Djurskyddskontroller

Skriftlig fråga 2013/14:766 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-08-21
Överlämnad
2014-08-21
Besvarad
2014-09-05
Sista svarsdatum
2014-09-05
Anmäld
2014-09-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

 

Enligt ny statistik från Jordbruksverket har antalet djurskyddskontroller minskat med drygt 600 kontroller det senaste året; från 14 410 år 2012 till 13 780 i fjol. Jämfört med 2008, året innan regeringen genomförde sin omläggning av djurskyddskontrollerna i Sverige, har antalet kontroller nästan halverats. År 2008 var antalet djurskyddskontroller drygt 23 000.

När antalet kontroller har minskat så kraftigt ökar förstås risken för att djur far illa. Det är oacceptabelt.

Vänsterpartiet står bakom att länsstyrelserna ska ha ansvaret för djurskyddskontrollerna. Men i och med regeringens omläggning togs myndigheternas möjlighet att ta ut kontrollavgift för alla inspektioner bort. Detta innebär att kontrollorganet går miste om miljontals kronor som tidigare finansierade deras verksamhet. Det är uppenbart att det behöver tillskjutas ökade resurser till djurskyddskontrollsverksamheten. Att återinföra kontrollavgifter vid själva inspektionen skulle kunna tillföra kontrollverksamheten nya viktiga ekonomiska resurser.

Min fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson är:

Vad avser landsbygdsministern att göra för att antalet djurskyddskontroller ska bli fler och bättre?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:766 besvarad av Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister

Dnr L2014/2149

Landsbygdsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:766 av Jens Holm (V) Djurskyddskontroller

Jens Holm har frågat mig vad jag avser att göra för att antalet djurskyddskontroller ska bli fler och bättre.

Jag fäster en mycket stor vikt vid att djurskyddskontrollen fungerar väl. Regeringen eftersträvar en kontroll som är av hög kvalitet och dessutom fungerar effektivt för såväl lantbrukets djur som sällskapsdjuren. Själva syftet med den omorganisation av kontrollen som genomfördes 2009, var att göra djurskyddskontrollen bättre. Mot bakgrund av den stora betydelsen av en välfungerande djurskyddskontroll och med hänsyn till att det var en omfattande förändring som genomfördes, gav regeringen, Statskontoret i uppdrag att utvärdera omorganisationen. Myndigheten fick också till uppdrag att utvärdera frågan om resurser för djurskyddskontrollen.

Statskontoret bedömde att kontrollverksamheten har utvecklats avsevärt efter reformen. Kontrollen bedömdes vara mer likvärdig och objektiviteten och rättssäkerheten bedömdes ha ökat. När det gäller resursfrågan ansåg Statskontoret att det fanns ett stort utrymme för effektiviseringar av kontrollen och att man borde vänta med eventuella varaktiga resursökningar till dess att man försökt utnyttja detta utrymme. Statskontoret identifierade också ett antal områden där kontrollen, trots den positiva utveckling som skett, behöver stärkas och förbättras ytterligare.

Regeringen och de myndigheter som är involverade i djurskyddskontrollen har bedrivit ett mycket aktivt arbete för att genomföra de av Statskontoret föreslagna åtgärderna till förbättringar. Vi fortsätter även därutöver arbetet med att utveckla kontrollen ännu mer. Min bedömning är att det arbete som hittills skett har gett resultat. Kontrollen sker nu riskbaserat och med större träffsäkerhet. Det är inte antalet kontroller som ensamt styr om kontrollen är bra. Väsentligt är framför allt hur kontrollarbetet bedrivs.

Frågan har, som nyss nämnts, utvärderats av Statskontoret och frågan är i år återigen föremål för utvärdering. Regeringen har givit länsstyrelserna och Jordbruksverket i uppdrag att redovisa de resurser som används inom djurskyddsområdet och om de används på ett effektivt sätt. När vi har de aktuella uppgifterna och analyserna på bordet får vi återigen överväga om och i så fall vilka åtgärder som kan vara aktuella att vidta.

Stockholm den 5 september 2014

Eskil Erlandsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.