Ersättningsnivån i a-kassan

Skriftlig fråga 2013/14:139 av Jonsson, Mattias (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-22
Anmäld
2013-11-22
Besvarad
2013-11-27
Svar anmält
2013-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2013/14:139 Ersättningsnivån i a-kassan

av Mattias Jonsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Finansministern har vid ett flertal tillfällen påstått att en höjning av ersättningsnivån leder till en lägre sysselsättning. Och regeringen har i en utdragen lågkonjunktur valt att sänka ersättningsnivån, och ur flera aspekter därmed försämrat a-kassan. I ett läge där 400 000 är arbetslösa kan man med facit i hand tydligt hävda att det är regeringens jobbpolitik som är problemet och inte a-kassans ersättningsnivåer.

I stället visar OECD-rapporter och en rad andra studier att höjda ersättningsnivåer har en positiv effekt på sysselsättningen. En rimlig a-kassa stimulerar efterfrågan i en lågkonjunktur, ökar rörligheten på arbetsmarknaden och ställer om ekonomin vid strukturomvandlingar.

Konsekvensen av den borgerliga politiken är en urholkad a-kassa, där bara 11 procent får en 80-procentig ersättning.

Jag har följande fråga:

Avser finansministern och regeringen att justera ersättningsnivån och taket till arbetslöshetsförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:139 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 27 november

Svar på fråga

2013/14:139 Ersättningsnivån i a-kassan

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Mattias Jonsson har frågat finansministern om han och regeringen avser att justera ersättningsnivån och taket i arbetslöshetsförsäkringen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Målet för regeringens politik är full sysselsättning. Arbetslinjen ska genomsyra arbetsmarknadspolitiken och är grundläggande för utformandet av en långsiktigt hållbar arbetslöshetsförsäkring. Det finns starkt stöd i forskningen för att en höjning av ersättningen påverkar de arbetslösas sökbeteende negativt och förlänger deras tid i arbetslöshet. Internationella studier visar också att detta påverkar jämviktsarbetslösheten, en slutsats som delas av oberoende instanser som bl.a. OECD, Riksbanken och Konjunkturinstitutet.

När det gäller ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen så vill jag framföra följande.

Det är viktigt att det finns ett bra skyddsnät vid arbetslöshet, men lika viktigt är det att arbetsmarknadspolitiken främjar omställning. Det handlar dels om att skapa bättre förutsättningar för tillväxt och sysselsättning, dels om insatser som främjar omställning.

I detta läge prioriterar regeringen en aktiv arbetsmarknadspolitik och tillväxtskapande reformer så att fler kan komma i arbete före höjda ersättningsnivåer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.