Till innehåll på sidan

Rätt till försäkringar för vuxna och barn med NPF-diagnoser

Skriftlig fråga 2013/14:577 av Penilla Gunther (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-04-15
Överlämnad
2014-04-15
Anmäld
2014-04-16
Besvarad
2014-04-24
Sista svarsdatum
2014-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

 

Många föräldrar har hört av sig på olika sätt efter att deras barn fått en neuropsykiatrisk diagnos (NPF), till exempel adhd eller en diagnos inom autismspektrat, och barnen nekats en försäkring hos flera av försäkringsbolagen i Sverige.

På hemsidan Konsumenternas.se kan man läsa, liksom på Svensk Försäkrings hemsida, att ”barnförsäkring innehåller normalt villkor som undantar sjukdomar och skador som den försäkrade hade redan innan försäkringen tecknades. Vissa sjukdomar och tillstånd täcks enligt villkoren aldrig av försäkringen. Exempel på sjukdomar som typiskt sätt inte ersätts är ADHD, blödarsjuka, CP-skada eller epilepsi.”

De råd man ger är att teckna försäkringen så tidigt som möjligt, då den inte gäller sjukdomar och skador där symtom visat sig innan försäkringen börjat gälla, eller att man försäkrar barnet inom förälders gruppförsäkring via facket eller arbetsplatsen, där ingen individuell prövning behöver göras.

Men fler och fler diagnostiseras även i vuxen ålder. Varje personförsäkring som kräver en hälsodeklaration måste anses som en risk för dessa personer att inte längre få ha kvar sitt försäkringsskydd.

Jag undrar nu hur konsumentministern ser på detta, att så många både barn och vuxna med NPF inte kan få del av samma försäkringsskydd som de flesta andra.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:577 besvarad av Penilla Gunther (KD)

Dnr Ju2014/2748/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:577 av Penilla Gunther (KD) Rätt till försäkringar för vuxna och barn med NPF-diagnoser

Penilla Gunther har frågat statsrådet Birgitta Ohlsson hur hon ser på att så många barn och vuxna med neuropsykiatriska diagnoser inte kan få del av samma försäkringsskydd som de flesta andra.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I den försäkringsavtalslag som trädde i kraft år 2006 framgår att en utgångspunkt är att alla ska ha möjlighet att få ett försäkringsskydd på goda villkor. Ett försäkringsbolag får därför inte vägra någon att teckna en personförsäkring som bolaget normalt tillhandahåller, om det inte finns särskilda skäl för vägran. Det innebär dock inte att det är möjligt att meddela privata försäkringar i alla fall, bl.a. eftersom premien för varje försäkring ska täcka de skador som kan förväntas drabba det försäkrade kollektivet.

Vissa av problemen med att få teckna en försäkring kan grunda sig i att försäkringsbolag över- eller misstolkar sådan hälsoinformation som hämtas in från sjukvårdsjournaler. År 2011 infördes det bestämmelser som begränsar försäkringsbolagens tillgång till sådan information. Trots de vidtagna åtgärderna är den fråga som Penilla Gunther pekar på fortfarande angelägen. Det är viktigt både för enskilda och för samhället att den lagstadgade rätten till en försäkring fungerar som det var tänkt. Inom Justitiedepartementet pågår därför ett arbete med att initiera en översyn av dessa frågor. Beslut om detta bör kunna fattas inom kort.

Stockholm den 24 april 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.