Till innehåll på sidan

Gotlandstrafiken som en del av den nationella infrastrukturen

Skriftlig fråga 2013/14:231 av Engelhardt, Christer (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-07
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:231 Gotlandstrafiken som en del av den nationella infrastrukturen

av Christer Engelhardt (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

I budgetpropositionen 2014 redovisas att regeringen överväger att införa en ny metod för styrning av anslaget för trafikavtal. Det framförs att sedan anslaget kom till har anslagets storlek normalt sett varit lika från år till år. Regeringen menar att det behövs ett utvecklat angreppssätt för att komma fram till storleken på anslaget och hur det bör användas. Det anges att den metod som är tänkt att införas innebär att regeringen ger direktiv till ansvarig myndighet om att ta fram ett förslag till inriktningsbeslut och att regeringen därefter fastställer de kriterier och avgränsningar som ska gälla för anslaget.

I Trafikanalys rapport Användning och styrning av anslaget till trafikavtal (rapport 2012:5), som gjorts på regeringens uppdrag, föreslås att Gotlandstrafiken "bör ses som en ersättning för en fast förbindelse och metodmässigt hanteras som andra infrastrukturfrågor". Man menar att färjetrafiken ger möjlighet att resa med bil och är en förutsättning för effektiva godstransporter. Trafikanalys anser att Gotlandstrafiken bör "behandlas i linje med övriga insatser för att stärka Sveriges infrastruktur, i den meningen att Gotlandstrafiken fungerar som en ersättning för en broförbindelse". Som en konsekvens föreslår man att anslaget flyttas från upphandlad trafik, för att hanteras mer som andra infrastrukturfrågor.

Med detta undrar jag följande:

Vad avser infrastrukturministern att göra för att Gotlandstrafiken ska kunna behandlas mer i linje med andra infrastrukturfrågor och som en del av den nationella infrastrukturen och infrastrukturplaneringen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:231 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 7 januari

Svar på fråga

2013/14:231 Gotlandstrafiken som en del av den nationella infrastrukturen

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Christer Engelhardt har frågat mig vad jag avser att göra för att Gotlandstrafiken ska kunna behandlas mer i linje med andra infrastrukturfrågor och som en del av den nationella infrastrukturen och infrastrukturplaneringen.

Som Christer Engelhardt skriver har regeringen i budgetpropositionen för 2014 aviserat att avsikten är att införa en ny metod för styrning av anslaget för trafikavtal. I dagsläget utgår ungefär hälften av detta anslag som nettoersättning till det rederi som lever upp till kraven i avtalet med Trafikverket om linjesjöfart mellan Gotland och fastlandet.

Trafikverket som ansvarar för statens avtal om linjesjöfart till Gotland planerar att under 2014 ingå nytt avtal om Gotlandstrafiken som sträcker sig från den 1 februari 2017. Regeringen anser att det är av stor betydelse att färjetrafiken till och från Gotland även fortsättningsvis ger god tillgänglighet som tillfredsställer behoven hos medborgare och näringsliv i regionen. Det är därför viktigt att Trafikverket ingår ett avtal om trafik som är långsiktigt, stabilt och miljömässigt hållbart.

Mitt svar på Christer Engelhardts fråga är att det just är en sådan metod som kan förbättra långsiktigheten i planering av de resurser som går till allmännyttig interregional kollektivtrafik, bland annat Gotlandstrafiken. På så sätt kan processen komma att bli mer lik den som gäller för planeringen av statens insatser inom andra områden av transportsystemet. Det är dock inte säkert att processen för trafikavtal bör samordnas i tid med planeringssystemet för transportinfrastruktur.

Regeringen har inga planer på att föreslå en förändring av vilket anslag som står för finansieringen av nettokostnaden för Gotlandstrafiken. Det är även fortsatt den bästa lösningen att det finns ett gemensamt anslag för interregional kollektivtrafik.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.