en lång rad andra områden. Närmast gäller det byggsektorn där vi också arbetar fram förslag som ger en bra avvägning mellan kontroll och uppföljningsmöjlighet utan att skapa onödiga kostnader. Vår bedömning är att det har gjorts betydande framsteg i skattesystemet. Vår bedömning är också att det förslag som fanns i utredningen om månadsuppgifter var för betungande. Det fanns en bred remissinstanskritik som vi tog hänsyn till. Vi får följa detta och se om frågan kan återkomma.

Anf. 51 Anders Karlsson (S)
Herr talman! Jag tackar finansministern för det halva erkännandet. Skattefusk och illojal konkurrens är ett problem i samhället och måste bekämpas med alla medel. Det är därför vi socialdemokrater tagit upp frågan vid flera tillfällen i skatteutskottet. Vid flera tillfällen har vi haft hela utskottet med oss i ett tillkännagivande till regeringen att återkomma. Jag kan medge att det kan vara tekniskt svårt enligt det förslag som togs fram av före detta generaldirektören. Men det är egentligen inte detta som har varit eftersträvansvärt för oss utan att man ska redovisa månadsuppgifterna. Varje månad ska alla företagare redovisa de anställdas löner. I denna redovisning ska det klart framgå hur mycket skatt som dragits. Det kan man trycka på en knapp för och skicka direkt till Skatteverket. Konstigare än så är det inte, och då skulle vi få kontroll över det. Det finns otaliga exempel på oseriösa företag där allt trillar ihop när de ska redovisa året efter. Inte en krona är inbetald i skatt. Den enskilde anställde i företaget riskerar att bli skattskyldig och få betala in all skatt om han inte kan styrka det genom sina lönebesked, och sådana kan ju förkomma. Detta är lika viktigt för individen som för samhället. För samhällets del är det viktigt att vi får in skatteintäkter, för det handlar om trovärdigheten gentemot alla dem som varje månad sliter och släpar för kanske 20 000 i månaden eller mindre. De sitter och väntar vid telefonen för att få ett jobb som ger 100 kronor i timmen och ska betala skatt på det. Om skatten då undanhålls av vissa företagare undermineras skattemoralen hos dem som sliter och betalar in sin skatt. Här måste det till krafttag, finansministern. Se till att fixa det och inför en månadsredovisning enligt ett enklare system än utredningens förslag. Ett enigt skatteutskott har ju gett det i uppdrag till regeringen.

Anf. 52 Fredrik Schulte (M)
Herr talman! Anders Karlsson försöker måla upp en bild av att det skulle vara skämmigt och negativt att Anders Borg, regeringen och Moderaterna har backat och inte längre tycker att månadsredovisningar är något som bör införas. Jag tycker att det är positivt att vi klarar att kompromissa och komma överens i alliansregeringen. Lika lite som Anders Karlsson vet jag hur det faktiskt ligger till, men om det nu skulle vara så att man backade för att tillgodose Centerpartiet tycker jag att det är positivt. Det står jag för. Det är så demokrati ska fungera, och det är så en regering måste kunna fungera - man kan samarbeta och komma överens. Det är lite ironiskt att just Anders Karlsson säger detta. Själv sitter man i en situation där man måste samarbeta med människor och partier som har ett fundamentalt annorlunda sätt att se på samhället och ekonomin. Det är till exempel Miljöpartiet, som i helgen beslutade att de vill ha en tillväxtfri ekonomi. Att det skulle vara dåligt att kompromissa tror jag att du får svårt att motivera, Anders Karlsson, om olyckan skulle vara framme och du står här nästa mandatperiod och försvarar en S-MP-regering. Då tror jag att din retorik kommer att se väldigt annorlunda ut. När det kommer till själva sakfrågan är alla överens om att vi måste minska skattefusket. Som Anders Borg var inne på har skattefusket minskat påtagligt enligt de sammanställningar och undersökningar som Skatteverket har gjort. Det är för att vi har genomfört en rad reformer som gjort det enklare att göra rätt för sig, vi har ställt högre krav på företagare att redovisa saker och ting korrekt, till exempel kassaregisterlagen, och vi har sänkt skatterna inom en rad sektorer där skattefusket har varit påtagligt därför att det har varit kostsamt att utföra tjänster eller köpa produkter vitt. För fem minuter sedan diskuterade vi frågan om inkomstberäkningar för staten och vad en eventuell skattehöjning på alkohol och tobak skulle få för effekt. Anders Karlssons partikollega Leif Jakobsson skriver mycket tydligt att det finns en risk att smugglingen ökar när skatten höjs. Det är det som gör denna fråga så ironisk när det kommer till skattefusk. Socialdemokraterna vill föra en politik som på ett ganska radikalt sätt skulle vrida tillbaka klockan och göra skattefusk lönsamt på nytt, genom att nagga ROT och RUT i kanten eller till och med ta bort dem, som Vänsterpartiet vill. Detta gör att hela argumentationen och det höga tonläget i debatten blir närmast absurda. Den intressanta frågan, som Anders Karlsson borde svara på, är: Hur mycket av Miljöpartiets och Vänsterns förslag, som kommer att öka skattefusket, är Anders Karlsson beredd att kompromissa om? I stället pekar han finger när vi är lite flexibla och försöker hitta de bästa sätten att väga upp mellan å ena sidan att bekämpa skattefusk och å andra sidan att inte komma med alltför stora pålagor som ställer till det för svenskt näringsliv. Det är den intressanta frågan. Den borde Anders Karlsson svara på.

