Dömande utifrån ras

Skriftlig fråga 2013/14:316 av Söder, Björn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-15
Anmäld
2014-01-15
Besvarad
2014-01-22
Svar anmält
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga

2013/14:316 Dömande utifrån ras

av Björn Söder (SD)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Den 9 januari kunde man i medierna läsa att en asiatisk man från Karlskoga friats från grovt rattfylleri trots att han på nyårsafton 2012 påträffades med 1,64 promille alkohol i kroppen.

 Rätten menar att det ”får anses allmänt veterligt att personer från olika folkslag reagerar olika på alkoholintag”. En etnisk svensk hade alltså under samma förutsättningar blivit dömd.

Min fråga till justitieministern är:

Har ministern gjort ställningstagandet att det är rimligt att svenska domstolar på 2000-talet resonerar och dömer utifrån rasmässiga aspekter och, om så inte är fallet, vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att sådana resonemang inte ska förekomma i svenska domstolar?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:316 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 januari

Svar på fråga

2013/14:316 Dömande utifrån ras

Justitieminister Beatrice Ask

Björn Söder har frågat mig om jag anser det rimligt att svenska domstolar på 2000-talet resonerar och dömer utifrån rasmässiga aspekter och, om så inte är fallet, vilka åtgärder jag avser att vidta för att sådana resonemang inte ska förekomma i svenska domstolar. Frågan är ställd mot bakgrund av en tingsrättsdom där en man med asiatiskt ursprung friats från åtal för grovt rattfylleri trots att han påträffats med alkohol i kroppen en kort tid efter det att den aktuella körningen ägt rum.

Först vill jag säga att domstolarna är oberoende och självständiga. Ingen myndighet, inte heller riksdagen, får bestämma hur en domstol ska döma i ett enskilt fall eller hur en domstol i övrigt ska tillämpa en rättsregel i ett särskilt fall.

Domstolarna liksom förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. En part som inte är nöjd med en tingsrätts dom kan överklaga den till hovrätten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.