Till innehåll på sidan

Tillgänglighet till it-baserade tjänster för synskadade och dövblinda

Skriftlig fråga 2013/14:54 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-17
Anmäld
2013-10-17
Besvarad
2013-10-23
Svar anmält
2013-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 oktober

Fråga

2013/14:54 Tillgänglighet till it-baserade tjänster för synskadade och dövblinda

av Gunnar Sandberg (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Den personliga servicen har på många ställen ersatts med automater och andra it-baserade lösningar. Detta gäller i hög grad handel, rese‑, bank- och posttjänster, men även många olika samhällsfunktioner. Långt ifrån alla tjänster är anpassade för personer med olika funktionsnedsättningar och innebär stora problem för framför allt synskadade och dövblinda. Deras möjlighet till ett självständigt liv minskar, och de blir i högre grad beroende av ledsagning för att kunna ta del av det allmänna samhällsutbudet.

God tillgång till kommersiell och offentlig service för alla är en viktig demokrati- och välfärdsfaktor. Dålig tillgänglighet när det gäller it-baserade tjänster utgör ett betydande hinder och är ett hot mot yttrandefrihet, åsiktsfrihet och tillgång till information för personer med funktionsnedsättning.

Jag har följande fråga:

Vilka åtgärder avser it-ministern att vidta för att öka tillgängligheten till it-baserade tjänster för synskadade och dövblinda?

 

Svar på skriftlig fråga 2013/14:54 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 23 oktober

Svar på fråga

2013/14:54 Tillgänglighet till it-baserade tjänster för synskadade och dövblinda

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Gunnar Sandberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att öka tillgängligheten till IT-baserade tjänster för synskadade och dövblinda.

Inledningsvis vill jag understryka att det är oerhört viktigt att tjänster inom elektronisk kommunikation och post finns tillgängliga för
personer med funktionsnedsättning, inte minst för synskadade och
dövblinda.

Post- och Telestyrelsen (PTS) är utsedd av regeringen som en av fjorton svenska strategiska myndigheter för genomförandet av funktionshinderspolitiken. PTS arbetar på regeringens uppdrag för att öka tillgängligheten och användbarheten inom elektronisk kommunikation och posttjänsten och förfogar 2013 över ca 140 miljoner kronor per år för att bedriva detta arbete.

I detta ingår bland annat att PTS upphandlar tjänster för personer med tal-, röst- eller språksvårigheter. I det ingår bland annat följande tjänster som är särskilt riktade till personer med synnedsättning och hörselnedsättning.

Tjänsten kostnadsfri nummerupplysning, som innebär att blinda,
synskadade och andra personer som inte kan eller har svårt att
använda telefonkatalogen får tillgång till 1 000 fria nummerupplysningssamtal per år.

Tjänsten portofri befordran av blindskriftsförsändelser, som innebär att bibliotek, vissa organisationer samt blinda, synskadade och personer med läshandikapp med flera får skicka blindskrift portofritt.

Tjänsten bildtelefoni.net, som innebär att en teckenspråkstolk
förmedlar samtal mellan teckenspråk och tal. Både den teckenspråkige och den hörande kan kontakta förmedlingstjänsten.

Tjänsten texttelefoni.se, där man förmedlar samtal mellan personer som använder texttelefon och personer som använder vanlig telefon. Texttelefoni gör det lättare för döva, hörselskadade eller personer som har talsvårigheter att kommunicera med de delar av samhället som man inte kan nå via en texttelefon.

Till allt detta kommer att PTS under 2012 genomförde innovations-tävlingen "Underlätta vardagen för personer med dövblindhet". Av de
tävlingsbidrag som kom in valde PTS ut ett antal som fick göra en
förstudie, för att säkra att det finns rätt förutsättningar för att genomföra projekten på önskat sätt och med önskat resultat.

Just nu arbetar PTS med att utveckla en app som ska göra det möjligt för dövblindaatt använda Facebook. Tjänsten ska till exempel fungera med hjälpmedel som förstoringsprogram, talsyntes och punktskriftsdisplay. Därför har PTS nu upphandlat en anpassad tjänst för Facebook som
fungerar för personer med dövblindhet.Målsättningen är att tjänsten
ska kunna lanseras under våren 2014.

Vid sidan av PTS uppdrag inrättade regeringen 2012 Användningsforum för att säkerställa användar- och tillgänglighetsperspektivet i digitala
lösningar och tjänster. Forumets huvuduppgift är att främja en kontinuerlig dialog kring tillgänglighet och användbarhet som en kvalitetsaspekt av it.

Dessutom har regeringen givit ett antal uppdrag till olika myndigheter för att förbättra den digitala delaktigheten för personer med funktionsnedsättning. Många av dessa uppdrag bekostas av de medel som PTS fått i ansvar att förfogaöver.

I det ingår att PTS och Stiftelsen Svenska Filminstitutet haft regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till film på digitala biografer genom
syntolkning, vilket har lett till att man tagit fram appar för att lättare
tillgängliggöra film. Regeringen har också gett uppdrag om den framtida taltidningsverksamheten till Myndigheten för tillgängliga medier, taltidningsnämnden och PTS. Regeringen har dessutom uppdragit till PTS och Hjälpmedelsinstitutet att genomföra en försöksverksamhet med syfte att stimulera användningen av konsumentprodukter för elektronisk kommunikation.

Regeringens tydliga ambition är att vi ska öka det digitalainnanförskapet.Alla som vill ska kunna använda de möjligheter som digitaliseringen erbjuder oavsett personliga förutsättningar som t.ex. funktionsnedsättningar. Somsvaret visar genomför regeringen därför en lång rad insatser för att öka den digitala delaktigheten i samhället.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.