Till innehåll på sidan

Demokratiskt inflytande på den regionala utvecklingen

Skriftlig fråga 2013/14:21 av Stenberg, Maria (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-26
Anmäld
2013-09-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-10-09
Svar anmält
2013-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 september

Fråga

2013/14:21 Demokratiskt inflytande på den regionala utvecklingen

av Maria Stenberg (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Frågan om hur Sverige framöver ska vara organiserat på regional nivå har länge diskuterats. Uppenbart är att Axel Oxenstiernas gamla indelning av riket, såväl geografiskt som kompetensfördelningsmässigt, har passerat bäst-före-datum.

Hos lokala politiker finns ett starkt intresse av att regionalt få ta över det ansvar som staten i dag utövar genom länsstyrelserna. Det gäller i alla län och regioner. Hur långt arbetet med denna oerhört viktiga kompetensöverföring till lokala beslutsfattare har kommit varierar dock mellan länen. Storregionerna Skåne och Västra Götaland har länge varit regionkommuner och har på senare år fått sällskap av Halland och Gotland. I sex andra regioner har kompetens från länsstyrelsen förts över till ett regionalt organ, men ingen riktig regionkommun har bildats. I andra län har arbetet inte gått så långt.

På DN Debatt den 24 september skriver statsrådet Attefall att regeringen har fått in ansökningar från nio län om att få bilda regionkommuner. För sex län bifalls ansökan. Ansökan från Norrbotten, Västerbotten och Västmanland avslås dock med hänvisning till att en kompetensöverföring inte redan har påbörjats.

Jag har följande fråga:

Vilka överväganden låg bakom beslutet att inte bevilja regionbildning i de tre nämnda länen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:21 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 9 oktober

Svar på fråga

2013/14:21 Demokratiskt inflytande på den regionala utvecklingen

Statsrådet Stefan Attefall

Maria Stenberg har frågat mig vilka överväganden som låg bakom beslutet att inte bevilja regionbildning i de tre nämnda (Norrbottens, Västernorrlands och Västmanlands) länen?

Landstingen i Norrbottens, Västernorrlands och Västmanlands län har ansökt om att få överta det regionala utvecklingsansvaret i enlighet med lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län. Ansvaret omfattar vissa uppgifter i det regionala tillväxtarbetet och att upprätta samt fastställa länsplaner för regional transportinfrastruktur. Ansökningarna avser därmedendast att tillföra landstingen statliga uppgifter. I jämförelse med landstingens huvudsakliga verksamhet hälso-och sjukvård, skulle dessa uppgifter utgöra en mindre del av landstingets samlade verksamhet.

Frågan om hur det regionala utvecklingsansvaret bör fördelas mellan den kommunala nivån och staten har diskuterats länge och idag skiljer sig ansvarsfördelningen åt mellan länen. Tre landsting, 13 samverkansorgan, fyra länsstyrelser samt Gotlands kommun har ansvaret i respektive län. I de län där ansvaret redan förts till ett landsting eller samverkansorgan kan frågan om ansvaret bör vara ett kommunalt åtagande anses vara besvarad. I län där länsstyrelsen fortsatt har det regionala utvecklingsansvaret är frågan däremot inte klarlagd. Regeringen är inte i detta skede beredd att ändra kompetensfördelningen mellan stat och regionala organ. Det är skälet till att regeringen valt att inte gå vidare med ansökningarna från de tre landstingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.