Moms på digitala medier

Skriftlig fråga 2013/14:166 av Petersson i Stockaryd, Helene (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-05
Anmäld
2013-12-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-12-16
Besvarad
2013-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2013/14:166 Moms på digitala medier

av Helene Petersson i Stockaryd (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Enligt nu gällande EU-rättsliga regler, som Sverige är bundet av, är det inte tillåtet med en lägre mervärdesskattesats på e-böcker. Frankrike och Luxemburg har trots det infört lågmoms på e-böcker. Kommissionen har svarat med att sätta i gång en rättsprocess mot dessa båda stater.

Det är viktigt att liknande produkter behandlas lika och att allmänheten i Europa uppfattar skatteregler som logiska. Att det är olika moms på en berättelse eller text beroende på om den finns i tryckt form eller på en dator/läsplatta förstår nog bara de mest momsregelverksintresserade.

Finansministern måste sluta huka vid ministermöten och i stället börja driva svenska frågor i allians med likasinnade. I detta fall bör finansministrarna diskutera det rimliga, eller snarare orimliga, i kommissionens iver att följa ett regelverk som körts om av den tekniska utvecklingen. En stark och politiskt oberoende domstolsmakt och rättsprövning är mestadels bra, men det finns också en inneboende konservatism och stelbenthet i juridiken som kan bli besvärande då verkligheten i form av värderingar och teknik förändrats. Då måste politiken gripa in.

Genom vilka initiativ och åtgärder avser finansministern att skapa en koalition för förändring av momsdirektivet så att den konstlade skillnaden mellan tryckta medier och e-medier kan avvecklas?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:166 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 16 december

Svar på fråga

2013/14:166 Moms på digitala medier

Finansminister Anders Borg

Helene Petersson har frågat mig genom vilka initiativ och åtgärder jag avser att skapa en koalition för förändring av momsdirektivet så att den konstlade skillnaden mellan tryckta media och e-media kan avvecklas.

Som Helene Petersson påpekar är Sverige bundet av EU-rättsliga regler på momsområdet. Enligt momsdirektivet är det inte möjligt att införa lågmoms på bl.a. e-böcker. Sedan år 2009 är det dock möjligt att införa lågmoms på ljudböcker. Den förändringen föregicks av ett mycket aktivt arbete av den svenska regeringen.

Inom EU pågår ett arbete med att se över momssystemet. I det arbetet ingår att se över vilka varor och tjänster som ska få omfattas av lågmoms.

Ur svensk synvinkel är det angeläget att lika produkter beskattas lika. När det t.ex. gäller frågan om momssats för e-böcker har Sverige påtalat detta både vid olika mötestillfällen med övriga medlemsländer i EU och vid enskilda möten med EU-kommissionen.

Inom det fortsatta EU-arbetet med frågor om momssatser kommer regeringen fortsätta att lyfta fram sin ståndpunkt att lika produkter ska beskattas på samma sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.