Till innehåll på sidan

Den låga andelen brott i nära relationer som klaras upp i Stockholms län

Skriftlig fråga 2013/14:146 av Pertoft, Mats (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-27
Anmäld
2013-11-27
Besvarad
2013-12-04
Svar anmält
2013-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga

2013/14:146 Den låga andelen brott i nära relationer som klaras upp i Stockholms län

av Mats Pertoft (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Bara var femte anmälan om våld i nära relationer klaras upp i Stockholms län, enligt en ny rapport.

Den politiskt och religiöst obundna stiftelsen Tryggare Sverige har gått igenom 80 000 anmälningar om kvinnomisshandel i landet där samtliga kvinnor misshandlats av en anhörig eller bekant under åren 2008 till 2012. Stockholms län hamnar långt ned i botten av ouppklarade kvinnomisshandelsbrott.

Medan polisen i Stockholm är en av de sämsta i myndigheterna i landet är polisen i Uppsala län en av de bättre polismyndigheterna, med en uppklaringsprocent på ungefär 25 procent under de senaste fem åren. Detta innebär att resultatet går att påverka och att det måste finnas bättre sätt att arbeta, resursmässigt och ledningsmässigt. I Stockholm är det, enligt Tryggare Sverige, knappt vart femte kvinnomisshandelsbrott som klaras upp.

Denna fråga är oerhört viktig och har varit på den politiska dagordningen i decennier. Det är ett stort svek mot de drabbade kvinnorna, och det är oerhört viktigt att alla anmälda brott, som vi vet bara är en bråkdel av de utförda brotten när det gäller våld i nära relationer, klaras upp.

Min fråga till justitieministern är följande:

På vilket sätt avser justitieministern att säkerställa att alla brott i nära relationer i Stockholms län klaras upp i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:146 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 4 december

Svar på fråga

2013/14:146 Den låga andelen brott i nära relationer som klaras upp i Stockholms län

Justitieminister Beatrice Ask

Mats Pertoft har frågat mig på vilket sätt jag avser att säkerställa att alla brott i nära relationer i Stockholms län klaras upp i framtiden.

Brott i nära relationer är ett komplext problem och brotten är komplicerade att utreda. Det finns ofta lojaliteter eller rädslor som gör målsäganden och vittnen särskilt känsliga för påverkan från den misstänktes sida. Att brotten begås i hemmiljö medför även att det ofta saknas vittnen, teknisk bevisning eller annan stabil stödbevisning.

Det är viktigt att polis och åklagare bedömer och utreder anmälningar om brott på ett adekvat och likvärdigt sätt. Utsikten att ett brott ska utredas och leda till åtal ska inte vara beroende av var i landet man bor eller vilka åklagare och poliser som får ansvaret för utredningen. Skillnaderna i brottsuppklaring mellan olika län är ett tecken på att det kan finnas en förbättringspotential i arbetet. Samtidigt har polismyndigheten och åklagarkamrarna i Stockholms län fler anmälda brott av typen grov kvinnofridskränkning i förhållande till folkmängd än vad de flesta andra län har. Det är ibland svårare att utreda den här typen av brott i en storstad med den befolkningssammansättning och de speciella förutsättningar som råder. Myndigheterna arbetar dock med förbättringar av metoder och utbildning för att nå längre.

Hur myndigheterna organiserar sin brottsutredande verksamhet är inte en fråga för regeringen. Däremot verkar regeringen för att polis och åklagare ska få så goda förutsättningar som möjligt att utreda och beivra brott. Ett viktigt steg mot förbättrad styrning och ökad enhetlighet inom Polisen tas den 1 januari 2015, då de 21 polismyndigheterna och Rikspolisstyrelsen ersätts av en sammanhållen, nationell polismyndighet. Som ett led i att stärka och utveckla kompetensen inom brottsutredningsverksamheten arbetar regeringen även med ett lagförslag som ska ge civila utredare ökade befogenheter inom brottsutredningsverksamheten. Detta gör att den resurs som de civila utredarna utgör kommer att kunna utnyttjas bättre.

Inom Polisen och Åklagarmyndigheten pågår arbeten i olika former för att uppnå förbättrad styrning, kvalitet och effektivitet i utredningarna av brott i nära relation. Det är angeläget att den kunskap som tas fram får genomslag i det praktiska arbetet. Det ansvaret åvilar verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.