Situationen i Palestina

Skriftlig fråga 2013/14:718 av Torbjörn Björlund (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-06-27
Inlämnad
2014-06-27
Sista svarsdatum
2014-07-09
Anmäld
2014-08-14
Besvarad
2014-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Under de senaste dagarna och veckorna har Israel trappat upp sin aggression och sina trakasserier mot palestinier på Västbanken och i Gaza. Skälet sägs vara kidnappning av israeliska bosättarungdomar. Som vanligt tar Israel till massivt övervåld och ägnar sig åt kollektiv bestraffning. Flera döda, många skadade och stor förstörelse. Man har trängt in både i palestinska hem och i organisationers kontor och förstört och slagit sönder inredning med mera. Det är på många sätt Israels sätt att hantera den konflikt som pågått i många år. En lösning ser alltmer avlägsen ut och Israels skuld är odiskutabel. Allt fler protester kommer också från olika delar av världen. Tyvärr är Sverige alltför tyst när det gäller att kritisera Israels beteende.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Avser ministern att agera och fördöma Israels agerande, både som svensk utrikesminister och inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:718 besvarad av Carl Bildt (M), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:718 av Torbjörn Björlund (V) Situationen i Palestina, fråga 2013/14:721 av Peter Persson (S) Situationen i Palestina och fråga 2013/14:732 av Anders Karlsson (S) om Dödandet i Gaza

Torbjörn Björlund, Peter Persson och Anders Karlsson har frågat mig om jag har för avsikt att fördöma Israels agerande och vilka initiativ jag avser vidta från svensk sida och inom EU med anledning av krisen i Gaza. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Till att börja med vill jag understryka allvaret i situationen i Gaza-området, med ett stort antal palestinska civila dödsoffer, bland dem över 400 barn. Dödsoffer har krävts även på den israeliska sidan. Förstörelsen av jordbruksmark och infrastruktur har varit mer omfattande än vid tidigare Gazakrig sedan Israels unilaterala tillbakadragande från Gaza 2005. Detsamma gäller antalet förstörda hem och antalet internflyktingar. Hela Gazas befolkning, 1,8 miljoner invånare, är nu i behov av matpaket och hälften av befolkningen behöver extra vattenförsörjning.

Israel har, som alla stater, en självklar rätt att försvara sig mot yttre angrepp. Ingen nation skulle tolerera att bli utsatt för urskillningslös raketbeskjutning eller tunnelhot av det slag som Hamas och andra terroristgrupper bedriver. EU har nyligen uttalat att alla terroristgrupper på Gaza måsta avväpna. EU har också fördömt uppmaningar till den civila befolkningen på Gaza att ställa upp som mänskliga sköldar. Sverige instämmer i detta.

Parternas agerande måste ske på ett sätt som är förenligt med folkrätten, dvs. vara proportionerligt. Civila personer och civila objekt ska skyddas. Mycket tyder på att så inte alltid har skett. Den israeliska beskjutningen av skolan i Jabaliya, då 16 palestinska flyktingar dog, är ett exempel. Detta attentat har kritiserats från svensk sida, liksom av FN och av företrädare för en rad andra länder.

Egypten ansträngningar för en vapenvila mellan Israel och Hamas har varit lovvärd. Sverige, liksom EU, har uppmanat alla parter att visa största möjliga återhållsamhet och arbetar nu för en robust vapenvila. Sverige står bakom EU:s mycket tydliga rådsslutsatser om Gaza och fredsprocessen som rådet för utrikesfrågor antog den 22 juli 2014.

Det är en prioriterad fråga för EU och Sverige att Gazas isolering bryts. Gränser måste omedelbart och utan villkor öppnas, och hållas öppna, för humanitärt bistånd, personer och handelsvaror. En av blockadens mest påtagliga effekter är Gazas förstörda ekonomi. Av den tidigare delvis blomstrande handel med såväl Israel som den palestinska Västbanken återstår endast cirka 2 procent.

Regeringen betonar vikten av humanitärt stöd till den utsatta palestinska befolkningen och hållbara lösningar för återuppbyggnaden av Gaza. Regeringen betonar även betydelsen av inompalestinsk försoning i enlighet med de principer som EU tidigare gett uttryck för i rådsslutsatser och anser att parterna måste lösa grundorsakerna till konflikten för att förhindra återkommande krig i Gazaområdet. Regeringen anser också att följande principer måste uppfyllas för en hållbar lösning av Gazakrisen; blockaden av Gaza måste hävas, Israels legitima säkerhetsintressen måste tas till vara - vapensmugglingen till Gaza måste upphöra - och Gaza måste tydligt och klart bli en del av den palestinska administrationen. Gaza måste även ges möjlighet att bli en framtida palestinsk stats fönster mot Medelhavet och världen, vilket bland annat kräver att förbindelser med Västbanken öppnas upp och byggs ut.

Såväl EU som Sverige för löpande samtal med parterna om vikten av öppna gränser och verkar aktivt för att få till stånd en överenskommelse som omfattar alla slutstatusfrågor om en tvåstatslösning, inklusive Gaza, så att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet.

I en tidningsartikel den 31 juli som fick titeln ”Varje lösning måste utgå från att blockaden hävs” lyfte jag fram fyra principer för långsiktig fred mellan Israel och Palestina.

Stockholm den 21 augusti 2014

Carl Bildt

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.