Förebyggande arbetsmiljöarbete

Interpellation 2007/08:431 av Björlund, Torbjörn (v)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-25
Anmäld
2008-03-03
Besvarad
2008-03-14
Sista svarsdatum
2008-03-25

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 25 februari

Interpellation

2007/08:431 Förebyggande arbetsmiljöarbete

av Torbjörn Björlund (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Arbetsmiljögruppen på LO-distriktet i Norrbotten gick den 21 februari ut med ett brev till arbetsmarknadsministern med bland annat följande innehåll:

"Den 20 december 2006 företrädde vi mer än 209 000 skyddsombud och förtroendevalda motsvarande mer än en halv miljon medlemmar på arbetsplatserna då vi överlämnade ett upprop till den borgerliga regeringen.

I uppropet framförde vi kravet att regeringen skulle göra en konsekvensanalys av vad nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och den drastiska nedskärningen av anslagen till Arbetsmiljöverket kommer att leda till.

Trots ett antal påminnelser om att vi skyddsombud kräver en offentligt redovisad konsekvensanalys har vi inte sett röken av en sådan. I stället fortsätter den borgerliga alliansregeringen att lägga det ena förslaget efter det andra om ytterligare försämringar som kommer att få förödande konsekvenser för våra arbetskamrater i samhället."

De åtgärder som regeringen konkret vidtagit har varit färgade av nyliberala värderingar utan förankring i verkligheten. Skyddsombud är något dåligt, myndighetstillsyn av riskabla arbetsmiljöer kostar pengar som borde gå till skattesänkningar och så vidare.

Samtidigt kan vi i olika budgettexter läsa om vikten av ett bättre förebyggande arbetsmiljöarbete. Kunskap och kunskapsspridning borde förbättras kring arbetsmiljöfrågor, arbetsmiljöer måste anpassas så att utanförskapet kan minska. De nyliberala åtgärderna som regeringen började med stämmer dåligt överens med vad man ibland säger.

Samma dag som LO-distriktet publicerade sitt brev lade Regeringskansliet fram en tankeram kring arbetsmiljöarbetet (Ds 2008:16). Innehållet i promemorian är till stor del en sammanfattning av tidigare kunskaper på området. När man läser promemorian blir det väldigt uppenbart att det är helt ny kunskap för den politiska ledningen som lagt förslag om försämringar i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Promemorian inleds med: "Företags och andra verksamheters omvärld har blivit mer komplex och svårförutsägbar. Många företag är beroende av snabbt föränderliga ofta globala marknader. Omloppstiderna för teknik och produkter har förkortats avsevärt och produktdifferentieringen och kundanpassningen har ökat. En ökad konkurrens på dessa marknader medförde under 1990-talet en utveckling mot managementstrategier som 'mager produktion' och 'just-in-time-produktion' som ett sätt att minska kostnader och uppnå bättre konkurrensförmåga."

Vidare fortsätter promemorian med en trendanalys (se även det nu nedlagda Arbetslivsinstitutets trendanalys).

"En omstrukturering av arbetsmarknaden pågår med en minskande industrisektor och en växande tjänstesektor. Av de omkring 45 000 företag som startas varje år är omkring 80 procent tjänsteproducerande och 18 procent varuproducerande. Ett annat viktigt förhållande är att en relativt stor del av företagen i Sverige är små och medelstora företag. Av totalt drygt 915 000 företag i Sverige har majoriteten inga eller färre än nio anställda. Endast drygt 1 700 företag har fler än 200 anställda (se tabell 1)."

Promemorian kan inte annat än betecknas som en sågning av regeringens hittillsvarande åtgärder. Den trendanalys som promemorian innehåller visar på behovet av fler arbetsmiljöinspektörer och ett förstärkt stöd till skyddsombudens verksamhet - inte minst de regionala skyddsombuden. Fler små arbetsplatser med mindre möjlighet att ha egna skyddsombud och skyddskommittéer, ett mer pressat arbetsliv där det blir svårare att gå ifrån det ordinarie jobbet för fackliga uppdrag talar inte för en nedrustning av det regionala skyddsarbetet.

Vi påminns ständigt om riskerna i arbetslivet. En byggnadsarbetare i 40-årsåldern avled efter att ha fallit från ett tak vid en byggarbetsplats utanför Trelleborg. En 21-årig man dog av rasmassor i Kirunagruvan.

Den nedrustning som regeringen gjort av det förebyggande arbetsmiljöarbetet ser vi ännu inte de fulla effekterna av det kan dröja åratal.

Promemorian avslutas med att ett antal frågor ställs. Det är i och för sig viktiga frågor men en frågeställning som statsrådet tidigare framfört har tyvärr försvunnit, nämligen hur arbetsmiljöpolitiken ska bli mer förebyggande och mindre reaktiv. Med tanke på regeringens konkreta åtgärder kanske det är begripligt men inte försvarligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Ämnar statsrådet ta initiativ till en konsekvensanalys av nedskärningarna av Arbetsmiljöverket och stödet till skyddsombudens utbildning samt till att offentliggöra den för skyddsombuden i Norrbotten och annorstädes?

Ämnar statsrådet ta initiativ till att göra arbetsmiljöpolitiken mer förebyggande och mindre reaktiv?


Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.