Anf. 53 Finansminister Anders Borg (M)
Herr talman! Skattesystemet är centralt för svensk ekonomi, dels för att skatter har stora effekter på hur ekonomin fungerar, dels för att vi naturligtvis har ett betydande behov av att få in skatteintäkter för att klara våra olika åtaganden inom utbildning, infrastruktur och forskning. Det är därför glädjande att vi har sett en serie framsteg under senare år där vi har täppt till hål i skattesystemet. Det gäller uppstramningar såsom begränsningar av ränteavdragen inom företagssektorn men också förslag som RUT, ROT och jobbskatteavdraget vilka gör att drivkrafterna att betala skatt på ett bra sätt fungerar. Man kan konstatera att det har skett en attitydförskjutning. Svenskarna har ett högt förtroende för myndigheter, i synnerhet Skatteverket, och upplever att det är en betydande samhällsvinst att man väldigt enkelt kan göra sina deklarationer elektroniskt. I OECD hade vi för någon månad sedan en diskussion om hur skattesystemet i USA fungerar. Där är kostnaden för den enskilde att fullgöra sina skatter betydande. Den enkla svenska modellen där man deklarerar genom en knapptryckning hemma, utan konsulttid, ses som närmast utopisk och som ett mål. När det gäller månadsredovisningen vill jag påpeka att det finns två motstående aspekter. Jag välkomnar att Anders Karlsson i sitt inlägg vidgår att det är på det sättet. Å ena sidan finns det fördelar med ett månadsuppgiftssystem, både i termer av kontroll i skattesystemet och, som jag nämnde, i termer av hur socialförsäkringssystemet ska kunna fungera, inte minst för företagare. Å andra sidan, mot detta, står att vi inte vill ålägga företagen ökade kontrollkostnader eftersom den typen av kostnader naturligtvis ska bäras av produktionen och ytterst av lönerna, det vill säga att antingen begränsas sysselsättning eller reallöneökningar. Vi fick stark kritik för det långtgående förslag som utredningen tog fram. Jag vill verkligen inte rikta någon kritik mot utredningen. Den har fullgjort sitt uppdrag i förhållande till direktivet, men förslaget har ändå rönt en hel del kritik. Då återstår att se om vi kan ta fram förslag som på ett bättre sätt balanserar mellan att å ena sidan säkra en fungerande månadsuppföljning och å andra sidan inte ålägga företagen onödiga kontroller. Jag välkomnar att Anders Karlsson i sitt inlägg ger vid handen att det är dessa utgångspunkter som också Socialdemokraterna ser i det fortsatta arbetet.

Anf. 54 Anders Karlsson (S)
Herr talman! Jag tackar finansministern för svaret. Jag vill avslutningsvis säga att vi socialdemokrater i skatteutskottet har lagt fram otaliga förslag, inte mindre än 30 att-satser, för att komma till rätta med skattefusk och undanhållande av skatt på många områden. Den senaste siffra vi har - sedan kan den ifrågasättas - är 133 miljarder i undanhållen skatt. Det är fantastiskt mycket pengar. Det skulle kanske Karin Enström behöva lite i försvarsutskottet, och säkert skulle någon på vård- och omsorgsområdet, socialministern och många andra behöva de pengarna för att göra en bättre omsorg och en bättre verksamhet i statens finanser. Det är intressant att man använder argumentet att det är krångligt för små företag. Det tycker jag inte är något argument. Det är inte konstigare än att man trycker på knappen och skickar direkt när man har gjort redovisningen av löner till de anställda. Det är mycket enkelt, ungefär som att skicka in deklarationen. När den väl är rätt ifylld skickar man bara i väg den i ett sms. Det borde vara likadant med det andra. För att vara lite ironisk så tycker vi att knallarna eller torghandlarna ska kunna sköta sin redovisning och uppkoppling på torgplatsen, men vi kan inte säga till de företagare som sitter inne på kontoret och sköter detta dagligen att skicka i väg månadsredovisningen till Skatteverket för att verkligen få koll på att skatten betalas in. För övrigt finns det en mycket bra artikel, som visserligen är några år gammal. Arenagruppen har skrivit om just detta med skattefusk och stora statliga investeringar och om hur pengar undanhålls från staten. Staten bidrar till stora projekt, och sedan undanhålls massor av pengar. Det måste vi få stopp på. Vi har ett antal förslag, finansministern. Lyssna på dem och kom tillbaka med månadsredovisningen!

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.